ECLI:NL:RBNNE:2023:5546

Rechtbank Noord-Nederland

Datum uitspraak
13 november 2023
Publicatiedatum
22 maart 2024
Zaaknummer
191060
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toestemming voor geslachtsnaamswijziging van kinderen op verzoek van de moeder

In deze zaak heeft de rechtbank Noord-Nederland op 13 december 2023 een beschikking gegeven inzake de geslachtsnaamswijziging van drie kinderen, [Kind 1], [Kind 2] en [Kind 3]. De moeder van de kinderen verzocht de rechtbank om toestemming om de achternaam van de kinderen te wijzigen naar haar achternaam, in plaats van de achternaam van de vader. De vader was het hier niet mee eens. De rechtbank heeft de zaak behandeld na een zitting op 15 november 2023, waarbij beide ouders en hun advocaten aanwezig waren. De Raad voor de Kinderbescherming was ook uitgenodigd om advies te geven.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de kinderen al geruime tijd de wens hebben om de achternaam van hun moeder te dragen. Dit verlangen is versterkt door het feit dat de kinderen sinds de scheiding van hun ouders in 2012 bij de moeder wonen en een sterke band hebben met haar familie. De rechtbank heeft ook rekening gehouden met de mening van de kinderen, die tijdens het gesprek met de rechter duidelijk hebben gemaakt dat zij zich meer verbonden voelen met de achternaam van hun moeder. De vader heeft aangegeven dat hij zijn achternaam wil behouden om verbonden te blijven met de kinderen, maar de rechtbank oordeelt dat het belang van de kinderen voorop staat.

De rechtbank concludeert dat het in het belang van de kinderen is om hun achternaam te wijzigen naar die van hun moeder. De rechtbank verleent de moeder vervangende toestemming om een aanvraag voor geslachtsnaamswijziging in te dienen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad, wat betekent dat de beslissing onmiddellijk van kracht is, ongeacht een eventueel hoger beroep.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling Privaatrecht
Locatie Leeuwarden
zaak-/rekestnummer: C/17/191060 / FA RK 23-1780
beschikking van de enkelvoudige kamer d.d. 13 december 2023
inzake
[de moeder],
wonende te [plaats] ,
hierna ook te noemen: de moeder,
advocaat mr. L.M. Ligtvoet-van Tuijn, kantoorhoudende te Dokkum,
tegen
[de vader],
wonende te [plaats] ,
hierna ook te noemen: de vader,
advocaat mr. G.J. van Kammen, kantoorhoudende te Leeuwarden.

1.Waar gaat deze zaak over?

1.1.
De moeder en de vader zijn ouders van drie kinderen: [Kind 1] , [Kind 2] en [Kind 3] . De moeder wil dat de kinderen haar achternaam krijgen in plaats van de achternaam van de vader. De vader is het hier niet mee eens. De moeder vraagt daarom de rechtbank om in plaats van de vader toestemming te geven voor het veranderen van de achternaam van de kinderen.

2.Welke informatie heeft de rechtbank ontvangen?

2.1.
Op 5 september 2023 heeft de rechtbank een brief van de moeder ontvangen waarin zij de rechtbank vraagt om een beslissing te nemen.
2.2.
Op 15 november 2023 heeft er een zitting plaatsgevonden. De moeder en de vader waren hierbij aanwezig, samen met hun advocaten. De vader en de moeder hebben tijdens de zitting verteld wat zij belangrijk vinden. Daarnaast was de Raad voor de Kinderbescherming (hierna: de raad) uitgenodigd door de rechtbank om advies te geven. Namens de raad was mevrouw [X] aanwezig.
2.3.
Voorafgaand aan de zitting heeft de rechter gesproken met [Kind 1] , [Kind 2] en [Kind 3] .

3.Wat staat er vast?

3.1.
[Kind 1] en [Kind 2] zijn op [datum] 2007 geboren. [Kind 3] is op [datum] 2009 geboren.
3.2.
De moeder en de vader zijn gescheiden. De scheiding is op 20 juni 2012 door de rechtbank uitgesproken.
3.3.
De moeder en de vader hebben samen het gezag over de kinderen. Dit betekent dat zij samen de belangrijke beslissingen over de kinderen moeten nemen.
3.4.
De kinderen wonen sinds de scheiding bij de moeder. De eerste paar jaar na de scheiding hadden de kinderen nog contact met hun vader. In 2018 is dit gestopt. De kinderen hebben hun vader nu al een aantal jaar niet gesproken.
3.5.
De moeder heeft aan de vader gevraagd of hij toestemming wil geven voor het veranderen van de achternaam van de kinderen. De vader heeft geen toestemming gegeven.

4.Wat zijn de verschillende meningen?

4.1.
De moeder heeft aangegeven dat de vader al een lange tijd niet meer betrokken is in het leven van de kinderen. Volgens de moeder heeft dit ervoor gezorgd dat de kinderen geen goede band met hun vader hebben. De kinderen hebben juist wel een hechte band met haar familie. Haar eigen vader (de opa van de kinderen) was tot zijn overlijden in 2020 een vaderfiguur voor de kinderen. De kinderen willen daarom de [achternaam van de moeder] als achternaam. [Kind 1] en [Kind 2] gebruiken deze naam ook al in het dagelijks leven.
4.2.
De vader heeft het gevoel dat hij uit het leven van de kinderen wordt verwijderd. Doordat de kinderen zijn achternaam hebben, blijft hij met de kinderen verbonden. Hij wil daarom niet dat de achternaam van de kinderen wordt veranderd.
4.3.
De kinderen hebben in het gesprek met de rechter aangegeven dat zij al een lange tijd de achternaam van hun moeder willen. In 2015 hebben zij een halfzusje gekregen. Hun halfzusje heeft wel de achternaam van hun moeder. De kinderen vinden het raar dat zij een andere achternaam hebben dan hun moeder en halfzusje, terwijl zij wel samen een gezin zijn. Verder hebben zij verteld dat zij een heel goede band met hun inmiddels overleden opa hadden. Voor zijn overlijden hebben zij al met hem gesproken over het veranderen van hun achternaam. [Kind 1] en [Kind 2] vinden het heel belangrijk dat hun achternaam wordt veranderd, zodat zij echt bij de familie horen. Zij doen dit jaar eindexamen en willen graag dat de [achternaam van de moeder] op hun diploma komt te staan. Zij weten zeker dat zij ook in de toekomst achter deze keuze blijven staan. [Kind 3] heeft gezegd dat het haar een fijn gevoel zou geven als haar achternaam wordt veranderd.
4.4.
Volgens de raad is het een lastige keuze. De raad heeft uitgelegd dat het voor kinderen belangrijk is om te weten wie hun ouders zijn. Aan de ene kant is het daarom goed dat de kinderen de achternaam van de vader houden. Aan de andere kant is het voor [Kind 1] , [Kind 2] en [Kind 3] heel duidelijk wie hun vader is.

5.Wat staat er in de wet?

5.1.
In de wet staat dat de Koning de achternaam van minderjarige kinderen kan veranderen. De Koning zal dit alleen doen als beide ouders het goed vinden. In dit geval zijn de ouders het niet met elkaar eens.
5.2.
Als ouders het samen niet eens kunnen worden, dan kunnen zij de rechtbank vragen om een beslissing te nemen. De rechtbank moet bij het nemen van een beslissing het belang van de kinderen voorop stellen.
5.3.
De moeder heeft in deze zaak het meningsverschil tussen de ouders voorgelegd aan de rechtbank. De rechtbank moet nu de vraag beantwoorden of het veranderen van de achternaam in het belang van [Kind 1] , [Kind 2] en [Kind 3] is. Als de rechtbank dat vindt, dan zal de rechtbank in plaats van de vader toestemming geven voor het veranderen van de achternaam.

6.Wat vindt de rechtbank?

6.1.
Het is de rechtbank duidelijk geworden dat de [Kind 1] , [Kind 2] en [Kind 3] al een lange tijd de achternaam van hun moeder willen. Zij hebben goed nagedacht over het veranderen van hun achternaam en konden de rechter goed uitleggen waarom zij dit willen. De kinderen vinden het belangrijk om dezelfde naam als hun moeder en halfzusje te hebben. Dat geeft hen namelijk het gevoel dat zij bij het gezin horen en bij de familie van de moeder met wie zij een goede band hebben. Ook willen zij de naam van hun moeder kunnen gebruiken op belangrijke momenten, zoals bij een diploma-uitreiking. Het is voor de kinderen dus aan de ene kant een gevoelskwestie en aan de andere kant ook handig in het dagelijks leven. Het past bovendien bij hun leeftijd dat zij zelf kiezen wie zij willen zijn. De rechtbank is er al met al van overtuigd dat de kinderen een goed doordachte keuze maken en dat dit een blijvende wens is.
6.2.
De kinderen hebben op dit moment weliswaar geen goede band met hun vader, maar zij weten heel goed wie hij is. Zij zullen hem niet zomaar vergeten als hun achternaam wordt veranderd. De rechtbank verwacht dat de kinderen zich goed blijven ontwikkelen, ook als zij een andere achternaam krijgen.
6.3.
De rechtbank vindt het al met al in het belang van [Kind 1] , [Kind 2] en [Kind 3] dat wordt geluisterd naar hun duidelijke wens om de [achternaam van de moeder] als achternaam te gebruiken. De rechtbank zal daarom het verzoek van de moeder toewijzen en in plaats van de vader toestemming geven voor het wijzigen van de achternaam van de kinderen.

7.De beslissing

De rechtbank:
7.1.
verleent de moeder vervangende toestemming om een aanvraag geslachtsnaamwijziging te kunnen indienen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor [Kind 1] , [Kind 2] en [Kind 3] ;
7.2.
verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.
Deze beschikking is gegeven door mr. W. Schoo, (kinder)rechter, bijgestaan door de griffier en in het openbaar uitgesproken op 13 december 2023.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan - voor zover er definitief wordt beslist - worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak.
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet door tussenkomst van een advocaat worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Arnhem-Leeuwarden.