ECLI:NL:RBNNE:2024:1490

Rechtbank Noord-Nederland

Datum uitspraak
15 april 2024
Publicatiedatum
23 april 2024
Zaaknummer
194352
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Zorgmachtiging en beperking van bezoek in het kader van verplichte zorg

Op 15 april 2024 heeft de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, een beschikking gegeven inzake een zorgmachtiging. Deze beschikking volgde op een verzoek van de officier van justitie tot het verlenen van verplichte zorg aan een betrokkene, die lijdt aan een psychische stoornis, waaronder schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen en bipolaire-stemmingsstoornissen. De rechtbank heeft vastgesteld dat het gedrag van de betrokkene, als gevolg van zijn psychische aandoeningen, leidt tot ernstig nadeel, waaronder lichamelijk letsel, psychische schade en verwaarlozing. De betrokkene had eerder medicatie gebruikt, maar was gestopt, wat leidde tot een verslechtering van zijn toestand en opname in een zorginstelling. Tijdens de mondelinge behandeling op 15 april 2024 zijn de betrokkene en een psychiater gehoord, terwijl de officier van justitie niet aanwezig was.

De rechtbank heeft geconcludeerd dat er geen mogelijkheden voor zorg op vrijwillige basis zijn en dat verplichte zorg noodzakelijk is. De verzochte zorg omvat onder andere het toedienen van medicatie, het beperken van de bewegingsvrijheid en het uitoefenen van toezicht. De rechtbank heeft echter de beperking van het recht op bezoek afgewezen, omdat de aanleiding voor deze beperking niet meer actueel was. De zorgmachtiging is verleend voor de duur van zes maanden, tot en met 15 oktober 2024. De beschikking is mondeling gegeven en schriftelijk ondertekend op 18 april 2024, met de mogelijkheid tot cassatie tegen deze beschikking.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling Privaatrecht
Locatie: Leeuwarden
Zaak-/rekestnr.: C/17/194352 / FA RK 24-659
Machtiging tot het verlenen van verplichte zorg
Beschikking van
15 april 2024naar aanleiding van het door de officier van justitie ingediende verzoek tot het verlenen van een zorgmachtiging aansluitend op een verlenging crisismaatregel als bedoeld in artikel 7:11 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:
[naam],
geboren op [geboortedatum],
wonende te [adres],
thans verblijvende [adres],
hierna te noemen: betrokkene,
advocaat: mr. B. Hiemstra, kantoorhoudende te Dokkum.

1.Het procesverloop

1.1.
De rechtbank heeft kennisgenomen van het verzoekschrift van de officier van justitie, ingekomen bij de griffie op 3 april 2024 en van de volgende bijlagen:
- de medische verklaring d.d. 1 april 2024;
- het zorgplan d.d. 26 maart 2024;
- de zorgkaart d.d. 26 maart 2024;
- de bevindingen van de geneesheer-directeur als bedoeld in artikel 5:15 Wvggz;
- het door de geneesheer-directeur opgestelde voorstel voor een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 5:17 lid 4 Wvggz d.d. 2 april 2024;
- gegevens over een eerder voor betrokkene afgegeven rechterlijke machtiging op grond van de Wet Bopz;
- gegevens over een eerder voor betrokkene afgegeven crisismaatregel, machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel of zorgmachtiging op grond van de Wvggz;
- een verklaring van de daartoe bevoegde instantie dat over de periode 12 maart tot en met
2 april 2024 geen politiegegevens als bedoeld in de Wet politiegegevens zijn aangetroffen;
- strafvorderlijke en justitiële gegevens als bedoeld in de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens, inhoudende dat betrokkene onbekend in de Justitiële Documentatie;
- een verklaring van de griffier dat het curatele- en bewindregister ten aanzien van betrokkene geen gegevens bevat.
1.2.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 15 april 2024 op de locatie Jelgerhuis, GGZ Friesland, te Leeuwarden. Daarbij zijn de volgende personen gehoord:
- betrokkene, bijgestaan door mr. B. Hiemstra;
- [naam] psychiater.
1.3.
De officier van justitie is niet ter zitting verschenen, omdat hij een nadere toelichting op of motivering van het verzoek niet nodig achtte.
1.4.
Na de mondelinge behandeling is een kennisgeving van de mondelinge uitspraak aan de zorgaanbieder uitgereikt.

2.De beoordeling

2.1.
De rechter kan op verzoek van de officier van justitie een zorgmachtiging verlenen ten aanzien van betrokken wanneer wordt voldaan aan de criteria en de doelen van verplichte zorg als bedoeld in artikel 3:3 en 3:4 Wvggz. Verplichte zorg is zorg die ondanks verzet kan worden verleend.
Wanneer het gedrag van betrokkene als gevolg van een psychische stoornis leidt tot ernstig nadeel, kan als uiterste middel verplichte zorg worden verleend, mits er geen mogelijkheden voor zorg op basis van vrijwilligheid zijn, er geen minder bezwarende alternatieven zijn, het verlenen van verplichte zorg evenredig is en redelijkerwijs te verwachten is dat het verlenen van verplichte zorg effectief is.
Verplichte zorg kan worden verleend om ernstig nadeel af te wenden, de geestelijke gezondheid van betrokkene te stabiliseren of te herstellen of de door een psychische stoornis bedreigde of aangetaste fysieke gezondheid van betrokkene te stabiliseren of te herstellen.
2.2.
Uit de overgelegde stukken en hetgeen tijdens de mondelinge behandeling naar voren is gekomen, is gebleken dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis in de vorm van:
- schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen;
- bipolaire-stemmingsstoornissen.
2.3.
Deze stoornis leidt ernstig nadeel gelegen in:
- ernstig lichamelijk letsel;
- ernstige psychische schade;
- ernstige verwaarlozing;
- de situatie dat betrokkene met hinderlijk gedrag agressie van anderen oproept;
- de situatie dat de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar is.
Betrokkene is zelf gestopt met medicatiegebruik. Dit heeft geleid tot de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn opname. Onder meer als gevolg van een uit zijn stoornis voortkomende drang draaide hij meerdere keren 's nachts luide muziek met boze buren en politie ingrijpen tot gevolg. Betrokkene is gediagnosticeerd met diabetes mellitus, maar gebruikt sinds enige weken geen insuline meer. Het gevolg was dat hij in het ziekenhuis behandeld moest worden voor een diabetische ulcus. Zijn psychische toestand verslechterde met een opname in het Jelgerhuis tot gevolg. Hoewel hij zichzelf daarin nu niet herkent, was betrokkene tijdens de opname in de separeercel dreigend naar verpleging. Hij liep ook kamers van andere patiënten binnen waardoor hun herstel werd belemmerd.
Betrokkene heeft geen ziektebesef en -inzicht. Hoewel hij nu zijn medicatie inneemt, is hij afwerend wat betreft de daarbij behorende controles. Met name de controles wat betreft zijn hoge bloeddruk geven daarbij problemen.
Hoewel het herstel van betrokkene vlot verloopt, is de kans reëel dat betrokkene zonder een zorgmachtiging zich bij terugkeer naar huis misschien wederom stopt met de medicatie of zich zal onttrekken aan de controle door de behandelaars. De zorgmachtiging is nodig als vangnet of als stok achter de deur.
2.4.
Voorgaande maakt dat betrokkene langer zorg nodig heeft voor:
- het afwenden van ernstig nadeel;
- het stabiliseren of herstellen van de fysieke gezondheid van betrokkene in het geval diens gedrag als gevolg van de psychische stoornis leidt tot ernstig nadeel daarvoor;
- het dusdanig herstellen van de geestelijke gezondheid van betrokkene dat betrokkene zijn autonomie zoveel mogelijk herwint;
- het stabiliseren van de geestelijke gezondheid van betrokkene.
2.5.
Gebleken is dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn. Om die reden is verplichte zorg nodig. De rechtbank zal aansluiten bij de in het verzoekschrift genoemde vormen van zorg die zijn gebaseerd op het zorgplan en het advies van de geneesheer-directeur en bestaan uit:
- het toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- insluiten;
- uitoefenen van toezicht op betrokkene;
- aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;
- beperken van het recht op het ontvangen van bezoek;
- opnemen in een accommodatie.
De rechtbank zal de verzochte verplichte zorg in de vorm van het beperken van het recht op het ontvangen bezoek niet toewijzen, omdat de gebeurtenissen die geleid hebben tot de aanvraag van deze vorm van verplichte zorg, ingegeven lijken te zijn door de verjaardag van betrokkene. Betrokkene wilde visite uitnodigen op zijn verjaardag. Die gebeurtenissen spelen thans niet meer.
2.6.
Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogd effect hebben. De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief. Uit de stukken blijkt dat bij het bepalen van de juiste zorg rekening is gehouden met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen, alsmede met de veiligheid van betrokkene.
2.7.
Gelet op het voorgaande is voldaan aan de criteria voor en doen van verplichte zorg als bedoeld in de Wvggz. De zorgmachtiging zal worden verleend voor de (verzochte) duur van zes maanden.

3.De beslissing

3.1.
verleent een zorgmachtiging ten aanzien van
[naam],
geboren op [geboortedatum], inhoudende dat gedurende de geldigheid van de machtiging bij wijze van verplichte zorg de volgende maatregelen kunnen worden getroffen:
- het toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;
- beperken van de bewegingsvrijheid;
- insluiten;
- uitoefenen van toezicht op betrokkene;
- aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;
- opnemen in een accommodatie.
3.2.
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met 15 oktober 2024;
3.3.
wijst af het meer of anders verzochte.
Deze beschikking is mondeling gegeven en uitgesproken op 15 april 2024 door
mr. G.J. Baken, rechter, bijgestaan door de griffier en schriftelijke ondertekend
op 18 april 2024.
fn.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.