Uitspraak
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 9 januari 2024 in de zaak tussen
[eiser] , uit [woonplaats] , eiser
Inleiding
Beoordeling door de rechtbank
.Hierna legt de rechtbank uit hoe zij tot dit oordeel komt en welke gevolgen dit oordeel heeft.
“De intentie van het gebied is individuele gebouwen, het kan echter zijn dat in dit gebied rijtjes of korte series van dezelfde woningen voorkomen. Bij aanpassing of verbouwing van dit soort woningen is afstemming op de bijbehorende woningen nodig. Afwijkende aanpassingen geschieden alleen per hele serie of het gehele rijtje.”De welstandscommissie heeft in het advies van 31 mei 2022 – verwijzend naar een eerder welstandsadvies van 18 mei 2021 voor een gelijke aanvraag – als volgt geadviseerd:
“Het voordakvlak van de rijen meerdere woningen onder één kap zijn in deze buurt overeenkomstig de beoogde architectonische expressie, nog geheel vrij van dakkapellen. Deze dakkapel zal zich mede daardoor zeer nadrukkelijk tonen en de gaafheid van het huidige beeld te zeer verstoren.”In het aanvullend advies van 23 november 2022 adviseert de welstandscommissie:
“De hiervoor genoemde gebiedsgerichte criteria stellen dat het kan zijn dat in het gebied individuele gebouwen rijtjes of korte series van dezelfde woningen voorkomen. Ulekamp 29 te Joure is onderdeel van zo’n blok rijtjeswoningen. In dat geval is bij planvorming afstemming op de bijbehorende woningen nodig. Verder stellen de criteria dat afwijkende aanpassingen dan alleen per hele serie of het gehele rijtje geschieden. Een dakkapel kan als zo’n afwijkende aanpassing gezien worden en zou dus in beginsel alleen kunnen als een totaalplan voor het gehele rijtje wordt ontwikkeld. Een enkele dakkapel zal, zoals de commissie eerder geconstateerd heeft, en zeker als het gaat om een (te) forse dakkapel de gaafheid van het huidige beeld verstoren.”De rechtbank is van oordeel dat, als het advies van 31 mei 2022 al gebreken vertoonde, dit gebrek met het aanvullend advies van 23 november 2022 hersteld is. Uit het advies blijkt voldoende waarom het bouwplan van eiser niet aan de redelijke eisen van welstand voldoet.
Het ene geval waar zowel sprake is van een rijtjeswoning en een woning met twee bouwlagen en een kap is tot slot niet te vergelijken met eisers situatie. De omgevingsvergunning is in dat geval verleend onder de oude welstandsnota van vóór 2015 en kan dus niet worden vergeleken met aanvragen onder de huidige welstandsnota.
Het college erkent dat, door een administratieve fout, ten onrechte gepubliceerd is dat de omgevingsvergunning verleend zou zijn. Dit is echter gerectificeerd en eiser kan aan deze foutieve publicatie geen rechten ontlenen.
“Wanneer u toch een dakkapel op de voorzijde wilt dan zal dit niet in de afmetingen kunnen die u aanvraagt. Wij hanteren vaak een breedte van 1/3 van het dakvlak en een beperkte hoogte van de dakkapel.”
Op geen enkele wijze volgt uit deze mailwisseling een toezegging aan eiser dat een dakkapel, zoals hij die nu aangevraagd heeft, toegestaan is. Uit de foutieve publicatie heeft eiser evenmin af kunnen leiden dat de vergunning, zoals aangevraagd, verleend was. Het college heeft deze fout immers hersteld door rectificatie, zodat het voor eiser duidelijk had moeten zijn dat er geen sprake was van een verleende vergunning. Eisers beroep op het vertrouwensbeginsel slaagt dan ook niet.