ECLI:NL:RBNNE:2023:5336

Rechtbank Noord-Nederland

Datum uitspraak
19 oktober 2023
Publicatiedatum
4 januari 2024
Zaaknummer
10642356 VT VERZ 23-467
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Rekestprocedure
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Instelling van bewind en mentorschap ondanks levenstestament

In deze zaak heeft de Rechtbank Noord-Nederland op 19 oktober 2023 uitspraak gedaan in een verzoek tot instelling van een mentorschap over een betrokkene, geboren in 1929. Het verzoek is ingediend door Stichting Zorggroep Drenthe, vertegenwoordigd door een medisch maatschappelijk werker. De kantonrechter heeft kennisgenomen van het verzoekschrift dat op 1 augustus 2023 ter griffie is ingekomen en de mondelinge behandeling vond plaats op 5 oktober 2023. Tijdens de zitting zijn verschillende betrokkenen gehoord, waaronder de voorgestelde mentoren en de notarieel gevolmachtigde van de betrokkene.

De betrokkene had een levenstestament in de vorm van een algemene volmacht, opgesteld op 18 september 2018, waarin de notaris mr. G. Lindeyer als ondertekenaar fungeerde. De volmacht was bedoeld om de belangen van de betrokkene te behartigen in geval van wilsonbekwaamheid. De kantonrechter heeft vastgesteld dat, ondanks deze volmacht, er voldoende redenen zijn om een mentorschap in te stellen. De betrokkene vertoonde tekenen van cognitieve achteruitgang en was afhankelijk van mantelzorgers voor zijn dagelijkse zorg. Dit leidde tot de conclusie dat de betrokkene niet in staat was zijn niet-vermogensrechtelijke belangen zelf waar te nemen.

De kantonrechter heeft besloten om de voorgestelde mentoren te benoemen en heeft de beloning voor hun werkzaamheden vastgesteld. De beslissing is genomen met inachtneming van de voorkeur van de betrokkene en zijn zoon, die geen bezwaar hadden tegen de benoeming van de mentoren. De beschikking is openbaar uitgesproken door de kantonrechters op dezelfde datum.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling privaatrecht
Locatie Assen
Zaaknummer : 10642356 VT VERZ 23-467
Datum uitspraak: 19 oktober 2023

Beschikking

Op verzoek van:
Stichting Zorggroep Drenthe, ten deze vertegenwoordigd door [medewerker] , in haar hoedanigheid van medisch maatschappelijk werker,
gevestigd te 9402 NP Assen, Industrieweg 15,
hierna ook te noemen verzoeker.
Het verzoek strekt tot instelling van een mentorschap over:

[betrokkene] ,

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1929,
wonende te [woonplaats] , [adres] ,
hierna ook te noemen betrokkene.

Procesverloop

De kantonrechter heeft kennisgenomen van het verzoekschrift, ter griffie ingekomen op
1 augustus 2023.
De mondelinge behandeling van het verzoekschrift heeft plaatsgevonden op 5 oktober 2023. Ter zitting zijn verschenen en gehoord:
  • [betrokkene] , betrokkene,
  • [medewerker] , [medewerker] en [medewerker] , allen namens Stichting Zorggroep Drenthe,
  • [bewindvoerder] , voorgestelde bewindvoerder,
  • [notarieel gevolmachtigde] , notarieel gevolmachtigde van betrokkene.
De voorgestelde mentoren [mentor] en [mentor] , beiden vennoten van Signifikans, hebben voorafgaand aan de zitting, op 25 september 2023, per mail laten weten dat zij verhinderd zijn om ter zitting te verschijnen. Zij hebben daarbij vermeld dat zij nog geen kennis gemaakt hebben met betrokkene in afwachting van een beslissing van de kantonrechter en dat zij nog steeds bereid zijn om mentor te worden van betrokkene.

Motivering

Verzoeker vraagt om een bewind en een mentorschap in te stellen voor betrokkene.
Ter zitting is dit verzoek mondeling toegelicht. Verzoeker deelt mee dat betrokkene ten tijde van de opname bij Spectrum in Beilen zorgelijke verhalen vertelde en bij bezoek van de mantelzorgers stemverheffingen uit zijn kamer klonken. Om die reden is het protocol ouderenmishandeling in werking gezet.
Zij waren voorafgaand aan de zitting niet op de hoogte dat er een notariële volmacht was. Betrokkene wist het niet en navraag bij de zoon van betrokkene leverde evenmin een aanwijzing daarvoor op.
[notarieel gevolmachtigde] voert aan dat betrokkene heeft voorzien in de behartiging van zijn belangen bij leven door het laten opmaken van een algemene volmacht, waarbij hij als gevolmachtigde is aangewezen. Een afschrift van deze volmacht, opgesteld op 18 september 2018, is door de [notarieel gevolmachtigde] op 11 september 2023 per mail ter griffie ingediend.
De [notarieel gevolmachtigde] vermeldt dat hij op dit moment geen invulling geeft aan de benoeming. Hij stelt dat dit pas in werking treedt op het moment dat daar een reden voor is. Hij toetst dit zelf niet dagelijks of wekelijks, maar laat zich informeren door de mantelzorgers (buren) van betrokkene. Hij stelt dat de mantelzorgers hem informeren als er reden voor is.
De kantonrechter stelt vast dat er sprake is van een levenstestament in de vorm van een algemene volmacht. Deze is op 18 september 2018 te Assen, in aanwezigheid van betrokkene, ondertekend door mr. G. Lindeyer, notaris te Beilen. Hierbij is de [notarieel gevolmachtigde] , geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1958, wonende te [woonplaats] , [adres] , aangewezen als gevolmachtigde.
De volmacht luidt, voor zover hier van belang:

DOEL VAN DEZE VOLMACHT
Met deze volmacht wil ik voorzien in de situatie dat ik om wat voor reden dan ook niet meer zelf kan handelen. Ik tref daartoe de volgende maatregelen:
Ik geef een algemene volmacht om mijn vermogensrechtelijke en andere zakelijke belangen te behartigen.
Ik heb mijn wensen ter zake van de uitoefening van deze volmacht geformuleerd.
Ik tref deze maatregelen om te voorkomen dat ik onder curatele wordt gesteld, dat over mijn goederen beschermingsbewind of ten behoeve van mij mentorschap wordt ingesteld. Ook als ik wilsonbekwaam word, dat wil zeggen dat ik niet meer in staat ben tot een redelijke waardering van mijn belangen, blijft deze volmacht gelden. Ik ben mij ervan bewust dat ik dan zelf niet meer in staat zal zijn om mijn gevolmachtigde rekening en verantwoording te vragen of de volmacht in te trekken.
Het is mijn uitdrukkelijke bedoeling dat de wensen die ik in deze volmacht heb neergelegd, ter kennis worden gebracht aan de personen of instanties, zoals de rechterlijke macht, die bevoegd zijn beslissingen te nemen over mijn persoon of mijn goederen.
(…)”
Ingevolge artikel 1:450 lid 1 BW kan de kantonrechter indien een meerderjarige als gevolg van zijn geestelijke of lichamelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat is of bemoeilijkt wordt zijn belangen van niet-vermogensrechtelijke aard zelf behoorlijk waar te nemen, een mentorschap instellen. Op grond van 1:452 lid 3 BW volgt de rechter bij de benoeming van de mentor de uitdrukkelijke voorkeur van de betrokkene, tenzij gegronde redenen zich tegen zodanige benoeming verzetten.
Waar betrokkene zelf in de behartiging van zijn belangen heeft voorzien, dient de kantonrechter terughoudend te zijn met het uitspreken van een beschermingsmaatregel (zie ook Aanbevelingen meerderjarigenbewind). De kantonrechter is evenwel niet gebonden aan een notariële volmacht en kan een curatele, bewind of mentorschap uitspreken als zij dit in de gegeven omstandigheden noodzakelijk oordeelt.
Blijkens de tekst van voornoemde volmacht heeft deze alleen betrekking op het behartigen van vermogensrechtelijke en andere zakelijke belangen. Dat wil zeggen dat er geen taken onder vallen die bij een mentorschap behoren.
Beoordeeld moet daarom worden of voldoende aannemelijk is geworden dat betrokkene als gevolg van zijn lichamelijke of geestelijke toestand niet in staat is zijn niet-vermogensrechtelijke belangen waar te nemen. Op grond van de processtukken en het verhandelde ter zitting is dat voldoende aannemelijk geworden. Het gaat hier om een mede gezien zijn leeftijd kwetsbare man, bij wie sprake is van cognitieve achteruitgang en ook vergeetachtigheid - desgevraagd door verzoeker wist hij niet dat er een gevolmachtigde was en op de zitting kon hij de naam van de gevolmachtigde niet noemen - en voor het goede verloop van zijn dagelijkse zorg afhankelijk is van anderen. Met name zijn hiervoor door hem buren (buurvrouw van 75 jaar en haar dochter) ingeschakeld, die zijn mantelzorgers worden genoemd. Toen het de mantelzorgers even te veel werd is betrokkene door tussenkomst van Icare opgenomen in Het Spectrum. Betrokkene is sterk afhankelijk van de mantelzorgers en is ertoe overgegaan zijn bankpas aan hen in handen te geven en tevens meerdere malen geldbedragen aan hen over te maken. Betrokkene heeft klachten geuit over het niet geven van verantwoording door de mantelzorgers voor de uitgaven met de pas en is bang dat als hij geen geld overmaakt zij hem niet langer zullen helpen. Daaruit moet worden afgeleid dat betrokkene ook zelf vindt dat hij afhankelijk is van hulp van derden daar waar het gaat om zijn verzorging en behandeling.
Gelet op de geschetste omstandigheden wordt het aangewezen geacht een professionele mentor te benoemen. Dit heeft ook de voorkeur van de zoon van betrokkene. Betrokkene heeft zelf geen voorstel voor de benoeming van een mentor gedaan en zijn gevolmachtigde heeft geen bezwaren geuit tegen de benoeming van de voorgestelde mentoren.
De voorgestelde mentoren hebben een bereidverklaring overgelegd.
De kantonrechter zal de beloning van de te benoemen mentor voor de aanvangswerkzaamheden vaststellen op een bedrag van € 586,00 (exclusief btw).
De kantonrechter zal de jaarbeloning van de te benoemen mentor, inclusief onkostenvergoeding en exclusief omzetbelasting voor zover van toepassing, vaststellen overeenkomstig artikel 4 lid 2 sub a van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren (basistarief).

Beslissing

De kantonrechter:
stelt een mentorschap in over
[betrokkene]voornoemd wegens zijn lichamelijke of geestelijke toestand;
benoemt tot mentoren:
1.
[mentor] , vennoot van Signifikans, en
2.
[mentor] , vennoot van Signifikans,
beiden postbus 314, 7940 AH Meppel;
stelt de beloning van de mentor voor de aanvangswerkzaamheden vast op een bedrag van
€ 586,00 (exclusief btw);
stelt de jaarbeloning van de mentor vast overeenkomstig artikel 4 lid 2 sub a van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren;
verstaat dat het mentorschap ingaat op de dag volgend op de hieronder vermelde datum van verzending van deze beschikking.
Deze beschikking is gegeven door mr. C.P. van Gastel, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken door mr. C.J.R. de Locht, kantonrechter, op 19 oktober 2023.
Conc.nr.: 80
Beschikking verzonden op:
Tegen deze beschikking kan -uitsluitend door tussenkomst van een advocaat- hoger beroep worden ingesteld bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden:
  • door de verzoeker en degenen aan wie een afschrift van deze beschikking is verstrekt of verzonden binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
  • door andere belanghebbenden binnen drie maanden na betekening daarvan of nadat deze beschikking hun op andere wijze bekend is geworden.
MIB2A