Uitspraak
1.Inleiding
- primair de complete onroerend goed administratie aangetroffen bij de doorzoeking bij [verdachte 11] te Eindhoven op 24 mei 2013, waaronder een zeer grote hoeveelheid notariële stukken en andere geheimhouderstukken;
- subsidiair de notariële afrekeningen aangetroffen bij [verdachte 11].
2.Het standpunt van het Openbaar Ministerie
- Door voormelde verdachten is een groot aantal Nederlandse en buitenlandse vennootschappen opgericht, mogelijk/kennelijk met het doel om de geld- en goederenstroom van moeilijk te doorgronden constructies te voorzien. Verdachte [verdachte 19] is met zijn bedrijf [verdachte 20] vermoedelijk behulpzaam geweest bij het witwassen van geld door middel van die constructies.
- Boekhoudkundig roepen bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde stukken omtrent de vennootschapsstructuur van de bedrijven van[verdachte 1],[verdachte 2] en [verdachte 3] vragen op.
- Over 2004 bedroeg het belastbaar inkomen van [verdachte 1] € 25.000. In 2006 is hij veroordeeld voor het opzettelijk telen van 1146 hennepplanten.
- In 2006 bedroeg het belastbaar inkomen van[verdachte 2] € 8.093. In 2005 is hij in Frankrijk veroordeeld wegens medeplichtigheid aan het vervoeren van een hoeveelheid XTC-pillen (bevattende MDMA) van 30.670 stuks.
- [verdachte 3] was in de jaren 2001-2005 verwikkeld in een persoonlijk faillissement.
- Onderzoek naar de onroerende zaken portefeuille van [verdachte 1],[verdachte 2] en [verdachte 3] heeft uitgewezen dat de explosieve groei heeft plaatsgevonden na aanvang van de exploitatie van het internet gokken. Alle daarvoor gebruikte rechtspersonen zijn opgericht na de aanvang van de exploitatie van het internet gokken. Het financieel onderzoek tot dusverre heeft het vermoeden versterkt dat de opbrengst van de illegale internetgoksites via de onderneming [verdachte 8] (waarvan [verdachte 1], [verdachte 2] en[verdachte 3] direct dan wel indirect aandeelhouders zijn of waren) wordt doorgesluisd naar de ondernemingen van deze verdachten en wordt geïnvesteerd in vastgoed.
- Uit het onderzoek blijkt de verdachten [verdachte 1], [verdachte 2] en [verdachte 3] ieder een omvangrijke onroerende zaken portefeuille bezitten en dat ook onder meer [verdachte 4] veel vastgoed bezit. Deze onroerende zaken portefeuilles zijn opgebouwd tussen 2008 en heden. De vermogenstoename is echter niet te verklaren op grond van het arbeids- en vermogensverleden van de broers [verdachten 1 en 2] en [verdachte 3]. Ogenschijnlijk is de onroerende zaken portefeuille verworven middels diverse hypothecaire leningen. Onduidelijk is hoe en welke zekerheden zijn verschaft om deze hypothecaire leningen te verkrijgen. Dit zal uit de afzonderlijke hypotheekdossiers moeten blijken. Het vermoeden bestaat echter dat er crimineel geld is ingebracht in deze onroerende zaken portefeuille. In het verleden zijn meerdere malen in werking zijnde hennepkwekerijen aangetroffen in onroerende zaken welke in eigendom toebehoren aan [verdachte 4]. In april en mei 2013 zijn twee hennepkwekerijen ontmanteld in bedrijfspanden te Helmond op naam van [verdachte 4]. Onderzoek naar deze feiten en/of betrokkenheid van de verdachten [verdachte 1], [verdachte 2] en [verdachte 3] is nog gaande.
- Er zijn aanwijzingen voor ABC transacties en/of andere witwas constructies.
- Er zijn aanwijzingen dat onder meer de geheimhoudingsplicht van artikel 126nd lid 2 Wetboek van Strafvordering is geschonden.
3.Overwegingen
.
- (concept)koopovereenkomsten onroerende zaken
- akten en ontwerpakten van levering onroerende zaken
- akten en ontwerpakten van hypotheek
- volmachten en ontwerp volmachten
- nota’s van afrekening betreffende levering onroerende zaken en aandelen, vestiging hypotheek, statutenwijziging
- akten en ontwerpakten van oprichting van besloten vennootschappen
- akten en ontwerpakten van levering aandelen
- akten en ontwerpakten houdende wijziging van statuten
- notulen van aandeelhoudersvergaderingen
- nota’s en declaraties betreffende geleverde diensten
- e-mails aan of van notarissen en/of medewerkers
- correspondentie aan of van notarissen en/of medewerkers
- akten en ontwerpakten/documenten betreffende echtscheiding en huwelijkse voorwaarden
- documenten inzake alimentatieverplichtingen
- (ontwerp)testament
- niet voor afschrift gegeven afgegeven akten
akten van levering aandelen:
concept)koopovereenkomsten, notulen van aandeelhoudersvergaderingen
akten van levering aandelen en de overige in 3.1.3. genoemde documentendie in beginsel onder de geheimhouding vallen, voorwerp van de strafbare feiten uitmaken, dan wel daartoe gediend hebben als bedoeld in artikel 98 lid 2 Wetboek van Strafvordering, en dat het verschoningsrecht van de respectievelijke notarissen daarvoor dient te wijken.
- opdrachtbevestiging
- aandeelhoudersovereenkomst
- (concept)koopovereenkomsten onroerende zaken en andere overeenkomsten
- e-mails en correspondentie
- declaraties en facturen
- (concept)echtscheidings- en alimentatiedocumenten
- akten van oprichting vennootschap
- akten levering onroerende zaken
- opdrachtbevestiging
- aandeelhoudersovereenkomst
- (concept)koopovereenkomsten onroerende zaken en andere overeenkomsten
- e-mails en correspondentie
- declaraties en facturen
- diverse akten
4.Geen geheimhouder
5.Conclusie
- De stukken ten aanzien waarvan de geheimhouders toestemming voor inbeslagname zouden hebben gegeven;
- De stukken die worden aangemerkt als geen geheimhouderstuk;
- De stukken die worden aangemerkt als geschriften die het voorwerp van het strafbare feit uitmaken of daartoe hebben gediend;
twee weken na dagtekeningvan deze beschikking in de kluis worden bewaard, zulks om belanghebbenden gelegenheid te geven beklag te doen op de voet van artikel 552a e.v. van het Wetboek van Strafvordering. Alle geheimhouders in Nederland zijn per heden in kennis gesteld van deze beslissing door toezending van een beslissing die ziet op de van hen afkomstige geheimhouderstukken. Het streven is om de buitenlandse geheimhouders zo spoedig mogelijk in kennis te stellen van de beslissing.
6.Beslissing
- De stukken ten aanzien waarvan de geheimhouders toestemming voor inbeslagname zouden hebben gegeven;
- De stukken die worden aangemerkt als geen geheimhouderstuk;
- De stukken die worden aangemerkt als geschriften die het voorwerp van het strafbare feit uitmaken of daartoe hebben gediend;