Op 28 november 2022 heeft de Rechtbank Oost-Brabant een tussenbeslissing genomen in het kader van het opsporingsonderzoek 26Alston, waarbij verschillende verdachten betrokken zijn. De rechtbank heeft verzoeken van de raadslieden van de verdachten behandeld, die onder andere betrekking hadden op de inzet van de communicatieplatforms Encrochat, Sky ECC en Anom. De rechtbank benadrukt dat alle beslissingen voorlopig zijn, gezien de fase van de strafzaken. De raadslieden hebben op verschillende data schriftelijke onderzoekswensen ingediend, waarop het Openbaar Ministerie heeft gereageerd. Tijdens de regiezitting op 11 november 2022 zijn de verzoeken besproken, waarbij ook andere raadslieden zich aansloten bij de ingediende wensen.
De rechtbank heeft de verzoeken met betrekking tot Encrochat en Sky ECC afgewezen, waarbij zij zich baseerde op het interstatelijk vertrouwensbeginsel. Dit beginsel houdt in dat de rechtbank ervan uitgaat dat de verkrijging en verstrekking van gegevens rechtmatig is, zolang er geen sterke aanwijzingen zijn voor onrechtmatigheid. De rechtbank heeft ook verzoeken afgewezen die betrekking hadden op Anom, waarbij zij eveneens het interstatelijk vertrouwensbeginsel toepaste, ondanks dat de informatie afkomstig was van Amerikaanse opsporingsdiensten.
Daarnaast zijn verzoeken tot aanhouding van de behandeling van de zaak afgewezen, evenals het verzoek om prejudiciële vragen aan de Hoge Raad te stellen. De rechtbank oordeelde dat zij voldoende voorgelicht was om de zaken inhoudelijk te beoordelen, en dat de gestelde vragen aan het Europese Hof van Justitie niet relevant waren voor het onderzoek. De rechtbank concludeert dat alle verzoeken tot nader onderzoek en aanhouding worden afgewezen, en dat de behandeling van de zaak voortgezet kan worden.