Uitspraak
RECHTBANK OOST-BRABANT
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 9 december 2013 in de zaak tussen
Procesverloop
Overwegingen
“(…) Wij hebben besloten over te gaan tot handhaving en een handhavingsprocedure te starten en te voeren conform de handhavingsstrategie.(…)”.
"U heeft een verzoek om handhaving ingediend tegen horecavestiging Istanbul op het adres [adres]. Wij hebben een besluit genomen over het in principe meewerken aan de vestiging van een eethuis op de onderhavige locatie. (…)".
"Ik verzoek u binnen 6 weken na dagtekening van deze brief alsnog een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen om af te wijken van het bestemmingsplan ingevolge artikel 2.12 lid a onder 2 van de Wabo. (…) Indien u niet aan het bovenstaande voldoet, zullen wij een procedure starten tot het opleggen van een last onder dwangsom".
in principezal meewerken aan de vestiging van een eethuis op het adres [adres]. Een dergelijk principebesluit doet evenwel nog geen wijziging ontstaan in de rechten of verplichtingen van een of meer rechtssubjecten en is dan ook niet gericht op enig rechtsgevolg. De rechtbank vindt voor dit oordeel steun in het bericht dat verweerder op 2 april 2013 heeft verzonden aan gebruiker. Hierin bericht verweerder:
“Voor het daadwerkelijk vestigen van uw onderneming is het noodzakelijk dat u een omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan aanvraagt. (…) Wij wijzen u er nogmaals op dat deze vergunning uiterlijk 9 april a.s. bij ons moet zijn aangevraagd. Indien u hieraan niet voldoet zijn wij mogelijk genoodzaakt tegen de vestiging op te treden. (…)”.Verweerder heeft bovendien ter zitting aangegeven dat de handhavingsprocedure inmiddels is voortgezet, omdat gebruiker geen (ontvankelijke) vergunningaanvraag heeft ingediend. Het concept van de last onder dwangsom is al ter inzage gelegd. De rechtbank is gelet op vorenstaande dan ook van oordeel dat het bericht van 2 april 2013 geen besluit is. Dat verweerder het bericht van 2 april 2013 een aantal malen zelf heeft aangeduid als besluit, doet aan het voorgaande niet af. De beroepsgrond slaagt niet.