Uitspraak
RECHTBANK OOST-BRABANT
[verdachte] ,
De tenlastelegging.
De formele voorvragen.
Bewijs
Korte tijd later op diezelfde zondag 1 augustus 2021 vond omstreeks 08:26 uur op de kruising van de wegen Zandzuigerstraat-Bruistensingel-Hervensebaan te ’s-Hertogenbosch een verkeersongeval met dodelijke afloop plaats. Bij voornoemd ongeval was een personenauto van het merk Range-Rover betrokken en een personenauto van het merk BMW. De bestuurder van de Range-Rover had de plaats van het ongeval verlaten door in te stappen in een ander voertuig. Korte tijd later werd duidelijk dat het bleek te gaan om [verdachte] , die even tevoren de Range-Rover van aangever [slachtoffer 1] zou hebben gestolen. De bestuurder van de bij het ongeval betrokken BMW, [slachtoffer 2] , is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.
feit 1) en overtreding van artikel 6 Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW) terwijl het een ongeval betreft waardoor een ander werd gedood en waarbij verdachte verkeerde in een toestand als bedoeld in artikel 8 WVW (
feit 2).
Op 31 juli ben ik om zeven uur 's avonds naar Amsterdam gereden. Ik had een kamer geboekt bij Hotel New Sensory of zoiets. Daar bleek dat ik de verkeerde datum had geboekt waardoor ik dus niet daar kon overnachten.
p.54
Toen ben ik weer teruggereden naar, richting Eindhoven. Ja ik moest iets, en ik ben eigenlijk de hele nacht doorgereden. En, ja tot ik op een gegeven moment richting Eindhoven was en merkte dat ik niet welkom was ofzo in Eindhoven door bepaalde gevoelens. En daardoor ook overstuur raakte ofzo.
Ik kwam rond vijf, zes uur weer in Eindhoven aan.
Over de terugreis had ik wel eventjes gedaan want ik had niks te drinken, ik heb niks gegeten. Dus ik had eigenlijk niet goed voor mezelf gezorgd.
Weinig gedronken, weinig gedronken, ja of, ja weinig water gedronken. Weinig, weinig.. Dus ja dat betreft natuurlijk, was voor mij allemaal vrij paniekerig. Want het zat natuurlijk best hoog wat er allemaal afgespeeld was de laatste dagen. Dus om al die ballen hoog te houden, ja was een behoorlijke klus.
p.55
In Eindhoven ben ik rond gaan rijden en ik wist eigenlijk niet meer waar ik naar toe moest.
In eerste instantie was ik met mijn auto, een Mercedes. Iets met [kenteken 2] ofzo.
p. 56
Op een gegeven moment ben ik overstuur geraakt. En, ja dat ik op een gegeven moment een waanidee kreeg dat ze me kwamen halen. Ze zaten me te achtervolgen, laat ik het zo zeggen.
Want ik kreeg het gevoel dat ik dus vermoord werd.
Toen ben ik over bepaalde grenzen heen gegaan.
Want ik reed te hard en, ja. Op een gegeven moment heb ik mijn auto ergens tegen de stoeprand aan kapot gereden, waardoor mijn auto in de berm belandde. En ik merkte dat ze er aan kwamen, bepaalde gedachtes. Dus ik raakte in paniek, kon geen kant op en, ik heb verschillende mensen gevraagd op een gegeven moment of ze mij wouden helpen maar ze reden gewoon door.
Dus op een gegeven moment ja, toen heb ik gewoon een persoon uit de auto, ja gedwongen zeg maar om uit te stappen. En ben zelf met die auto gaan rijden. Dat was een Landrover.
Ik heb hem eigenlijk gewoon behoorlijk overrompeld en uit zijn auto beetje…. Ja eigenlijk wel getrokken, gedwongen, wel. Ik heb verder niet geslagen. Maar ja het ging natuurlijk ook niet liefdadig. Het was vooral een beetje, hoe zeg je dat, ja gewoon precies hoe ik het zeg eigenlijk. Gedwongen.
De wettelijk toegestane maximum snelheid bedroeg 50 km/h.
• Een personenauto van het merk: Land Rover, type: Range Rover Evoque, kleur zwart,
kenteken: [kenteken 1]
• Een personenauto van het merk: BMW, type: 320i, kleur wit, kenteken: [kenteken 3]
tijde van het ongeval verkeersregeling op de kruising plaats vond. Tevens bleek uit de logbestanden dat er geen storingen waren geregistreerd die van invloed zouden kunnen zijn geweest op de oorzaak dan wel de toedracht van het ongeval.
Uit de logbestanden bleek dat het verkeerslicht bestemd voor de bestuurder van de BMW, geel licht uitstraalde toen de bestuurder van de BMW het kruisingsvlak op reed. (zie 4.1.2)
De weersgesteldheid ten tijde van het ongeval was droog.
Het wegdek van alle genoemde wegen was verhard, bestond uit bitumen en de wegen waren droog.
Uit deze beelden bleek dat de bestuurder van de Land Rover de plaats van het ongeval was
genaderd, komende vanaf de Diezekade, rechtsaf de Zandzuigerstraat in. Hierbij passeerde hij de kruisingen met de Ertveldweg en Orthen. Deze kruisingen waren middels verkeerslichten geregeld.
De detectielussen behorende tot de verkeersregelinstallaties waren onder het wegdek aangebracht en dus niet met het blote oog zichtbaar. De detectielussen bestaan uit een koplus vlak voor de stopstreep met daartussen een aantal -per kruising verschillende- detectielussen en een verweglus welke het verst van de stopstreep vandaan ligt. Om de snelheid van een voertuig te bepalen dat over de detectielussen rijdt, is het van belang te weten op welk tijdstip een voertuig op de verweglus en de koplus wordt gedetecteerd. Middels de afstand tussen deze twee detectiepunten en de uit de logfile verkregen tijd die het voertuig nodig heeft tussen deze twee detectielussen, kan een vrij nauwkeurige
gereden snelheid worden verkregen met de volgende berekening:
Afstand / tijd = snelheid in meters per sec (m/s) * 3,6 = snelheid in kilometers per uur (km/u).
Door ons, [verbalisant 3] en [verbalisant 5] , werden op zondag 22 augustus 2021 middels landmeetapparatuur de punten vastgelegd waarop op de genoemde kruisingen voertuigen worden gedetecteerd op de koplus en de verweglus. Deze afstanden zijn gebruikt in de hierna genoemde berekeningen.
- De afstand tussen de verweglus 8.7 en de koplus 8.1 bedraagt 57,04 meter;
- Uit de logfiles bleek dat de verweglus om 08:25:26,4 uur werd gedetecteerd en dat de koplus om 08:25:28,0 uur werd gedetecteerd;
- De tijd tussen het detecteren van de verweglus en de koplus bedroeg 1,6 seconden;
- 57,04 meter / 1,6 seconden = 35,65 m/s * 3,6 = 128,34 km/u.
- De Land Rover reed met een snelheid van 128,34 km/u het kruisingsvlak op, terwijl er een wettelijk toegestane maximum snelheid geldt van 50 km/u.
- Uit onderzoek uit de logfiles bleek dat de Land Rover deze kruising op reed, terwijl het voor hem bestemde en in zijn richting uitstralende verkeerslicht reeds 5,4 seconden rood licht uitstraalde.
- De afstand tussen de verweglus 8.7 en de koplus 8.1 bedraagt 56,75 meter;
- Uit de logfiles bleek dat de verweglus om 08:25:40,6 uur werd gedetecteerd en dat de koplus om 08:25:42,2 uur werd gedetecteerd;
- De tijd tussen het detecteren van de verweglus en de koplus bedroeg 1,6 seconden;
- 56,75 meter / 1,6 seconden = 35,5 m/s * 3,6 = 127,7 km/u.
- De Land Rover reed met een snelheid van 127,7 km/u het kruisingsvlak op terwijl er een wettelijk toegestane maximum snelheid geldt van 50 km/u.
- De afstand tussen de verweglus 68.7 en de koplus 68.1 bedraagt 60,4 meter;
- Uit de logfiles bleek dat de verweglus om 08:25:43,7 uur werd gedetecteerd en dat de koplus om 08:25:45,5 uur werd gedetecteerd;
- De tijd tussen het detecteren van de verweglus en de koplus bedroeg 1,8 seconden;
- 60,4 meter/ 1,6 seconden (
- De Land Rover reed met een snelheid van 120,8 km/u het kruisingsvlak op terwijl er een wettelijk toegestane maximum snelheid geldt van 50 km/u.
- De afstand tussen de verweglus 8.7 en de koplus 8.1 bedraagt 56,9 meter;
- Uit de logfiles bleek dat de verweglus om 08:26:12,5 uur werd gedetecteerd en dat de koplus om 08:26:14,2 uur werd gedetecteerd;
- De tijd tussen het detecteren van de verweglus en de koplus bedroeg 1,7 seconden;
- 56,9 meter / 1,6 seconden (
- De Land Rover reed met een snelheid van 120,85 km/u
- De afstand tussen de verweglus 68.3 en de koplus 68.1 bedraagt 24,6 meter;
- Uit de logfiles bleek dat de verweglus om 08:26:15,0 uur werd gedetecteerd en dat de koplus om 08:26:15,8 uur werd gedetecteerd;
- De tijd tussen het detecteren van de verweglus en de koplus bedroeg 0,8 seconden;
- 24,6 meter / 0,8 seconden = 30,75 m/s * 3,6 = 110,7 km/u.
- De Land Rover reed met een snelheid van 110,7 km/u het kruisingsvlak op, terwijl er een wettelijk toegestane maximum snelheid geldt van 50 km/u.
- Uit onderzoek uit de logfiles bleek dat de Land Rover deze kruising op reed, terwijl het voor hem bestemde en in zijn richting uitstralende verkeerslicht reeds 16 seconden rood licht uitstraalde.
De bestuurder van de Land Rover negeerde het voor hem bedoelde, rood licht uitstralende,
verkeerslicht.
Toedracht:
De bestuurder van de Land Rover, rijdende over de Zandzuigerstraat, reed op de middels
verkeerslichten geregelde kruising met de Bruistensingel en de Hervensebaan, met een snelheid van 110,7 km/u het kruisingsvlak op, rechtdoor richting Hervensebaan, terwijl het voor hem bestemde en in zijn richting gekeerde verkeerslicht rood licht uitstraalde.
Hierbij kwam hij met de voorzijde in botsing met de linkerflank van de BMW, die over de Bruistensingel reed en het kruisingsvlak op reed, terwijl het voor hem bestemde en in zijn richting gekeerde verkeerslicht, geel licht uitstraalde.
Gevolg:
De bestuurder van de BMW kwam ten gevolge van de aanrijding te overlijden. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd.
een schouwverslag van de GGD, opgemaakt en ondertekend door
Voornamen [slachtoffer 2]
Geboren op [geboortedag] -1971 te [geboorteplaats 2]
OmstandighedenDhr. 50 jr. reed op een doorgaande weg (Hervensebaan) te Rosmalen, en
werd door een weggebruiker met volle snelheid in de bestuurderskant (links)geraakt. Het betreft een hoge energetisch ongeval, dat heeft geresulteerd in een fatale afloop voor de bestuurder van een BMW, waarin hij zich bevond.
Hulpverlening was snel ter plaats. Vergeefs - reanimatie mislukte.
EvaluatieEen 50 jr. autobestuurder is betrokken geweest bij een verkeersongeval,
waarbij zijn auto aan de bestuurderskant door een andere auto met hoge
snelheid is aangereden (gebotst). Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.
ConclusieNiet-natuurlijke dood (Verkeersongeval)
En dan weet ik het gewoon, nee, weet ik niet. Het was gewoon een flits en, ja toen was het denk ik te laat.
Ik zat al zo in bepaalde, ik werd zo opgejaagd zeg maar. Dat ik zeg maar niet meer genoeg tijd had om na te denken. En ja voordat ik het wist zat ik tegen (NTV).
Ja ik reed rondjes, dat was, dat was met een snelheid hoger dan, ja, hoger dan de toegestane snelheid.
Ik weet dat omdat ik behoorlijk snel reed. Ik weet niet wat de toegestane snelheid was Ik was niet bewust zeg maar, van dat moment.
Hier ben ik eigenlijk weer pas echt bewust geworden wat er nou is geweest.
Dat was iets gruwelijks natuurlijk. Dat ik zeg maar tegen zo'n persoon aan ben gereden.
Ik zag een auto aankomen en ik kon niet meer remmen.
Toen, ja het was een klap en toen stop. Ja toen ben ik uit die auto gesprongen, en, ja ik ben toen op een gegeven moment paniekerig om me heen gaan rennen. Dat mensen mij moesten helpen. Toen ben ik bij een persoon ingestapt, die heeft de politie voor mij gebeld en die heeft, ja die heeft mij dus opgehaald.
Die auto kwam van rechts en ik reed rechtdoor. Kon die niet meer ontwijken.
p. 60
Ja, dan bots je tegen elkaar.
onderzoek naar het dodelijk verkeersongeval wat plaats vond op zondag 1 augustus
2021, omstreeks 08.27 uur op de kruising Zandzuigerstraat met de Bruistensingel te
's-Hertogenbosch.
Nadat het verkeersongeval plaats had gevonden werd de heer [getuige 1] als getuige gehoord. Tijdens dit verhoor kwam naar voren dat [verdachte] na het
verkeersongeval ingestapt was in de personenauto van getuige [getuige 1] , die op dat moment 112 belde middels de carkit.
Door mij werd op donderdag 5 augustus 2021, het geluidsbestand van het 112 gesprek beluisterd.
C = centralist
G = getuige [getuige 1]
V = [verdachte]
G: Nee wat ik ben ik ben, die man is bij mij ingestapt ik ben weggereden en ik ja ik
weet verder niet wat ik er mee moet doen. Ik sta nu ergens in een woonwijk.
C: Oke, oke en het was wel op de kruising Bruistensingel Zandzuigerstraat he?
G: Exact, ja bij de dubbele stoplichten.
C: Oke, en kan die man effe, uh, een beetje aan de telefoon uitleggen wat er precies is gebeurd, er wel al politie onderweg hoor.
0: Getuige spreekt door het einde van de zin van de centralist maar vraagt aan de
verdachte; Kun jij uitleggen wat er is gebeurd?
V: Ja, ik heb een ongeluk gemaakt. Ik ben heel hard tegen een auto aan gereden.
Nadere overwegingen ten aanzien van feit 2.
.De bestuurder van dat voertuig, [slachtoffer 2] , is ten gevolge van deze botsing overleden.
rechtbank: dit is de daklozenopvang van Springplank Eindhoven) waar hij één nacht verbleef. De volgende dag (vrijdag 30 juli 2021) voelde verdachte zich goed, zo heeft hij ter terechtzitting van 8 maart 2022 verklaard. Hij heeft zijn kinderen opgehaald voor een dagje uit en na dit uitstapje is verdachte lang gaan wandelen. Die nacht sliep hij niet en bij terugkomst bij de opvang bleek hij zijn plek kwijt te zijn. [getuige 3] , in wier huis verdachte vóór de GGZ opname verbleef, trof hem die zaterdag tegen de afspraken in weer in haar woning aan. Op dat moment was verdachte in de war en afwezig volgens [getuige 3] , maar toen zij hem voorstelde voor hem uit te rijden naar de nachtopvang, stemde hij hiermee in. Verdachte reed in zijn Mercedes achter haar. Tijdens de rit zijn ze elkaar echter kwijt geraakt. Zoals verdachte zelf verklaart is hij op zoek gegaan naar een (andere) slaapplek en kwam hij terecht bij een hotel in Amsterdam, waar hij (per ongeluk) een overnachting geboekt bleek te hebben. Door een (tweede) fout, gemaakt bij de boeking, kon verdachte die avond in het hotel niet terecht, waarna hij weer richting Eindhoven is gereden. Het was inmiddels de avond/nacht van 31 juli 2021 op 1 augustus 2021 en verdachte is in de vroege ochtend van 1 augustus 2021 in Eindhoven aangekomen, waar hij is blijven rondrijden.