Uitspraak
RECHTBANK OOST-BRABANT
uitspraak van de meervoudige kamer van 11 oktober 2017 in de zaak tussen
Belas Asbestverwijdering Uden B.V., te Uden, eiseres
Bureau Veritas Inspection & Certification The Netherlands B.V., verweerder
Procesverloop
Overwegingen
Veritas heeft het certificaat voor de duur van verschillende periodes geschorst omdat de auditor van Veritas bij de uitvoering van asbestsaneringswerkzaamheden door Belas twaalf zogenoemde categorie II-afwijkingen heeft geconstateerd van de toetspunten uit bijlage H van Bijlage XIIIb, behorende bij artikel 4.27 van de Arbeidsomstandighedenregeling (de toetspunten). Acht van deze afwijkingen zagen op toetspunt 27, de andere vier op de toetspunten 46, 48, 53 en 63. Het gevolg van die (on)voorwaardelijke schorsingen is Belas gedurende verschillende periodes geen asbestsaneringswerkzaamheden meer mag uitvoeren.
- toetspunt 27 aan de Grutto te Oss, geconstateerd op 18 januari 2016;
- toetspunten 27 en 48 in de Violenstraat te Veghel, geconstateerd op 1 juni 2016;
- toetspunt 27 in de Jacob Catsstraat te Oss, geconstateerd op 5 juli 2016;
- toetspunt 27 in de Derpt te Vorstenbosch, geconstateerd op 6 oktober 2016;
17 maart 2017 geconstateerde categorie II-afwijking van toetspunt 27 aan het [adres] te Helmond op 10 januari 2017.
17 maart 2017, waarbij, zo heeft Veritas ter zitting toegelicht, Veritas het certificaat per direct voorwaardelijk heeft geschorst als gevolg van het niet opheffen van een op
10 januari 2017 geconstateerde afwijking van toetspunt 27 op het [adres] te Helmond.
- i) is de schorsing een punitieve sanctie?
- ii) heeft Veritas terecht geoordeeld dat sprake is van een afwijking van de toetspunten 27, 46, 48, 53 en 63?
- iii) had Veritas ten aanzien van toetspunt 27 aanleiding moeten zien voor toepassing van de hardheidsclausule?
- iv) heeft Veritas ten aanzien van toetspunt 27 in strijd met het vertrouwens- en rechtszekerheidsbeginsel gehandeld?
- v) heeft Veritas Belas in het bestreden besluit 5 terecht niet-ontvankelijk verklaard in haar bezwaar?
Het gestelde tijdsverloop en het feit dat Belas, naar zij stelt, al sinds 1 mei 2017 regelconform handelt, leidt niet het oordeel dat de schorsing geen enkel doel meer dient en dat niet langer kan worden gesproken van een herstelsanctie. Als, zoals hierna aan de orde zal komen, Belas toetspunt 27 heeft overtreden, dan heeft te gelden dat zij vanaf de eerste constatering op 18 januari 2016 deze categorie II-overtreding acht maal heeft begaan in een periode van een jaar. In dat geval kan niet gezegd worden dat de schorsing door het tijdsverloop van een jaar geen enkel doel meer zou dienen. De sanctie van schorsing beoogt immers niet alleen te bewerkstelligen dat Belas regelconform gaat handelen maar beoogt ook
,ter bescherming van de volksgezondheid
,te voorkomen dat Belas opnieuw afwijkt van de regelgeving en beoogt te waarborgen dat Belas ook gedurende langere periode regelconform blijft werken. Tegen die achtergrond is er onvoldoende aanleiding om tot de conclusie te komen dat de schorsing een punitieve sanctie is. Daarbij merkt de rechtbank op dat de beoordeling van zwaarte van de maatregel wordt bepaald aan de hand van objectieve maatstaven en dat de wijze waarop de betrokkene de maatregel ervaart, hierbij niet van belang is. De beroepsgrond faalt.
Bij de transitmethode van Belas is ook een sluis aan het containment gekoppeld. De sluis bestaat uit twee compartimenten. In het eerste compartiment wordt afval (asbest en gereedschap) achtergelaten. In het tweede compartiment vindt een beperkt omkleedproces plaats, in die zin dat de vuile laarzen uitgedaan worden, het gezicht en handen gewassen worden en een schone overall over de vuile kleding wordt aangetrokken. De vuile kleding wordt dus niet uitgetrokken. Het uittrekken van de vuile kleding en het douchen vinden, anders dan bij de standaard procedure, niet in een van de compartimenten in de sluis plaats, maar in een decontaminatie-unit die op enige afstand van de sluis is geplaatst. Om te kunnen douchen moet de saneerder dus de sluis met masker en overkleding verlaten en enige afstand buiten (de transitroute) afleggen. In de decontaminatie-unit van Belas bevinden zich vervolgens weer drie compartimenten, te weten de vuile ruimte, een doucheruimte en een schone ruimte. Daar ontdoet de saneerder zich achtereenvolgens van de vuile kleding, doucht hij en trekt hij zijn schone, privékleding aan.
De decontaminatie-unit is, indien technisch mogelijk, niet direct gekoppeld aan het werkgebied”.
Bij dat toetspunt wordt verwezen naar artikel 7.14.4 onder 9 van SC-530. Ingevolge artikel 7.14.4. aanhef dient het asbestsaneringsbedrijf een werkplan op te stellen en te controleren, waarbij een aantal uitgangspunten van toepassing zijn.
Het uitgangspunt onder 8 van artikel 7.14.4 houdt in dat gedurende de uitvoering van de saneringswerkzaamheden en tijdens de eindcontrole een decontaminatie-unit aanwezig is. Uitgangspunt 9 schrijft voor: “
Deze decontaminatie-unit is bij voorkeur gekoppeld aan het werkgebied. Indien de koppeling van de decontaminatie-unit aan het werkgebied niet mogelijk is, is de reden hiervan in het werkplan vastgelegd;”
5.7. De rechtbank begrijpt dit betoog als een beroep op artikel 5:5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat voorschrijft dat het bestuursorgaan geen bestuurlijke sanctie oplegt voor zover voor de overtreding een rechtvaardigingsgrond bestond. Voor een geslaagd beroep op dit artikel is naar het oordeel van de rechtbank vereist dat Belas onderbouwt dat haar methode daadwerkelijk een betere bescherming biedt.
Nu, zoals hiervoor is overwogen, niet aannemelijk is geworden dat de door Belas gevolgde transitmethode een betere bescherming biedt dan de standaard decontaminatieprocedure, had Veritas in redelijkheid geen aanleiding hoeven zien om de hardheidsclausule toe te passen. In de enkele omstandigheid dat Belas, zoals zij aanvoert, sinds 1 mei 2017 wel de standaard decontaminatieprocedure volgt, had Veritas evenmin aanleiding hoeven zien om niet tot schorsing over te gaan. Toetspunt 27 strekt ter bescherming tegen blootstelling aan asbest en daarmee het voorkomen van ernstige gezondheidsrisico’s. Nu sprake is geweest van herhaaldelijke overtredingen van toetspunt 27 mocht Veritas dit algemeen belang vooropstellen en een sanctie opleggen die ertoe strekt te voorkomen dat Belas opnieuw afwijkt van de regelgeving en ertoe strekt te waarborgen dat Belas zich ook gedurende langere periode aan deze regelgeving conformeert.
29 december 2016 bericht dat zij een afwijkende decontaminatieprocedure volgde. Omdat Veritas hierop niet heeft gereageerd, mocht Belas er volgens haar van uitgaan dat Veritas dit goedkeurde. Als Belas had geweten dat Veritas dit niet goedkeurde, dan zou zij haar certificering weer hebben ondergebracht bij Eerbeek.
er is geen doeltreffend gesloten containment opgericht”. Tijdens de zitting heeft de rechtbank met Veritas vastgesteld dat de regelgeving niet voorschrijft dat een onderdrukmachine niet in het containment mag worden geplaatst. De rechtbank begrijpt het betoog van Veritas dan ook zo dat Veritas vindt dat het containment niet doeltreffend is gesloten als de machine in het containment wordt geplaatst. De rechtbank volgt Veritas hierin niet. Belas heeft immers aangevoerd dat zij een aanpassing in de machine heeft aangebracht door een extra afdichting aan te brengen. Zij heeft een testcertificaat van [bedrijf] en een beoordelingsrapport van Pijnenburg overgelegd. Uit die documenten kan worden afgeleid dat deze machine binnen het containment de concentratie vezels in de afgeblazen lucht vermindert naar 0,003%, terwijl de reguliere onderdrukmachine 0,03% vezels doorlaat naar de schone lucht. In het beoordelingsrapport van Pijnenburg staat dat kan worden aangenomen dat het risico van verspreiding van verontreiniging naar de omgevingslucht vanwege de plaatsing tot 0,003% kan worden gereduceerd en als afdoende kan worden beschouwd. Verder heeft Belas verwezen naar een e-mail van [persoon B] van GoLighthouse.com, die heeft verklaard dat “
door gebruik te maken van deze testmethode wordt geborgd dat er geen vervuilde lucht vanuit de vervuilde ruimte naar de schone zone wordt geblazen en dat dit een verbetering is van de huidige gebruikte testmethoden”. Veritas heeft de inhoud van deze documenten niet bestreden.
het containment wordt niet permanent op een onderdruk van minimaal 20 Pascal gehouden, indien substantieel lager dan 20 Pa en het containment wordt minder dan 6 keer per uur geventileerd”.
Bij asbestverwijderingswerk onder risicoklasse 3 condities wordt geen omgevingslucht onafhankelijke ademhalingsbescherming toegepast, óf ademhalingsbescherming met een afdoende verhoogde beschermingsfactor."
De rechtbank stelt vast dat SC-530 niet voorschrijft dat in het geval van risicoklasse 3 condities, omgevingsluchtonafhankelijke maskers moeten worden toegepast. Voldoende is dat ademhalingsbescherming met een afdoende verhoogde beschermingsfactor wordt toegepast. Ten aanzien van afhankelijke ademhalingsbeschermingsmaskers schrijft artikel 7.11.3. onder 6. voor dat deze een luchtopbrengst van 120/160 l/min moeten halen. Veritas heeft tijdens de zitting erkend dat de door Belas gebruikte afhankelijke ademhalingsmaskers daaraan voldoen. Daarmee voldoen de door Belas gebruikte maskers aan de regelgeving.
Tijdens de zitting heeft Veritas nog aangevoerd dat de door Belas gebruikte maskers een lagere beschermingsfactor dan 2000 hebben. Veritas heeft daarvoor naar de gebruiksaanwijzing van het door Belas gebruikte masker verwezen, waaruit volgt dat het masker bestand is tegen een blootstellingsconcentratie van 80.000 (te weten een protectiefactor van 40 x de geldende blootstellingsconcentratie van 2000). Hiermee is het masker volgens Veritas niet bestand tegen de voor deze categorie geldende blootstellingsconcentratie van meer dan 1.000.000 vezels. Belas heeft hiertegenover gesteld dat Veritas per abuis is uitgegaan van de Engelse protectiefactornorm van 40. Die komt overeen met de in Nederland gehanteerde nominale protectiefactor (NPF) van 2000. Belas heeft daartoe verwezen naar een tabel in het rapport van de European Committee for Standardization, waarin de in de UK gehanteerde factor 40 op een lijn wordt gesteld met een NPF van 2000. Nu Veritas dit niet gemotiveerd heeft bestreden, gaat de rechtbank uit van de juistheid van de stelling van Belas dat de Engelse protectiefactornorm van 40 overeenkomt met een NPF van 2000. Daarom is niet aannemelijk geworden dat de door Belas gebruikte maskers een lagere beschermingsfactor dan 2000 hadden. De conclusie is dat Veritas niet heeft aangetoond dat Belas toetspunt 53 heeft overtreden. De beroepsgrond slaagt.
De feitelijke afdichting van het gebruikte systeem bevindt zich aan de binnenzijde van de douchekap en wordt niet beperkt c.q. teniet gedaan door de scheur zoals deze wordt geconstateerd tijdens de audit.”
de gebruikte filter(s) van de ABM(’s) zijn niet correct gemarkeerd of luchtdicht afgedopt.” Uit de verklaring van Pijnenburg volgt dat deze toetsnorm niet is overtreden, omdat het filter, zoals achteraf is komen vast te staan, luchtdicht was afgedopt. Veritas heeft ook erkend dat uit deze verklaring volgt dat achteraf is gebleken dat het scheurtje geen effect had. Hieruit volgt dat niet is aangetoond dat de toetsnorm is overtreden. Het enkele feit dat Belas een risico heeft genomen dat deze norm zou worden overtreden, leidt niet tot een overtreding van toetsnorm 63. De beroepsgrond slaagt.
Nu de voorwaardelijke schorsing van het certificaat bij het primaire besluit van 17 maart 2017, zoals hierna zal blijken, terecht is opgelegd en Belas geen corrigerende maatregelen heeft getroffen tegen de bij dat besluit van 17 maart 2017 geconstateerde afwijking van toetspunt 27, heeft Veritas terecht op grond van artikel 23, vijfde lid onder c. de voorwaardelijke schorsing van het certificaat omgezet in een onvoorwaardelijke schorsing van 30 dagen.
90 dagen.
- in de zaken met nummers 17/1437 en 17/1439 op € 1.485,– (1 punt voor het indienen van het beroepschrift en 1 punt voor het verschijnen ter zitting, met een waarde per punt van € 495,–. De rechtbank ziet in de gebrekkigheid van het dossier en de zwaarte van de zaken aanleiding voor toepassing van een wegingsfactor van 1,5);
- in de zaak met nummer 17/1550 op € 990,– (1 punt voor het indienen van het beroepschrift en 1 punt voor het verschijnen ter zitting, met een waarde per punt van
Beslissing
- verklaart het beroep gegrond;
- vernietigt het bestreden besluit 1;
- verklaart het bezwaar gegrond;
- herroept het besluit van 20 juli 2016 en schorst het certificaat per direct voorwaardelijk voor de duur van 90 dagen wegens de constatering van een categorie II-afwijking van toetspunt 27.
- verklaart het beroep gegrond;
- vernietigt het bestreden besluit;