Uitspraak
[eiser] , uit [woonplaats] , eiser,
de inspecteur van de Belastingdienst/kantoor Groningen, de inspecteur
Inleiding
Feiten
Mogelijke oplossingsrichting
“Hoe nu verder
[adres]
In aanmerking nemende:
Artikel 2
De gemeente zal de planologische maatregel zoals deze door de verzoeker is verzocht en door de gemeente nader is en wordt vormgegeven in procedure brengen als onderdeel van bestemmingsplan “ [gemeente] – [wijk] ”.
Artikel 4
[eiser] drijft de onderneming [naam eenmanszaak eiser] . De onderneming heeft als doel het drijven van een organisatieadviesbureau op het gebied van bouwmanagement. Enige jaren geleden heeft de familie [eisers] een grote bouwkavel gekocht te [adres] . Inmiddels is de kavel kadastraal gesplitst en zijn er naast [adres] , twee bouwkavels ontstaan ( [adres verkochte kavel 1] en [adres verkochte woning] ). [adres verkochte kavel 1] is in 2016(opmerking rechtbank: bedoeld wordt 2015)
verkocht. Op de tweede kavel ( [adres verkochte woning] ) heeft [eiser] een schuurwoning ontworpen. Deze wordt nu afgebouwd en kan naar verwachting eind maart 2020 worden opgeleverd. Aangezien er al vergevorderde onderhandelingen met een koper gaande zijn zou cliënt graag vooraf zekerheid willen over de fiscale behandeling van de nieuwbouw.
Inkomstenbelasting
Cliënt is van mening dat het bouwproject behoort tot de inkomsten uit overige werkzaamheden. De reden daarvan is het incidentele karakter van de bouwactiviteiten. Vooralsnog is het nieuwbouwproject door [eiser] nog niet in de administratie verwerkt. De bouwkavel is dus ook nog niet geactiveerd op de balans van een werkzaamheid. Deze administratieve verwerking zal uiteraard nog plaatsvinden.
Vaststaat dat in de koopsom een bedrag voor planschade is verdisconteerd. Door het uitvoeren van deze transactie heeft een vergoeding van planschade in natura plaatsgevonden.
Graag ontvang ik van u het volledige dossier dat aan deze transactie ten grondslag ligt ter inzage;
Indien dit niet uit het dossier blijkt: kunt u aangeven wat de prijs voor de grond was geweest die [eisers] aan de gemeente hadden moeten betalen indien ergeen planschadeverrekend zou worden? Waarbij dus verder wel rekening gehouden wordt met alle feiten en omstandigheden die op dat moment aan de orde waren.
In uw brief geeft u aan :” Vaststaat dat in de koopsom een bedrag voor planschade is verdisconteerd. Door het uitvoeren van deze transactie heeft een vergoeding van planschade in natura plaatsgevonden.” Dit is niet juist. In de koopovereenkomst staat dat eventuele toekomstige planschade welke zou kunnen ontstaan, is verrekend in de koopsom. De strook grond is in 2014 verkocht voor een bedrag van € 10,00 per m2, wat destijds het gangbare tarief was de verkoop van zogeheten overhoeken in de rand van de wijk [wijk] .
1) Kunt u mij nogmaals bevestigen dat waar in de akte gesproken wordt over een verrekening, deze feitelijk niet plaatsgevonden heeft?Aangezien de strook grond grotendeels werd benut voor de aanleg van een toegangsweg/oprit was verkoop voor het tarief van bouwgrond niet realistisch. Bovendien heeft de verkoop voor de gemeente een tweeledig financieel voordeel. Enerzijds hoefde deze strook niet meer door de gemeente onderhouden te worden, anderzijds werd in de koopovereenkomst opgenomen dat in het koopbedrag tevens eventuele planschade vanwege toekomstige ontwikkelingen op de overige eilanden is verdisconteerd. Deze argumenten rechtvaardigen verkoop van de strook grond voor het gangbare tarief van snippergroen in [wijk] , ofwel € 10,00 per m2.