ECLI:NL:RBOBR:2023:1811

Rechtbank Oost-Brabant

Datum uitspraak
13 april 2023
Publicatiedatum
14 april 2023
Zaaknummer
C/01/389025 / FA RK 23-45
Instantie
Rechtbank Oost-Brabant
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Benoeming van een bijzondere curator voor een minderjarige in het kader van gezagskwesties en pleegzorg

In deze zaak heeft de rechtbank Oost-Brabant op 13 april 2023 een beschikking gegeven naar aanleiding van een verzoek van een minderjarige, geboren op 2 augustus 2006. De minderjarige, verder aangeduid als [minderjarige], heeft een brief geschreven aan de rechter waarin hij verzoekt om de benoeming van een bijzondere curator. Dit verzoek is gedaan in het kader van zijn zorgen over de toekomst, vooral met betrekking tot zijn woonsituatie en het gezag van zijn vader, die ernstig ziek is. De ouders van [minderjarige] zijn gescheiden en hij woont momenteel bij de pleegouders, de ouders van zijn vriendin.

De rechtbank heeft in de procedure gesprekken gevoerd met de minderjarige, zijn ouders, de pleegouders en de raad voor de kinderbescherming. Er is een duidelijke belangenstrijd tussen de ouders en de minderjarige, vooral over waar hij zal wonen en wie belangrijke beslissingen over hem zal nemen. De raad voor de kinderbescherming heeft geadviseerd om pleegzorg in te zetten, wat door alle betrokkenen als een goede oplossing wordt gezien. De rechtbank heeft vastgesteld dat er behoefte is aan een bijzondere curator die de belangen van de minderjarige kan behartigen en een plan kan maken voor zijn toekomst.

De rechtbank benoemt [naam advocaat] als bijzondere curator en vraagt deze om binnen acht weken een verslag op te stellen. De bijzondere curator moet gesprekken voeren met de minderjarige, zijn ouders, de pleegouders en eventueel andere betrokkenen. De rechtbank houdt de zaak pro forma aan tot het verslag en de reacties zijn ontvangen. Deze beschikking is openbaar uitgesproken door mr. G. Aarts, rechter en kinderrechter, op 13 april 2023.

Uitspraak

beschikking
RECHTBANK OOST-BRABANT
Familie- en Jeugdrecht
Zaaknummer : C/01/389025 / FA RK 23-45
Uitspraak : 13 april 2023
Beschikking op het verzoek van

[naam minderjarige],geboren op 2 augustus 2006 in [geboortplaats] ,

wonende in [woonplaats] ,
verder te noemen: [minderjarige].
De rechtbank merkt als belanghebbenden aan:
[naam moeder],
wonende in [woonplaats] ,
verder te noemen: de moeder,
en
[naam vader]
wonende in [woonplaats] ,
verder te noemen: de vader.
De rechtbank merkt als informanten aan:

[pleegouder 1en [pleegouder 2]

wonende in [woonplaats] ,
verder te noemen: de pleegouders.
De procedure
[minderjarige] heeft een brief geschreven aan de rechter. Die brief is bij de rechtbank op 2 januari 2023 binnengekomen.
De kinderrechter heeft op 16 februari 2023 met [minderjarige] gesproken.
Op 21 maart 2023 heeft de rechtbank een brief ontvangen van de moeder van [minderjarige].
Op 30 maart 2023 heeft de rechter met de ouders en pleegouders van [minderjarige] over de brief gesproken. Daar was ook iemand van de raad voor de kinderbescherming bij (mevrouw [naam] ).
De feiten
De ouders van [minderjarige] zijn met elkaar getrouwd geweest. In 2015 zijn zij gescheiden. Na de scheiding woonde [minderjarige] de ene week bij zijn moeder en de andere week bij zijn vader. In 2019 is [minderjarige] volledig bij zijn vader gaan wonen. De vader is daarna ernstig ziek geworden. [minderjarige] woont sinds september 2022 bij de ouders van zijn vriendin [naam]. We noemen hen hierna: de pleegouders.
De ouders van [minderjarige] hebben samen het gezag over [minderjarige]. Dit betekent dat zij samen beslissingen moeten nemen over [minderjarige].
[minderjarige] heeft sinds de zomer van 2022 (bijna) geen contact meer met zijn moeder.
Het verzoek van [minderjarige]
[minderjarige] schrijft in zijn brief dat hij een bijzondere curator wil.
In het gesprek met de kinderrechter vertelt [minderjarige] dat hij ook nog een ander verzoek heeft. Hij vertelt dat het voor hem het allerbelangrijkste is dat hij bij de pleegouders mag blijven wonen. [minderjarige] is bang dat als zijn vader het gezag verliest (door zijn ziekte) of komt te overlijden, hij weer bij zijn moeder moet gaan wonen. Hij weet dat zijn moeder dan over hem mag beslissen en hij is bang dat zij dan zal beslissen dat hij bij haar moet wonen.
De beoordeling van het verzoek van [minderjarige]
Wat is er besproken?
De rechter heeft uitgebreid met de moeder, de vader, de pleegouders en de raad voor de kinderbescherming gesproken over wat het beste zou zijn voor [minderjarige]. Het lijkt voor iedereen onduidelijk wat er precies moet gebeuren om alles goed te regelen voor [minderjarige].
De raad voor de kinderbescherming heeft geadviseerd om pleegzorg in te zetten, zodat de pleegouders en [minderjarige] de juiste begeleiding krijgen. Een pleegzorgwerker kan pleegouders ook helpen bij het maken van afspraken met de moeder van [minderjarige]. Daarnaast kan een pleegzorgwerker [minderjarige] helpen met het zoeken naar een nieuwe plek als hij toch niet bij de pleegouders kan blijven wonen, bijvoorbeeld als de relatie met zijn vriendin uit zou gaan. Iedereen vindt het een goed idee om pleegzorg aan te vragen. De rechter kan de ouders niet verplichten om dit te doen, maar omdat dit zo is afgesproken tijdens het gesprek, gaat de rechter ervan uit dat de vader en de pleegouders dit zo snel mogelijk samen zullen regelen.
De moeder van [minderjarige] vertelt dat zij snapt dat [minderjarige] niet bij haar wil komen wonen. Zij wil [minderjarige] daar ook nooit toe dwingen. Ze wil alleen dat alles goed geregeld is voor [minderjarige] en betrokken worden bij zijn leven. Ze wil graag informatie krijgen over hoe het gaat met [minderjarige] en ze wil dat de alimentatie die zij overmaakt ook wordt gebruikt voor [minderjarige]. Ze heeft gevraagd om [minderjarige] bij haar in te schrijven, omdat ze dacht dat [minderjarige] per se bij één van zijn ouders ingeschreven moest staan. Ze wist niet wat er zou gebeuren als [minderjarige] bij zijn vader ingeschreven zou staan en zijn vader zou komen te overlijden. Nu hier verder over gepraat is, wil de moeder wel meedenken over een inschrijving van [minderjarige] bij de pleegouders.
Bijzondere curator
Iedereen is het erover eens dat er pleegzorg moet worden aangevraagd. Daarnaast vragen de vader en de moeder, net als [minderjarige], om een bijzondere curator voor [minderjarige]. De rechter vindt dat ook een goed idee. Een bijzondere curator, die een advocaat is, kan met [minderjarige] samen kijken naar wat er allemaal geregeld moet worden voor hem. Voor nu, maar ook als er iets met zijn vader gebeurt. De bijzondere curator kan met iedereen, maar vooral met [minderjarige], een plan maken voor de toekomst.
In de wet staat dat de rechter een bijzondere curator kan benoemen over een kind wanneer de belangen van het kind in strijd zijn met de belangen van zijn ouders en zij daar samen niet uit komen (artikel 1:250 van het Burgerlijk Wetboek).
In deze zaak is sprake van zo’n belangenstrijd, die voornamelijk gaat over de vraag waar [minderjarige] zal gaan wonen en waar [minderjarige] zal staan ingeschreven als er iets met zijn vader gebeurt. Er zijn daarnaast vragen over geld, het delen van informatie en wie belangrijke beslissingen moet nemen (dat noemen we met een moeilijk woord: informatie- en consultatierecht). Omdat daarover nog veel vragen en onduidelijkheden zijn, kunnen de ouders het daar niet over eens worden.
De rechtbank vindt het daarom voor [minderjarige] belangrijk dat een bijzondere curator het belang van [minderjarige] vooropstelt en met hem kijkt naar zijn juridische situatie, wat er allemaal voor hem geregeld moet worden en een plan maakt voor het geval er iets met zijn vader gebeurt.
[naam advocaat] , advocaat, kantoorhoudende in ‘s-Hertogenbosch, is bereid gevonden om in deze procedure als bijzondere curator op te treden en zal hiertoe door de rechtbank worden benoemd.
De bijzondere curator dient:
  • in kaart te brengen wat er juridisch allemaal geregeld moet worden rondom [minderjarige], als zijn vader geen gezag meer over hem kan uitoefenen;
  • dit samen met de ouders voor [minderjarige] te regelen, als dat kan en nodig is;
  • een concreet plan te maken met [minderjarige] voor als zijn vader geen gezag meer over hem kan uitoefenen.
De rechtbank vraagt de bijzondere curator om hierover een verslag te schrijven en deze binnen acht weken op te sturen naar de rechtbank. Als dat nodig is kan de bijzondere curator als vertegenwoordiger van [minderjarige] een (ander of aanvullend) zelfstandig verzoek indienen.
De bijzondere curator moet ten minste gesprekken voeren met [minderjarige], de moeder, de vader en de pleegouders. De rechtbank vraagt de bijzondere curator om ook gesprekken te voeren met een pleegzorgwerker, als deze betrokken is. De bijzondere curator mag ook gesprekken voeren met anderen die informatie over [minderjarige] kunnen geven.
Nadat de bijzondere curator een advies heeft gegeven, mogen [minderjarige] en zijn ouders hierop reageren. Als de rechtbank alle reacties heeft ontvangen, zal zij een beslissing nemen op het verzoek van [minderjarige]. Er zal, tenzij iemand aangeeft dit heel graag te willen, geen nieuw gesprek met de rechter plaatsvinden.
Beslissing
De rechtbank:
benoemt over [minderjarige] tot bijzondere curator:
[naam advocaat] , advocaat te ’s-Hertogenbosch,
verzoekt de bijzondere curator om
uiterlijk 8 juni 2023zijn verslag naar de rechtbank te sturen;
vraagt de ouders en [minderjarige] om
uiterlijk 15 juni 2023schriftelijk op het advies te reageren (als zij dat willen);
houdt de zaak PRO FORMA aan tot
22 juni 2023in afwachting van het verslag en de reacties.
Deze beschikking is gegeven door mr. G. Aarts, rechter, tevens kinderrechter, en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier op 13 april 2023.
Conc: SvH
Tegen deze beschikking kan hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch:
a. namens de minderjarige door zijn wettelijk vertegenwoordiger of de bijzondere curator, door tussenkomst van een advocaat: binnen 3 maanden na de dag van de uitspraak;
b. door de minderjarige zelf als zijn verzoek ziet op de benoeming van een bijzondere curator: binnen 3 maanden na de dag van de uitspraak;
c. door de anderen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden door tussenkomt van een advocaat: binnen 3 maanden na de dag van de uitspraak;
d. door andere belanghebbenden door tussenkomst van een advocaat: binnen 3 maanden na de betekening van de beschikking of nadat de beschikking hun op een andere manier bekend is geworden.