Uitspraak
- de dagvaarding;
- de conclusie van antwoord tevens houdende incidentele conclusie tot onbevoegdverklaring;
- de antwoordconclusie in het incident.
deck supervisoruit. In de arbeidsovereenkomst (
Seafarer’s Employment Agreement) staat onder meer het volgende:
3.Place of work
Shipowner”)
10. Governing law and jurisdiction
bis-Vo). Onder verwijzing naar vaste jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie (hierna: HvJ) concludeert SPSM/Cadeler dat de plaats waar of van waaruit [eiser] feitelijk het belangrijkste deel van zijn verplichtingen jegens zijn werkgever vervulde niet in Nederland gelegen is. Evenmin is de arbeidsovereenkomst op een andere manier (nauw) betrokken bij de Nederlandse rechtssfeer. SPSM/Cadeler verwijst in dit kader ten slotte ook nog naar het in artikel 10 van de arbeidsovereenkomst opgenomen forumkeuzebeding.
bis-Vo als volgens de vaste rechtspraak van het HvJ de regels over de arbeidsrechtelijke geschillen tot doel hebben de zwakkere contractspartij te beschermen door bevoegdheidsregels die gunstiger zijn voor de belangen van de werknemer. Daarnaast moet volgens [eiser] Nederland worden gezien als zijn gewoonlijk werkland, zodat de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft op grond van artikel 21 lid 1 onder b sub i Brussel I
bis-Vo. [eiser] stelt ten slotte dat het forumkeuzebeding niet geldig is.
bis-Vo. Artikel 4 van de Brussel I
bis-Vo bepaalt, kort gezegd, dat zij die woonplaats hebben op het grondgebied van een lidstaat worden opgeroepen voor de gerechten van die lidstaat. Gelet op deze hoofdregel komt de Nederlandse rechter in beginsel geen bevoegdheid toe, omdat SPSM en Cadeler beide niet in Nederland gevestigd zijn. Afwijking van deze hoofdregel is op grond van artikel 5 van de Brussel I
bis-Vo slechts mogelijk op grond van de regels zoals neergelegd in de artikelen 7 tot en met 27.
bis-Vo dat een forumkeuze alleen geldig is als partijen een forumkeuze zijn overeengekomen nadat tussen hen een geschil is ontstaan, of als de overeengekomen forumkeuze de werknemer de mogelijkheid geeft ervoor te kiezen de zaak aanhangig te maken bij een andere rechter dan de rechter die volgens de bepalingen bevoegd is. Het in de arbeidsovereenkomst tussen [eiser] en SPSM opgenomen forumkeuzebeding voldoet niet aan de hiervoor genoemde voorwaarden, aangezien het is overeengekomen vóór het ontstaan van het voorliggende geschil en het voorziet in de uitsluitende bevoegdheid van de Singaporese rechter.
bis-Vo, nu het gaat om arbeidsrechtelijk geschil.
bis-Vo kan zowel een werkgever die woonplaats heeft op het grondgebied van een lidstaat (i.c. Cadeler) als een werkgever die geen woonplaats heeft op het grondgebied van een lidstaat (i.c. SPSM) worden opgeroepen in een andere lidstaat (a.) voor het gerecht van de plaats waar of van waaruit de werknemer gewoonlijk werkt of voor het gerecht van de laatste plaats waar of van waaruit hij gewoonlijk heeft gewerkt, of (b). wanneer de werknemer niet in eenzelfde land gewoonlijk werkt of heeft gewerkt, voor het gerecht van de plaats waar zich de vestiging bevindt of bevond die de werknemer in dienst heeft genomen.
waar[eiser] gewoonlijk heeft gewerkt. Niet in geschil is dat dat land, gelet op de aard van de arbeidsovereenkomst en de functie van [eiser] , niet ondubbelzinnig kan worden vastgesteld.
vanuitwelk land [eiser] gewoonlijk heeft gewerkt. Tussen partijen is in geschil of kan worden vastgesteld vanuit welk land de arbeid gewoonlijk werd verricht. Volgens [eiser] kan Nederland als het gewoonlijke werkland worden aangemerkt, volgens SPSM/Cadeler dient Denemarken als gewoonlijke werkland te worden aangemerkt. De kantonrechter overweegt in dit verband als volgt.
bis-Vo) en (2) het vinden van een aanknopingspunt tussen het geschil en de rechter die daarvan kennis neemt. [2]
jegens zijn werkgever[onderstreping kantonrechter] vervult.
Weber/Ogden Universal Servicesdat niet aan de hand van artikel 21 lid 1 sub b onder i Brussel I
bis-Vo een bevoegde rechter mag worden aangewezen. [6] Naar het oordeel van de kantonrechter strekt de beschermingsgedachte van de Brussel I
bis-Vo, zoals verwoord door het HvJ en zoals blijkt uit de considerans, niet zover dat in een geval als het onderhavige desalniettemin rechtsmacht kan worden aangenomen. De kantonrechter zal zich dan ook onbevoegd verklaren om van de vorderingen van [eiser] kennis te nemen.