ECLI:NL:RBOBR:2013:6454
Rechtbank Oost-Brabant
- Op tegenspraak
- Rechtspraak.nl
Naleving van de CAO voor Uitzendkrachten en de gevolgen van niet-naleving door Dely Detacheringen BV
In deze zaak heeft de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) Dely Detacheringen BV aangeklaagd wegens vermeende niet-naleving van de CAO voor Uitzendkrachten. De procedure begon met een dagvaarding op 25 oktober 2012, waarna Dely schriftelijk verweer heeft gevoerd. Een comparitie van partijen vond plaats op 14 maart 2013. De uitspraak volgde op 18 juli 2013. SNCU, opgericht in 2004, heeft als taak de naleving van de CAO te controleren. Dely, die uitzendkrachten contracteert, viel onder de werkingssfeer van deze CAO. SNCU voerde een onderzoek uit naar de naleving van de CAO door Dely over de periode van 1 juli 2007 tot en met 31 december 2008. Uit het onderzoek bleek dat Dely op verschillende punten niet aan de CAO had voldaan, met een geschatte schade van € 54.720,00. SNCU sommeerde Dely om deze schade te vergoeden en de CAO na te leven.
Dely betwistte de vordering en voerde aan dat zij de materiële benadeling had verrekend met andere betalingen aan haar werknemers. De kantonrechter oordeelde dat Dely niet voldoende had aangetoond dat zij aan haar verplichtingen had voldaan. De rechter concludeerde dat de verrekening van de nabetalingen met andere vergoedingen niet was toegestaan, omdat dit in strijd was met de CAO. De kantonrechter verwierp ook Dely's argumenten over de NEN-certificering en de aanpassingen aan de CAO, omdat deze niet relevant waren voor de periode van het onderzoek.
De rechter besloot dat SNCU de hoogte van haar vordering opnieuw moest onderbouwen, omdat er onvoldoende bewijs was geleverd voor de omvang van de schade. De zaak werd verwezen naar de rolzitting van 15 augustus 2013, waar SNCU de gelegenheid kreeg om haar vordering inzichtelijk en gedocumenteerd opnieuw te begroten. Dely zou daarna in de gelegenheid worden gesteld om hierop te reageren. De beslissing van de kantonrechter hield iedere verdere beslissing aan, wat betekent dat de zaak nog niet definitief was afgerond.