Uitspraak
RECHTBANK OOST-BRABANT
[verdachte] ,
De tenlastelegging.
De formele voorvragen.
Voorts zijn er geen gronden gebleken voor schorsing van de vervolging.
Vrijspraak.
Bewijsoverwegingen.
In het algemeen heeft te gelden dat de gevoerde bewijsverweren hun weerlegging vinden in de inhoud van de bewijsmiddelen die de rechtbank heeft gebezigd, zoals opgenomen in de bewijsbijlage.
Inleiding.
Ten aanzien van het parketnummer 01/879311-13.
Ten aanzien van feit 1:
- Op woensdag 23 oktober 2013 omstreeks 19.53 uur kwam bij de gemeenschappelijke meldcentrale Zuid-Holland-Zuid een telefonische melding binnen van een gewapende overval in de woning aan de [adres 3] door drie Marokkaanse jongens in een Renault Laguna station. De overvallers zouden wiet hebben gestolen. De telefonische melding is gedaan door [slachtoffer 1] .
- De bewoner van deze woning, [slachtoffer 2] , hierna te noemen: [slachtoffer 2] had een partij buitenwiet te koop aangeboden. [getuige 1] had vrienden uit ‘s-Hertogenbosch die belangstelling hadden; één van hen heette [betrokkene 1]
- Op 22 oktober 2013 heeft [slachtoffer 2] met deze [betrokkene 1] afgesproken bij de cafetaria in Gorinchem waar hij werkzaam was. Bij deze ontmoeting waren ook [betrokkene 2] , zijn neef [betrokkene 3] en [slachtoffer 1] aanwezig. Een monster van de buitenwiet is bekeken en afgesproken werd dat [betrokkene 1] de buitenwiet de volgende dag zou komen ophalen.
- Op 23 oktober 2013 rond 17.23 uur heeft [betrokkene 1] , die gebruik maakte van het [telefoonnummer 1] , [slachtoffer 2] gebeld; afgesproken werd dat ze elkaar aan de achterzijde van de cafetaria zouden ontmoeten. Om 19.21 uur belde [betrokkene 1] naar [slachtoffer 2] dat hij er was.
- [slachtoffer 2] reed met [slachtoffer 1] naar zijn woning aan de [adres 3] . [betrokkene 1] volgde hen in een Renault stationwagen, Laguna of Megane. [betrokkene 1] was in het gezelschap van twee andere Marokkaanse jongens. De vijf mannen zijn gezamenlijk de woning van [slachtoffer 2] binnen gegaan. [betrokkene 1] is toen aan de glazen tafel gaan zitten.
- [slachtoffer 2] is vervolgens buiten de woning de buitenwiet gaan halen. Toen [slachtoffer 2] met dozen buitenwiet terug kwam in zijn woning trokken de daders vuurwapens en sommeerden [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] op de grond te gaan liggen, waarna [betrokkene 1] de buitenwiet mee nam. Na korte tijd verlieten ook de andere twee daders de woning. Er werd gezegd: “Je kunt beter niets doen. Dit is voor ons gewoon routinewerk”.
- Signalement van de overvaller [betrokkene 1] : Marokkaan, leeftijd 23/25 jaar oud, breed postuur, sportief type, lengte ongeveer 1.75 meter, gemillimeterd haar, een nette verzorgde jongen. De andere twee daders waren Marokkanen met smal postuur 1.70-1.75 meter.
- [verdachte] was ten tijde van de overval huurder van een personenauto Renault Megane met [kentekennummer 2] .
- Bij de doorzoeking van zijn verblijfsadres aan de [adres 4] op 18 maart 2014 werd dit voertuig voor de deur geparkeerd aangetroffen; bij de aanhouding van [verdachte] op diezelfde dag werd de sleutel van dit voertuig aangetroffen in zijn rechter-broekzak.
- [getuige 1] heeft verklaard dat [medeverdachte 3] en [betrokkene 1] dezelfde persoon zijn. De foto die aan hem is getoond bij de politie is van [medeverdachte 3] met wie hij op de middelbare school heeft gezeten en waarvan hij weet dat hij kickbokser is.
- Op 3 april 2014 heeft [slachtoffer 1] aan de hand van de foto’s [medeverdachte 3] en [verdachte] aangewezen als daders van de gewapende overval.
- Op grond van historische verkeersgegevens en processen-verbaal van stemvergelijking staat vast dat [medeverdachte 3] de gebruiker is van het [telefoonnummer 1] .
- Uit historische verkeersgegevens blijkt dat er op 23 oktober 2013 9 contacten zijn geweest tussen dit nummer van [medeverdachte 3] en een telefoon in gebruik bij [getuige 1] en dat er op 23 en 24 oktober 2013 in totaal 8 contacten zijn geweest tussen genoemd nummer van [medeverdachte 3] en een telefoon in gebruik bij [slachtoffer 2] .
- Uit de historische verkeersgegevens blijkt verder dat er tussen 18 en 24 oktober 2013 61 contacten zijn tussen het hiervoor genoemde nummer van [medeverdachte 3] en het telefoonnummer van [verdachte] , [telefoonnummer 2] .
- Uit een vergelijking tussen de verkeersgegevens van de telefoonnummers [telefoonnummer 1] ( [medeverdachte 3] ) en [telefoonnummer 2] ( [verdachte] ) blijkt dat deze telefoons voor en na de overval dezelfde zendmast aanstralen in Waalwijk en daarna in Drongelen. De rechtbank leidt hieruit af dat [medeverdachte 3] en [verdachte] op die momenten in elkaars gezelschap verkeren.
- Tenslotte blijkt uit de historische verkeersgegevens van het aan [medeverdachte 3] toegeschreven telefoonnummer dat het toestel rondom het tijdstip van de overval een mast op de [adres 5] aanstraalde. Deze mast staat in de directe nabijheid van de [straat1] .
Ten aanzien van feit 2 en feit 4:
- de groep overvallers bestond uit (tenminste) vijf personen;
- de overvallers waren gemaskerd en minstens vier van hen van Marokkaanse afkomst;
- de overvallers riepen ‘doe open, politie’ alvorens zij met behulp van blauwe breekijzers het rolluik/de roldeur en de toegangsdeur tot het bedrijfspand forceerden en het pand binnengingen;
- de overvallers droegen allen vuurwapens, waaronder ook machinegeweren;
- tijdens de overval zijn meerdere schoten gelost;
- terwijl de overval in gang was belde [slachtoffer 3] met 112 en vroeg hij om politie naar de [adres 1] te sturen;
- de overvallers kwamen voor de hennepkwekerij in het pand; tegen [slachtoffer 3] en [slachtoffer 4] werd gezegd dat zij moesten gaan knippen;
- de overvallers hebben van [slachtoffer 3] een Iphone 5 met hoesje met daarin een rijbewijs en pasjes alsmede een geldbedrag van ongeveer € 5.000,- afgenomen;
- tijdens de overval zijn [slachtoffer 5] en [slachtoffer 3] geslagen; beiden hebben daarbij (bloedende) verwondingen opgelopen;
- [slachtoffer 3] heeft één van de overvallers tegen het hoofd geslagen met een bezem.
- de overvallers zijn gevlucht in een Audi station met het [kentekennummer 3] of [kentekennummer 4] ;
- eerder op de avond had [slachtoffer 3] een voertuig in de buurt van het bedrijf gezien. [slachtoffer 3] herkende één van de inzittenden als [betrokkene 4] (de rechtbank stelt vast dat daarmee [betrokkene 4] wordt bedoeld).
“je had zoveel met mij kunnen verdienen snotneus, je hebt alles voor jezelf verpest”.[betrokkene 4] was kwaad dat zij zonder hem daar naar binnen waren gegaan zonder dat hij daarvan wist, maar een overval met vuurwapens zou hij nooit doen vanwege de grote pakkans en de hoge straf die daar op staat.
- getuige [slachtoffer 3] op 28 maart 2014 door de rechter-commissaris is gehoord buiten aanwezigheid van de verdediging;
- getuige [slachtoffer 5] op 4 april 2014 telefonisch gehoord is door opsporingsambtenaren zonder dat een poging is gedaan daar de rechter-commissaris en de verdediging daarbij te betrekken;
- de rechter-commissaris (vervolgens, mede op basis van deze verklaringen) op 4 augustus 2014 (
Ten aanzien van feit 3 subsidiair:
Ten aanzien van het parketnummer 01/860508-14.
Ten aanzien van feit 2:
- Uit camerabeelden blijkt dat op 16 maart 2014 omstreeks 22:55 uur met een voertuig tegen een zijdeur van de [winkelbedrijf 1] in Hannover, Duitsland is gereden waarmee de toegang tot het pand wordt geforceerd. Tenminste vijf daders zijn naar binnen gegaan, alwaar zij glazen vitrines kapot hebben geslagen met behulp van een hamer. Uit deze vitrines hebben de daders 493 mobiele telefoons van diverse merken gepakt, in zakken gedaan en meegenomen. Alle daders droegen handschoenen en bivakmutsen. Omstreeks 22.58 uur verlieten de daders de [winkelbedrijf 1] met de gestolen goederen.
- In mobiele telefoontoestellen te koop bij de [winkelbedrijf 1] zijn vanwege eerdere diefstallen bij de [winkelbedrijf 1] GPS trackers gemonteerd.
- Dankzij deze GPS trackers konden de gestolen goederen worden gevolgd. De gestolen telefoons verplaatsten zich deels met hoge snelheid in westelijke richting en werden gedurende 113 kilometer gevolgd. De posities en verplaatsingen werden aan de politie doorgegeven die de achtervolging inzette. Om 23:52 uur is er geen verplaatsing meer en stond de GPS tracker stil bij [adres 12] .
- Om 00.05 uur werd aldaar een Audi zonder inzittenden met [kentekennummer 5] aangetroffen met daarin de bij [winkelbedrijf 1] gestolen telefoons.
- Behalve de buit zijn in de auto gereedschappen aangetroffen. Achter de stoel van de bestuurder stond een voorhamer en een nagelklauw, onder de stoel van de bestuurder lag een hamer. Op de bijrijdersstoel lag een geopend Coca Cola 0,5 liter flesje.
- De auto, een Audi Avant stationwagen RS6, bleek in de nacht van 28 februari op 1 maart 2014 te zijn gestolen op de [adres 13] . Het voertuig was via een advertentie op www.mobile.de te koop aangeboden onder vermelding van de standplaats en telefoonnummer.
- Het geopende flesje Coca Cola is bemonsterd. Het DNA profiel van dit spoor uit Duitsland K031416300448 matcht met het DNA profiel van [medeverdachte 3] . Deze matchkans is kleiner dan één op één miljard. Daarnaast is op de versnellingspook een onvolledig DNA profiel aangetroffen van minimaal één man, te weten [medeverdachte 3] . De matchkans is niet berekend.
- De [kentekennummer 6] op de gestolen Audi waren niet afgegeven voor een Audi, maar voor een Ford Mondeo en waren tussen 16 maart 2014 en 17 maart 2014 weggenomen in Wunstorf/Kolenfeld, Duitsland.
- In de gestolen zwarte Audi RS6 werden naast de bijrijdersstoel twee Nederlandse [kentekennummer 7] aangetroffen. Dit kenteken was afgegeven voor een zwarte Audi A6 Avant.
- In de bij de huiszoeking op het feitelijke verblijfsadres van [verdachte] in beslag genomen mobiele Nokia telefoon met [telefoonnummer 3] staat in de map met conceptberichten een bericht met inhoud: “ [kentekennummer 7] ”.
- Verder blijkt dat met dit telefoonnummer op 22 december 2013 is gebeld naar de vaste Duitse telefoonlijn [telefoonnummer 4] te Werne, Duitsland, van [betrokkene 8] , dochter van de eigenaar van de gestolen zwarte Audi Rs6 en aanbieder van het voertuig op de internetsite www.mobile.de.
- Bij de doorzoeking op het feitelijke verblijfsadres van [medeverdachte 3] op [adres 11] is een Ipad in beslaggenomen waaruit blijkt dat met behulp van die Ipad op 26 februari 2014 kort na elkaar de navolgende zoekslagen zijn uitgevoerd:
Ten aanzien van feit 1:
Juridisch kader criminele organisatie
Beoordeling
- de daders waren 3 of 4 personen met bivakmutsen die zich verplaatsten met een personenauto, waarvan aangever denkt dat het een Audi was. Voordat er is ingebroken hebben twee buurmannen van aangever een grotere Audi gezien waarin twee Marokkaanse of Turkse mannen zaten;
- de woning is door middel van braak betreden;
- kort na binnenkomst werd door een van de daders ‘politie’ of ‘polizei’ of iets soortgelijks geroepen;
- in de woning is vermoedelijk met een gasalarmpistool geschoten. Door een dader die nabij de auto stond is op aangever geschoten met een vuurwapen. Aangever bevond zich toen op een kamer op de eerste etage aan de voorzijde van de woning;
- bij de hennepkwekerij was betrokken [betrokkene10] , die ook betrokkenheid had bij een hennepkwekerij in een woning aan de [adres 14] , waar op 5 juli 2011 een gewapende ripdeal heeft plaatsgevonden (zie hiervoor onder 1a);
- na de poging tot diefstal met geweld is bij de achterdeur van de woning een accu gevonden en zijn in de tuin achter die woning twee tassen met inhoud aangetroffen. In de tassen zaten twee snoeischaren, schroevendraaiers, ongebruikte tie-rips en twee rollen grof vuilniszakken;
- de hengsels van de tassen zijn bemonsterd en op die hengsels zijn biologische sporen aangetroffen waarvan, kortgezegd, [medeverdachte 2] , [medeverdachte 8] en [medeverdachte 6] de donoren kunnen zijn en waarvan niet kan worden uitgesloten dat [medeverdachte 7] een donor is. De rechtbank merkt hierbij op dat geen sprake is van een statistisch onderbouwde matchkans;
- op 17 juni 2011 heeft omstreeks 00:10 uur een politie-achtervolging plaatsgevonden van een Volkswagen Golf waarvan het kenteken op naam stond van [medeverdachte 6] . De bestuurder was een man met een Noord-Afrikaans uiterlijk. De achtervolging vond plaats in Born en is gestaakt toen de VW Golf eenmaal op de A2 richting Eindhoven reed. Uit de mastgegevens van de bij [medeverdachte 6] in gebruik zijnde telefoon volgt dat deze later die nacht aanstraalde op achtereenvolgens masten in Hunsel, gemeente Leudal (Limburg), Maarheeze, Leende en uiteindelijk in zijn woonplaats Tilburg. De rechtbank leidt hieruit af dat [medeverdachte 6] de bestuurder van de auto was;
- uit de gegevens van een peilbaken onder de auto van [medeverdachte 5] , telecomgegevens en herkenningen op camerabeelden volgt -in onderling verband en samenhang bezien- dat [medeverdachte 5] , [medeverdachte 7] , [medeverdachte 6] , [medeverdachte 2] en [verdachte] op 18 juni 2011 kort na middernacht zijn vertrokken naar Born en zich in de directe nabijheid van de woning aan de [adres 15] hebben opgehouden van 03:12 uur tot 03.52 uur. Het strafbaar feit heeft de nacht daaropvolgend rond hetzelfde tijdvak plaatsgevonden.
- een Audi RS4, bouwjaar 2007, waarop bevestigd was het [kentekennummer 10] (origineel [kentekennummer 11] .) De Audi RS4 was op 7 juni 2010 bij een garagebedrijf te Nijmegen gestolen, nadat daar eerder die avond de sleutels van de auto bij een inbraak waren weggenomen. Ook is daar toen ook een kluis weggenomen. Deze is in september 2010 teruggevonden bij een sluis te ’s-Hertogenbosch tezamen met 22 andere kluizen. De kentekenplaten op die auto behoorden bij een op 11 oktober 2011 uitgevoerde auto, en
- een Audi RS6, bouwjaar 2003, waarop bevestigd was het [kentekennummer 12] (origineel [kentekennummer 13] ). Deze Audi was op 23 oktober 2011 te Bladel verkregen door misdrijf. Een, vermoedelijk Marokkaanse, man die een proefrit met de auto maakte heeft de eigenaar van die auto onder bedreiging met een stroomstootwapen de auto afhandig gemaakt. De kentekenplaten op die auto hoorden bij een Audi A4 van een inwoner uit Amersfoort, waarvoor op 28 september 2009 een duplicaatkenteken was afgegeven.
- op een op de vloer voor de linker achterbank aangetroffen rechterhandschoen is een onvolledig DNA mengprofiel van minimaal drie personen aangetroffen, waarvan de donor kan zijn [verdachte] en [medeverdachte 5] [medeverdachte 7] . Geen matchkans berekend.
- op een aldaar aangetroffen linker handschoen is een DNA mengprofiel aangetroffen van minimaal 3 personen, met een onvolledig hoofdprofiel waarvan [medeverdachte 7] de donor kan zijn (matchkans kleiner dan 1:1 mld);
- op een rechterhandschoen, aangetroffen in een vak van het linker voorportier, is een DNA mengprofiel van minimaal drie personen aangetroffen, waarvan donor kan zijn [medeverdachte 7] en waarbij [medeverdachte 5] niet als donor kan worden uitgesloten;
- op een zwarte bivakmuts in een vak van het linker voorportier is een DNA mengprofiel van minimaal twee personen aangetroffen en een DNA hoofdprofiel waarvan [medeverdachte 1] de donor kan zijn (matchkans kleiner dan 1:1 mld);
- op een rechter handschoen, aangetroffen in een vak van het linker voorportier is een DNA mengprofiel aangetroffen van minimaal 3 personen, waarvan [medeverdachte 1] donor kan zijn. Matchkans niet berekend.
- op een peuk onder de vloermat bij de bestuurder is een DNA mengprofiel van minimaal 2 personen aangetroffen met een afgeleid DNA hoofdprofiel waarvan [medeverdachte 5] de donor kan zijn (matchkans kleiner dan 1:1 mld) en een afgeleide combinatie van DNA nevenkenmerken, waarvan [verdachte] de donor kan zijn (matchkans kleiner dan 1:1 mld);
- op een van de in het dashboardkastje aangetroffen alarmpistolen is een enkelvoudig DNA profiel aangetroffen van [medeverdachte 2] (matchkans kleiner dan 1:1 mld).
Adressen in navigatiesystemen
- een woninginbraak op 24 februari 2011 aan de [adres 17] , waarbij de achterdeur van de aanbouw is opengebroken en Euro 2.000,- is weggenomen uit een kast;
- een bedrijfsinbraak in een autobedrijf [autobedrijf 1] aan de [adres 18] in de nacht van 7 op 8 maart 2011 waarbij een ruit werd ingeslagen en de kassalade met Euro 930,- uit een afgesloten kast is weggenomen. Daartoe is braak gepleegd aan de kast, vermoedelijk met behulp van een breekijzer;
- een bedrijfsinbraak aan de [adres 19] op 24/25 november 2011 en een poging daartoe op 8 december 2011. Tussen 24 november 2011 20:45 uur en 25 november 2011 02:50 uur is in het pand ingebroken. Er is braakschade. Weggenomen zijn een kluis en sleutels van auto’s uit de showroom. Daartoe zijn kasten opengebroken. Aangever zag een Audi A6 Avant met Audi ringen in de grill. Via alle 4 de portieren stapten personen in. In de nacht van 8 december 2011 zag aangever een donkerkleurige station, Audi 6 Avant met zwaar geluid. Weer zag hij 4 personen instappen. De toegangsdeur was opengebroken, een kluis was beschadigd maar er was niets weggenomen;
- een woninginbraak aan de [adres 20] gepleegd op 24 december 2011 tussen 20:30 uur en 21:15 uur. Aangever heeft een bedrijf aan huis. Een kluis die aan de muur bevestigd was is weggenomen. Daarin zaten paspoorten, Euro 6.000,- contant, sleutels van diverse auto’s en overschrijvingsbewijzen van die auto’s. De woning is geheel doorzocht en er zijn nog andere voorwerpen meegenomen. De voordeur is met een breekvoorwerp beschadigd;
- een woninginbraak aan de [adres 21] op 26 december 2011, waarbij
Ressenop 12 november 2011.
.Hij schreeuwde. Toen zag aangever een man naar hem wijzen, terwijl de andere man nog stond te bonken op het raam. Aangever hoorde plotseling knallen. De man die wees, bleek een wapen in handen te hebben, een klein model pistool. Aangever, zijn vrouw en kinderen die allemaal in de auto zaten waren erg bang en aangever is achteruit gereden. De Audi kon wegrijden. Aangever herinnert zich een bivakmuts. Aan de achterzijde van de woning zijn sporen gevonden, vermoedelijk van een ladder die onder een openstaand slaapkamerraam geplaatst was geweest. De zoon van aangever heeft twee mannen met bivakmutsen gezien en heeft een schot gehoord.
[adres 24]op 10 januari 2012 (zogenaamde ripdeal).
(opmerking rechtbank: mist derhalve slechts het cijfer 2).
(rechtbank begrijpt [betrokkene 9] )en [medeverdachte 1] herkend als drie van de daders van de ripdeal. Voorts zijn tijdens de doorzoeking van de loods in Velddriel, naast de 2 Audi’s met daarin onder meer een vuurwapen soortgelijk als bij deze ripdeal gezien en waarvan van de zwarte Audi RS4 de linkerachterzijde zwaar was beschadigd, ook een reflecterende gele politiejas en een groene bivakmuts aangetroffen.
[verdachte]
Dit jaartal, de postcode en de woonplaats staan op de enveloppe.
Het ging om een Audi RS4, zwart, kenteken [kentekennummer 23] , bouwjaar 2007. De aangever had beide sleutels nog.
- de verklaring van [betrokkene 10] , inhoudende dat [verdachte] Audi’s steelt, een kastje heeft dat hij in de poort van de boardcomputers steekt en ze van te voren een sleutel knippen die ook gebruikt kan worden voor het starten van de auto;
- het op 19 maart 2014 aantreffen van de verpakking van een speciale (sleutel)tang, die wordt gebruikt voor het vervaardigen van autosleutels, in de bij [verdachte] in gebruik zijnde personenauto;
- de omstandigheid dat in voornoemde enveloppe ook een briefje wordt aangetroffen met daarop een tekening waarop te zien is hoe een autosleutel geknipt moet worden;
- het door de politie zien van een tweetal OBD readers, zijnde apparaten waarmee men boardcomputers van een auto kan uitlezen en programmeren, tijdens een doorzoeking op 30 oktober 2013 in de [adres 32] , zijnde het GBA-adres van onder meer [verdachte] ;
- het in de telefoon van [verdachte] aantreffen van concept-berichten, waarvan 2 in relatie te brengen zijn tot een snelle Audi en één het adres is van een in Duitsland gevestigd bedrijf dat is gespecialiseerd in apparatuur voor het openen van personenauto’s en in het aanpassen en het uitlezen van software van personenauto’s van diverse merken, met name de merken Audi en Volkswagen. Ook wordt “hu66” aangetroffen, dat te herleiden is tot meerdere producten die alle bestemd zijn voor het vervaardigen van autosleutels en het uitlezen van sloten,
[medeverdachte 3]
- In de woning van [medeverdachte 2] wordt een portofoon aangetroffen en een simkaarthouder van een telefoonnummer dat gedurende een langere periode in gebruik is geweest bij [verdachte] ;
- in de tuin van de woning van de vriendin van [verdachte] is een blauwe rugtas met daarin een zakje met patronen, geschikt en bestemd voor een Kalashnikov automatisch vuurwapen, een dubbele patroonhoudertas met een patroonhouder van een Scorpion vuurwapen met scherpe munitie
- op het GBA-adres van [verdachte] en [medeverdachte 1] is een factuur voor een plasmasnijder aangetroffen alsmede een GPS formulier met een gebruikersnaam en wachtwoord aangetroffen, dat hoort bij een in de woning van de vriendin van [medeverdachte 3] aangetroffen GPS tracker
- op het feitelijk verblijfadres van [medeverdachte 3] wordt naast de reeds genoemde GPS-tracker een I-pad aangetroffen die ook [medeverdachte 3] gebruikt, aldus zijn vriendin. In deze I-pad zijn zoekopdrachten te vinden over onder meer plasmasnijders, de verhuur van garageboxen, internetwinkel “inbrekerswerktuigen” en Google locaties
- bij het delict Born wordt de situatie ter plaatse in ieder geval de nacht voorafgaand aan de (overigens mislukte) overval verkend en ook bij het delict Heerlen vinden voorverkenningen plaats;
- bij het delict Almere wordt niet alleen de situatie ter plaatse gedurende een langere periode door meerdere deelnemers aan de organisatie (in wisselende samenstellingen) verkend, maar wordt ook op de auto van een van de latere slachtoffers een GPS-tracker geplaatst;
- bij de delicten Heerlen en Almere wordt de datum van de overval afhankelijk gesteld van het oogstrijp zijn van de hennepplanten, bij het delict Almere worden ter vaststelling daarvan zelfs gaatjes in de muur van het pand gemaakt;
- met betrekking tot de bij het delict Hannover (op 16 maart 2014) gebruikte Audi is al op 22 december 2013 met de verkoper daarvan contact, waarna die auto vervolgens op 28 februari/1 maart 2014 wordt gestolen.
De bewezenverklaring.
De strafbaarheid van het feit.
De strafbaarheid van verdachte.
Oplegging van straf en/of maatregel.
De criminele organisatie waarvan verdachte deel uitmaakte had - onder meer - als oogmerk het stelselmatig en planmatig plegen van overvallen op plekken waar hennep kon worden meegenomen. Daarnaast had de organisatie het oog op het plegen van inbraken waarbij kluizen en/of dure personenauto’s konden worden buitgemaakt. Deze auto’s werden vervolgens doorgaans weer gebruikt als zogenaamde werkauto’s van de organisatie bij het plegen van strafbare feiten.
Criminaliteit in georganiseerd verband zoals die waarmee de onderhavige organisatie zich bezig hield vormt een ernstige bedreiging voor de Nederlandse samenleving. Deze dreiging is met name gelegen in de macht en corrumperende invloed die deze organisatie uitoefent op haar leden en het effect daarvan op de sociaal-culturele en etnische omgeving waaruit zij afkomstig zijn. De ernst van deze dreiging komt - onder meer - tot uitdrukking in het schijnbare gemak waarmee en de instrumentele wijze waarop de leden van de organisatie gebruik maken van vuurwapengeweld of de dreiging daarmee en het grote aantal ernstige feiten waaraan deze organisatie zich in een relatief beperkt tijdsbestek schuldig heeft gemaakt. De indruk bestaat dat het plegen van strafbare feiten in georganiseerd verband door de leden van de criminele organisatie werd gezien als een manier van leven, waar alles ondergeschikt aan werd gemaakt.
Beslag.De rechtbank is van oordeel dat de in het dictum nader te noemen inbeslaggenomen voorwerpen vatbaar zijn voor verbeurdverklaring, omdat – zoals blijkt uit het onderzoek ter terechtzitting – dit voorwerpen zijn met betrekking tot welke de feiten zijn begaan, met behulp van welke de feiten zijn begaan of voorbereid en deze voorwerpen ten tijde van het begaan van de feiten aan verdachte toebehoorden.
Toepasselijke wetsartikelen.
DE UITSPRAAK
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een vuurwapen van categorie III;