Uitspraak
RECHTBANK OOST-BRABANT
uitspraak van de meervoudige kamer van 23 maart 2022 in de zaak tussen
[eiser 1] , te [woonplaats] , eiser 1,
[eiseres 2] , te [woonplaats] , eiseres 2
het college van gedeputeerde staten van de provincie Noord-Brabant, verweerder
[naam bedrijf]
Procesverloop
Overwegingen
- De derde-partij heeft een bedrijf waar varkens en melkrundvee worden gehouden aan de [adres] te Valkenswaard. Het bedrijf is in de loop der jaren meermalen gewijzigd.
- Eiser 1 woont tegenover het bedrijf. Eiser 1 heeft ook een agrarisch perceel op ongeveer 200 meter van de beek de Tongelreep. De woning op het perceel van eiseres 2 is op het perceel naast het bedrijf en ligt op ongeveer 320 meter van de Tongelreep. Haar perceel ligt op ongeveer 205 meter van de Tongelreep. Tussen de woning en de Tongelreep liggen geen objecten maar ligt alleen een weiland.
- In 2000 werd het Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux (gedeeltelijk) als Vogelrichtlijngebied aangewezen. In 2004 werd het gebied als Habitatrichtlijngebied aangewezen. De Tongelreep maakt onderdeel uit van dit Natura 2000-gebied.
- Op 9 november 1993 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard (B&W) aan derde-partij een vergunning verleend op basis van de (voormalige) Hinderwet. De destijds vergunde veestapel (waaronder 70 melkkoeien) was gehuisvest in traditionele stallen en veroorzaakte een emissie van 2.478,5 kg ammoniak per jaar.
- Op 21 augustus 2001 heeft B&W een revisievergunning verleend op basis van het (voormalige) artikel 8.4 van de Wet milieubeheer (Wm). Hierbij is onder meer een nieuwe stal voor vleesvarkens vergund. Er zijn geen bouwvergunningen aangevraagd of verleend in verband met deze vergunning.
- Op 13 september 2004 heeft B&W opnieuw een revisievergunning verleend.
- Vervolgens zijn enkele andere omgevingsvergunningen verleend waaronder de laatste omgevingsvergunning voor de huidige veebezetting, een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) op 7 november 2016. De hierin vergunde veestapel veroorzaakt een emissie van 2.261,75 kg ammoniak per jaar.
- Op 2 februari 2016 heeft verweerder een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 (Nbw 1998) verleend voor het bedrijf. In een uitspraak van 29 mei 2019
- de situering van de woning van de betrokkene, al dan niet tussen overige bebouwing;
- de afstand tussen de woning van betrokkene en het natuurgebied;
- hetgeen aanwezig is in het gebied tussen de woning en het Natura 2000-gebied en
- met het al dan niet bestaande, geheel of gedeeltelijke directe zicht vanuit de woning op het gebied.
- Verweerder zal in het nieuwe besluit moeten duiden waar het nieuwe weideperceel ligt.
- Als het perceel vlakbij het Natura 2000-gebied ligt, zal verweerder moeten onderzoeken of het gebruik van dit perceel voor beweiden leidt tot een toename van stikstofdepositie op het nabijgelegen Natura 2000-gebied.