“
(…) Samenvattende beschrijving m.b.t. het verband tussen stoornis, gevaar, geboden
behandeling en de prognose
De [terbeschikkinggestelde] is een affectief en pedagogisch verwaarloosde en onrijpe man. Hij heeft een laag zelfbeeld, een onrijpe (seksuele) identiteit en hij beschikt over een gebrekkige coping met stemmingswisselingen tot gevolg. De [terbeschikkinggestelde] kent vooral beperkingen vanuit zijn persoonlijkheidsstoornis, met name de borderline problematiek en de vroege traumatisatie spelen hem parten. De [terbeschikkinggestelde] voldoet aan de diagnose psychopathie en er is sprake van geseksualiseerde agressie voortkomend uit de persoonlijkheidsproblematiek. Middelengebruik fungeert daarin als luxerende factor. De hoofddiagnose ligt op persoonlijkheidsproblematiek waarbij de verslaving een belangrijke risicofactor is voor recidive.
Het delictgedrag hangt bij de [terbeschikkinggestelde] nauw samen met zijn verslavingsgedrag wat ten tijde van zijn indexdelict niet meer beheersbaar was. Afhankelijkheid van alcohol en harddrugs is nu langdurig in remissie, in tegenstelling tot het cannabisgebruik.
Het risico op een op het indexdelict gelijkend gedrag neemt verder toe wanneer tegelijk vele beschermende factoren wegvallen, zoals veranderingen binnen stabiele relaties met zijn (professionele) netwerk, life-events, financiële problemen, het ontbreken van dagbesteding en een terugval in drugsgebruik. Op de korte termijn leidt dat tot een toename van antisociale gedragingen zoals drugsgebruik en vermogensdelicten. Op de middel lange termijn leidt dat tot een explosie aan geweld. Die boosheid en onmacht kunnen zich dan omzetten in (seksueel) gewelddadig gedrag.
De kern van het risicomanagement bij de [terbeschikkinggestelde] bestaat uit het verstevigen van de identiteit, het verwerken van traumata waardoor wraakgevoelens afnemen, het vergroten van sociale- en copingvaardigheden opdat hij abstinent kan blijven en het voorkomen van impulsdoorbraken. Qua toezicht zijn controle op drugsgebruik en toezicht op relaties van belang. Andere beschermende factoren zijn individuele (psychotherapie)contacten, zijn netwerk en de dagbesteding. Van belang is de ontwikkeling die de [terbeschikkinggestelde] doormaakt op het gebied van het ervaring opdoen met resocialiseren. Het netwerk van familieleden heeft zich verder uitgebouwd en ontwikkeld en biedt enige houvast voor de [terbeschikkinggestelde].
De [terbeschikkinggestelde] heeft sinds zijn verblijf in [kliniek 1] een zekere groei doorgemaakt. Hij heeft de zorgprogramma’s zeden, agressie en problematisch middelengebruik afgerond en op verschillende risicofactoren scoort hij inmiddels lager.
Het afgelopen jaar is getoetst in hoeverre de [terbeschikkinggestelde] in staat is om te gaan met een toename van vrijheden en verantwoordelijkheden. Uit deze toets is gebleken dat de [terbeschikkinggestelde] niet om kon gaan met de toename van vrijheden. De verlofvoorwaarden werden bij herhaling geschonden en de [terbeschikkinggestelde] kwam tot delictgedrag zoals drugshandel.
Inherent aan de kernproblematiek is dat de [terbeschikkinggestelde] zich op momenten verlaten voelt en boos op de wereld is. Hoewel de [terbeschikkinggestelde] deze dynamiek herkent en inmiddels beter kan managen is deze niet geheel verdwenen en schiet de coping ook het afgelopen jaar fors tekort. De dynamiek maakt dat de antisociale opvattingen en narcistische trekken van de [terbeschikkinggestelde] op momenten meer op de voorgrond kunnen komen te staan. De mate van vijandigheid neemt dan toe en de attitude ten opzichte van de behandeling verslechtert. De neiging zichzelf te overschatten, te externaliseren en de regels naar de hand te zetten in moeilijke tijden is nog duidelijker in beeld gekomen voor de kliniek en de [terbeschikkinggestelde] zelf. Dit heeft zich in 2013 geuit in het overtreden van voorwaarden met een korte terugplaatsing naar een reguliere behandelafdeling en het herhaaldelijk opschorten van het verlof als gevolg. Deze pas op de plaats lijkt noodzakelijk. De [terbeschikkinggestelde] heeft nadien in toenemende mate ruimte om te reflecteren op zijn neiging tot zelfdestructief en antisociaal gedrag, echter dit proces is nog immer gaande. De geplande aanvraag transmuraal verlof werd uitgesteld vanwege de schendingen van de verlofvoorwaarden. Het Ministerie van Justitie gaf vervolgens geen toestemming voor verlenging van het onbegeleide kader. De [terbeschikkinggestelde] heeft als gevolg van het schenden van voorwaarden behandelvertraging opgelopen. Toch wordt het feit dat dit gedrag zich tijdens het intramurale traject voordoet als enigszins gunstig gezien opdat men nu samen met de [terbeschikkinggestelde] het risicomanagement kan aanscherpen teneinde tot een succesvolle resocialisatie te komen. De behandeling van de delictdynamiek is nog in volle gang en de [terbeschikkinggestelde] zijn problematiek is nog onvoldoende beïnvloed. Uitbreiding van het verlofkader is sterk afhankelijk van de mate waarin de [terbeschikkinggestelde] in staat is zich aan voorwaarden te houden.
De [terbeschikkinggestelde] zal een deel van het begeleide verlofkader opnieuw moeten doorlopen om aan te tonen dat hij in staat is zich te conformeren aan verlofvoorwaarden.(…)”