Uitspraak
uitspraak van de voorzieningenrechter van 10 januari 2024 in de zaak tussen
[verzoekers], uit [woonplaats], verzoekers
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld
(gemachtigde: mr. L.J. Gerritsen).
Inleiding
Beoordeling door de voorzieningenrechter
Uit vaste rechtspraak [1] volgt dat het behoud van archeologische waarden een algemeen belang is. Indien een norm strekt tot bescherming van een algemeen belang, kan niet zonder meer worden aangenomen dat deze norm (ook) strekt tot bescherming van het belang waarvoor een natuurlijke persoon in rechte opkomt. Onder omstandigheden kan echter worden aangenomen dat het belang van een natuurlijke persoon zodanig verweven is met het algemene belang dat een rechtsnorm beoogt te beschermen dat niet kan worden gezegd dat de rechtsnorm kennelijk niet beoogt het belang van deze natuurlijke persoon (mede) te beschermen.
Uit hetgeen verzoekers ter zitting hebben gesteld en uit de overgelegde stukken blijkt niet dat het belang van verzoekers op enige wijze is verweven met het archeologische belang. Deze beroepsgrond kan naar verwachting niet leiden tot een vernietiging van de verleende omgevingsvergunning.
De nieuwe ruimtelijke opbouw op het perceel blijft een 'boerderij-erf' ensemble met de voormalige boerderij op Hoofdweg 2 en past goed in het ruimtelijke patroon aan de noordzijde van de Schoolstraat met de achter elkaar gesitueerde boerderijen en schuren. De open en visuele relaties tussen de meer besloten bebouwing en de open es blijven zoals ze nu zijn. Het ontwerp voor de schuurwoning past binnen de bouwregels van het beschermde dorpsgezicht.”
Het college heeft die contra-expertise voorgelegd aan BügelhajemaAdviseurs. BügelhajemaAdviseurs constateert dat de open bebouwingswand met het bouwvoornemen niet wordt verstoord; het boerderij ensemble blijft een clustering van vrijstaande gebouwen en daarmee blijven ook de visuele relaties vanuit de meer besloten kern op de open es intact.
In verweer heeft het college aangevuld dat veel van de bestaande gebouwen en schuren ten noorden van de Schoolstraat, haaks op de Schoolstraat staan.
Met betrekking tot welstand valt het perceel in Gebied 2 – Kleine Esdorpen (categorie 3) uit de Gids Omgevingskwaliteit. Ten aanzien van materiaal- en kleurgebruik is daarin opgenomen dat de gedekte kleuren van het gebouw het authentieke karakter van het gebied ondersteunen, bijvoorbeeld middentoon aardetinten, en dat het gebruik van materialen traditioneel is (baksteen en hout) en zorgvuldig op elkaar en op wat in de omgeving gebruikelijk is wordt afgestemd.