Samenvattende beschrijving m.b.t. het verband tussen stoornis, gevaar, geboden behandeling en de prognose.
De [terbeschikkinggestelde] is een in Nederland geboren en getogen Surinaams-Hindoestaanse man. In de opvoeding is sprake van affectieve en pedagogische verwaarlozing. Vanaf zijn twaalfde levensjaar zijn er aanwijzingen voor een oppositionele gedragsstoornis en agressieregulatieproblemen. In aanloop naar het indexdelict stapelen de psychosociale problemen zich op en gebruikt de [terbeschikkinggestelde] dagelijks softdrugs. Als hij uit huis wordt gezet door oma heeft hij dat als een ernstige schending van zijn normen ervaren en heeft haar in woede, mede onder invloed van een psychose, om het leven gebracht. De [terbeschikkinggestelde] beschikt over een tekortschietende sociale souplesse en inlevingsvermogen. Veranderingen kunnen een psychotisch ontregelende werking hebben. Zonder steun is hij niet in staat een pro sociale levensstijl vorm te geven.
De [terbeschikkinggestelde] verblijft inmiddels bij [kliniek 1], afdeling de [afdeling] als eerste stap in het resocialisatietraject. In het afgelopen jaar heeft de [terbeschikkinggestelde] alcohol gebruikt, maar hij heeft dit gebruik ook snel weer gestaakt. Hij lijkt, na psycho-educatie, beter te begrijpen dat het gebruik van alcohol op hem een destabiliserende werking kan hebben. Hij is overgegaan naar een andere afdeling, nadat hij bedreigd is door een patiënt op de afdeling waar hij eerder verbleef. De nieuwe afdeling is meer gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Merkbaar is dat de rust van deze afdeling de [terbeschikkinggestelde] goed
doet. Hij houdt zich aan afspraken, volgt zijn dagprogramma en oefent in een rustig tempo met zijn onbegeleide stappen. Op gecontroleerde wijze blijven oefenen met vaardigheden, terwijl de vrijheden toenemen is een essentieel onderdeel van het resocialisatieproces. In eerste instantie resocialiseert hij in een klinische setting, waarbij er intensieve begeleiding aanwezig is, die hem helpt bij dagelijkse problemen en structurerend begeleidt. Uiteindelijk zal hij geplaatst worden in een RIBW. De mate van begeleiding die hij in een RIBW nodig heeft is afhankelijk van de ontwikkelingen die hij nog doormaakt.
De [terbeschikkinggestelde] is inmiddels aangemeld en geaccepteerd bij een vorm van begeleid wonen. Dit betreft een voorziening van de [stichting] waar 24-uurs begeleiding aanwezig is. Hier zal hij verder kunnen werken aan het opbouwen van zijn zelfstandigheid binnen een prosociale levensstijl. Gezien de positieve ontwikkelingen en de goede begeleidbaarheid van de [terbeschikkinggestelde], is de reclassering gevraagd een maatregelrapport op te stellen om de mogelijkheden van proefverlof met FPT te onderzoeken.