Op 13 februari 2015 heeft gezondheidszorgpsycholoog drs. T. ‘t Hoen een psychologisch rapport over verdachte uitgebracht. De in dit rapport vermelde conclusie luidt:
“Bij betrokkene is sprake van een persoonlijkheidsstoornis niet anderszins omschreven
(NAO) met een mengbeeld van cluster B (theatrale, narcistische en borderline)
en C (afhankelijke en vermijdende) trekken. Tevens kan worden gesproken van een alcoholafhankelijkheid, Hier was eveneens sprake van gedurende het tenlastegelegde.
De persoonlijkheidspathologie van betrokkene beïnvloedde de gedragskeuzes en gedragingen ten tijde van het tenlastegelegde zodanig dat deze daaruit verklaard kunnen worden.
Vanuit de persoonlijkheidspathologie zijn de emotie- en agressieregulatie bij betrokkene beperkt (geringe impulscontrole en frustratietolerantie). Daarbij werden de gevoelens van angst en wantrouwen als het ware 'op scherp gezet' door de problemen met het slachtoffer, waar ook gevoelens van krenking, frustratie en boosheid jegens het slachtoffer sterk doorheen spelen. Betrokkene is lange tijd in staat de onderhuids opgekropte gevoelens van woede en agressie uit de beleving weg te houden dan wel op een indirecte en verdekte wijze tot uiting te brengen, maar wanneer spanningen en stress te hoog oplopen en hij zich bedreigd voelt, loopt de spreekwoordelijke emmer steeds meer over en lukt het hem niet meer de onderliggende (primitieve) gevoelens te controleren. Dit kan dan leiden tot acting out van agressie, wat de heftige agressieve escalatie in de vorm van het onderhavige tenlastegelegde verklaart.
Alles overziend kan worden aangenomen dat betrokkene wel degelijk in staat is en was om
de wederrechtelijkheid van zijn gedrag in te zien, maar vanwege de ernstige persoonlijkheids- pathologie was hij onvoldoende in staat naar dit besef te handelen. Onderzoeker adviseert dan ook om betrokkene vanuit gedragsdeskundig oogpunt als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen voor het tenlastegelegde.
Als gevolg van de persoonlijkheidspathologie geraakt hij psychisch al snel uit evenwicht.
Dit leidt vervolgens al snel tot controleverlies met een verhoogd risico op (impulsief)
agressief gedrag. Hierbij is het niet ondenkbaar dat hij op termijn ook opnieuw terug
zal vallen in middelengebruik (lees alcoholgebruik), wat de problemen alleen maar
verder zal doen toenemen.
Hij functioneert op zo goed als alle levensgebieden zeer beperkt, waarbij de eind 2013
geconstateerde polyneuropathie de persoonlijkheidspathologie en sociaalmaatschappelijke
problemen alleen maar versterkt en verdiept. Daarbij zijn de copingvaardigheden zeer beperkt.
Deze factoren versterken elkaar en leiden tot een matig tot hoog ingeschat recidiverisico.
Gezien de ernst en complexiteit van de persoonlijkheidspathologie, alsmede het als hoog
ingeschatte recidiverisico acht onderzoeker een langdurige klinische behandeling in een
gedwongen kader noodzakelijk, waarbij tot nu toe is gebleken dat behandeling in het
kader van bijzondere voorwaarden en zelfs terbeschikkingstelling met voorwaarden onvoldoende zijn geweest. Met name door de houding van betrokkene ten aanzien van het
hem tenlastegelegde en ten aanzien van de gevolgen voor het slachtoffer, is onderzoeker van mening dat een behandeling in het leader van een terbeschikkingstelling met dwangverpleging geïndiceerd is.”