proces-verbaal Analyse Verkeersregelinstallatie door verbalisanten [verbalisant 3] en [verbalisant 4] d.d. 10 januari 2019, p. 171/173/175
Op zondag 2 december 2018 heb ik een onderzoek ingesteld naar de werking van een verkeersregelinstallatie naar aanleiding van een verkeersongeval dat op die dag omstreeks 03:46 uur, had
plaatsgevonden op het kruisingsvlak van de voor het openbaar verkeer openstaande wegen, de
Bruistensingel, Balkweg en De Harendonkweg te s-Hertogenbosch in de gemeente ‘s
Hertogenbosch. (…)
Cyclus omschrijving conflictsituatie
De bestuurder van de personenauto reed over de Balkweg in de richting Bruistensingel. Binnen de verkeersregelinstallatie is deze rijrichting aangeduid als fase 5.
De bestuurster van de fiets reed over het fietspad van de Bruistensingel, komende uit de richting van het centrum. Binnen de verkeersregelinstallatie is deze rijrichting aangeduid als fase 27.
Deze fasen zijn ten opzichte van elkaar conflicterend, zijn als conflict opgenomen in de conflictmatrix en zijn dus beveiligd door de signaalbewaking.
De rijbaan van de Balkweg is verdeeld in drie rijstroken:
• een rechtsafstrook richting snelweg A59 (fase 4)
• een rechtdoorstrook richting de De Harendonkweg (fase 5)
• een linksafstrook richting centrum (fase 6)
Het fietspad aan de Bruistensingel is verdeeld in twee rijstroken bestemd voor brom/fietsverkeer in twee richtingen. (fase 27)
Onderzoek faselog
Uit de technische informatie van de regelinstallatie bleek mij dat de mogelijkheid om MV files (Measured Values) te genereren was geactiveerd.
Bij navraag bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch bleek dat ten tijde van het ongeval de werking en het lichtbeeld van de verkeersregelinstallatie alsmede de activering van de detectielussen daadwerkelijk werden gelogd in een faselog.
Daar waar in dit proces-verbaal met betrekking tot de verkeersregelinstallatie over tijden wordt gesproken, zijn dat de geregistreerde systeemtijden van de verkeersregelinstallatie. Dit faselog werd mij ter beschikking gesteld.
Bij de gezamenlijke meldkamer van de politie Eenheid Oost Brabant werden de meldingen met betrekking tot het onderzochte ongeval geregistreerd om 03:49 uur. Het feitelijke ongeval zal dus (kort) voor dit tijdstip hebben plaats gevonden.
Bij inzage van de gelogde data zag ik, verbalisant, dat er tussen 03:46 uur en 03:47 uur het beeld van de afwikkeling op de kruising als volgt werd weergegeven.
Uit de vastgelegde data bleek mij dat:
• de fase 27 op om 03:46:14 overschakelde van rood licht naar groen licht tot 03:46:19;
• de koplus fase 27 werd verlaten om 03:46:17;
• de fase 5 op om 03:44:10 overschakelde van geel licht naar rood licht tot 03:48:00;
• de fase 4 op om 03:46:16 overschakelde van rood licht naar groen licht tot 03:46:31;
• de koplus fase 4 werd verlaten om 03:46:20. (…)
Conclusie
Ondanks dat het exacte tijdstip van de aanrijding niet bekend is, bleek het op basis van de afgelegde verklaringen in het tactische onderzoek, mogelijk om in het verkregen faselog de relevante periode te isoleren.
Gelet op het tijdstip van de melding bij de regionale meldkamer moest het ongeval hebben plaats gevonden voor 03.49 uur. In het faselog werd de in paragraaf 2.4 omschreven situatie aangetroffen en deze komt overeen met de gedragingen van de betrokkenen en getuigen, zoals tijdens het tactische onderzoek werd verklaard.
Met betrekking tot de gedragingen van de bestuurder van de personenauto kan het volgende worden geconcludeerd dat met betrekking tot fase 4:
• omstreeks 03:46:20 de koplus (041) vrij kwam terwijl het verkeerslicht voor deze fase groen licht uitstraalde;
• deze fase niet behoort bij de rijrichting welke door de bestuurder van de personenauto werd gevolgd, immers deze rijrichting is bestemd voor verkeer rechtsaf terwijl de bestuurder van de personenauto rechtdoor reed:
• de afstand tussen de (activering) van de verweglus en het activeren van de koplus 42 meter
bedroeg en deze afstand werd afgelegd in een tijd van 3,6 seconden, waardoor de gemiddelde indicatieve snelheid over deze afstand 42 kilometer per uur bedroeg;
• dat de bestuurder van de personenauto het conflictpunt (48,6 meter vanaf stopstreep) bereikte op 03:46:24.
Met betrekking tot de gedragingen van de bestuurster van de fiets kan het volgende worden
geconcludeerd dat met betrekking tot fase 27:
• omstreeks 03:46:17 de koplus (27.1) vrij kwam terwijl het verkeerslicht voor deze fase groen licht uitstraalde;
• deze fase behoort bij de rijrichting welke door de bestuurster van de fiets werd gevolgd;
• de bestuurster van de fiets vanuit stilstand de fietsoversteekplaats op reed en om 03:46:24 het conflictpunt bereikte. De afstand vanaf de stopstreep tot het conflictpunt bedroeg ongeveer 20 meter, zij deed daar 7,3 seconden over wat neer komt op een gemiddelde indicatieve snelheid van 9,9 km/h.