De deskundige mw. W.M. Catsburg, optredend namens voormelde inrichting, heeft bij de behandeling ter terechtzitting gepersisteerd bij voornoemd advies. Zij heeft voorts het navolgende verklaard, verkort en zakelijk weergegeven:
Op dit moment zijn er nog geen verlofmogelijkheden. We zijn wel bezig met het opmaken van een verlofaanvraag voor begeleid verlof, in het bijzonder voor bezoek aan zijn moeder. Voordat dit in gang wordt gezet moet eerst alles goed verkend worden en de mogelijkheden hiervoor bezien worden. Betrokkene heeft eerder eenmaal humanitair verlof gehad om zijn zieke stiefvader te bezoeken. Zijn stiefvader is zoals bekend inmiddels gestorven. Betrokkene heeft ervoor gekozen om enkel afscheid van zijn stiefvader te nemen toen hij nog leefde. Als betrokkene zich niet lekker voelt komt hij niet naar zijn werk. Hij haalt zelf zijn medicatie op maar weigert controle van zijn bloed. Hij is inmiddels iets opener in gesprek, er heeft zelfs al een gesprek omtrent de delictanalyse plaatsgevonden. Het was voor het eerst dat we dit gesprek rustig heb kunnen voeren. Eerdere pogingen zijn voortijdig afgebroken omdat dit betrokkene ontregelde. Omdat dit nu wel gelukt is, is er misschien sprake van een stapje in de richting van de Long Care. Betrokken wil de regie houden over zijn eigen leven. Als hem iets opgelegd wordt, schiet hij in de weerstand. De gesprekken vinden dan ook alleen plaats als dit door betrokkene wordt aangegeven. Bij betrokkene is mogelijk sprake van autistische trekken. De gesprekken om hem dit uit te leggen lopen zeer moeizaam. Voor een onderzoek hiernaar staat hij op een wachtlijst, gesprekken hieromtrent zullen naar verwachting volgend jaar gevoerd worden. Incidenten zijn de afgelopen twee jaar uitgebleven. Wanneer de bejegening anders zou zijn en behandeldruk zou toenemen is gevaar op herhaling vrij hoog. Betrokkene wil graag in Zeeland blijven. Hij verblijft op een afdeling met weinig prikkels en hem wordt ruimte gegund om dingen te doen die hij prettig vindt. Hij is bang voor verandering. Wanneer hij zijn medicatie niet zou gebruiken, zijn incidenten niet uitgesloten. Wanneer in de toekomst sprake zal zijn van Long Care zal hij Zeeland moeten verlaten. De Long Care voor betrokkene zou eventueel gestalte kunnen krijgen bij De Voorde in Amersfoort. Op welke termijn Long Care bij betrokkene van toepassing zou kunnen zijn is moeilijk te zeggen. Een belangrijke indicator hiervoor is hoe hij om zal gaan met verlof. Ik weet niet of met betrokkene al gesproken is over Long Care. Eerder wilde hij hier niets van weten.
Het is ook van belang dat we niet te grote druk op betrokkene zetten. Het is van belang dat hij zijn medicatie blijft innemen. Meer dan twee jaar geleden waren er vele incidenten omdat hij toen zijn medicatie niet innam. Hij wordt dan dreigend, agressief en delictgevaarlijk. Het is wel de bedoeling dat wij werken naar uitstroom uit de TBS. Hierna dient dan gedacht te worden aan een plek binnen de GGZ. Maar zoals gezegd zal dit in kleine stapjes dienen plaats te vinden om de balans te behouden.
Hij is lijdende aan schizofrenie. Dit is een chronische stoornis die bij ouder worden niet zal afnemen. Positieve symptomen worden onderdrukt door medicatie. Hierdoor worden ook de negatieve symptomen onderdrukt, dit betekent bij betrokkene dat hij zich meer zal terugtrekken en minder initiatieven zal nemen. Wij vinden het van belang dat betrokkene actief bezig blijft. Hier werken we dan ook aan. Wellicht is er binnen nu en twee jaar sprake van verlof bij betrokkene waardoor er na twee jaar misschien openingen zijn voor andere mogelijkheden.
Wanneer betrokkene onveranderd stabiel blijft functioneren zoals nu en hij hiervoor de ruimte krijgt zie ik nog wel mogelijkheden voor uitstroom uit de TBS. Dit staat of valt natuurlijk bij het omgaan met veranderingen. Op dit moment kan verandering van een andere afdeling op dezelfde locatie hem ontregelen. Hij heeft eerder ook met veranderingen te maken gehad en dat is op den duur ook goed gekomen. Veranderingen moeten wel goed voorbereid worden, zo zal het altijd rustig moeten zijn en is het van belang dat er mensen zijn die hem goed kennen.
Op dit moment wil hij zijn moeder graag bezoeken. Hij heeft daarover gesprekken op de afdeling. Ook dit vergt een goede voorbereiding. De wens van hem is wel dat dit geleidelijk gestalte zal krijgen. Hij heeft pas eenmaal eerder verlof gehad. Dat is het eerder genoemde humanitaire verlof. Dit is toen goed verlopen. Hij heeft na afloop hiervan de tijd gehad om hiervan bij te komen. Of hij in aanmerking komt voor begeleid verlof is afhankelijk van hoe het ministerie zal reageren op de verlofaanvraag. Hierover zal binnen nu en vier maanden meer duidelijkheid zijn.