Uitspraak
RECHTBANK OOST-BRABANT
uitspraak van de meervoudige kamer van 21 november 2013 in de zaken tussen
Procesverloop
Overwegingen
“Het projectplan is erop gericht een nieuwe organisatiestructuur in te voeren voor bedrijven in de fitness en wellness branche. Vastgesteld is dat de huidige structuur niet (meer) een optimale fit heeft met de huidige vereisten. Daarnaast zal door de strategische wijzigingen die FC’s moeten maken de aard en de inhoud van de werkzaamheden en de daarbij behorende verantwoordelijkheden van de medewerkers moeten wijzigen. Deze Business Process Re-engineering of deze transitie van de huidige organisatie structuur zal moeten zorgen voor overleving en zelfs groei in de fitnessbranche.
“De aanvraag is niet bottom up en is top down ingestoken. Er is onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de implementatie van het traject duurzaam is. De structuur die naar aanleiding van het project ontstaat wordt immers opgelegd. Er is onvoldoende vertrouwen dat er voldoende draagvlak en betrokkenheid is bij de medewerkers om het traject succesvol te borgen. Daarnaast is geen sprake van zelfsturende teams.”
“Tijdens de implementatie van het project worden de betrokken medewerkers nauwlettend betrokken en maken deel uit van het veranderingsproces. De input van de werknemers (zowel de toekomstige flexwerkers als de seniors) bepaalt o.a. mede de exacte uiteindelijke structuur, de werkprocedures en de dagdagelijkse doelen en prestatie-indicatoren”. Een dergelijke nadere argumentatie is door eiseressen niet gegeven. Volgens verweerder is in de bestreden besluiten en in de nadere toelichting door de Klankbordgroep voldoende gemotiveerd aangegeven dat er een rechtens relevant verschil is tussen de aanvraag van Anco en die van eiseressen. Verder heeft de Hoor- en Adviescommissie in de bezwaarfase al bevestigd dat de gevolgde procedure en de totstandkoming van de adviezen van de Klankbordgroep niet onzorgvuldig is geweest. In de bestreden besluiten is duidelijk aangegeven wat het advies van de Klankbordgroep inhield en op basis van welke overwegingen de uiteindelijke besluiten zijn genomen. Het feit dat de belangenafweging in het geval van Anco gunstiger uitpakte was een direct gevolg van de in de e-mail gegeven nadere onderbouwing van de subsidieaanvraag. Er heeft een zorgvuldige belangenafweging plaatsgevonden en er is weloverwogen een besluit genomen, aldus verweerder.
“Tot slot, en wellicht wel het belangrijkste; tijdens de implementatie van het project worden de betrokken medewerkers nauwlettend betrokken en maken deel uit van het veranderingsproces. De input van de werknemers (zowel de toekomstige flexwerker als de seniors) bepaalt mede de exacte uiteindelijke structuur, de werkprocedures en de dagdagelijkse doelen en prestatieindicatoren”.Ondanks dat Thermae 2000 de aanvraag op exact dezelfde wijze heeft onderbouwd als Anco heeft verweerder ook deze subsidieaanvraag afgewezen. Eiseressen zijn dan ook van mening dat de mail van de directeur niet doorslaggevend kan zijn geweest.