ECLI:NL:RBNNE:2023:5320

Rechtbank Noord-Nederland

Datum uitspraak
29 december 2023
Publicatiedatum
29 december 2023
Zaaknummer
LEE 23/5556
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedures
  • Voorlopige voorziening
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing verzoek voorlopige voorziening evenementenvergunning carbidschieten Emmen

Op 29 december 2023 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland uitspraak gedaan in de zaak tussen verzoekers en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen. Verzoekers vroegen om een voorlopige voorziening met betrekking tot een evenementenvergunning voor carbidschieten, die op 5 december 2023 was verleend aan de vergunninghouder voor een buurtfeest tijdens de jaarwisseling. De voorzieningenrechter oordeelde dat het verzoek kennelijk ongegrond was en wees het af zonder zitting, op basis van artikel 8:83 van de Algemene wet bestuursrecht. Verzoekers stelden dat de vergunning onterecht was verleend omdat er geen schriftelijke toestemming van de grondeigenaar was, maar de voorzieningenrechter concludeerde dat de Algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Emmen geen toestemming van de grondeigenaar vereist voor het verlenen van een evenementenvergunning. Daarnaast werd opgemerkt dat verzoekers niet hadden aangetoond dat zij (mede-)eigenaar waren van de grond, wat een bijzondere omstandigheid zou kunnen zijn voor het treffen van een voorziening. De voorzieningenrechter concludeerde dat er geen gronden waren voor schorsing van de evenementenvergunning en dat het verzoek om handhaving niet kon worden ingewilligd omdat er nog geen bezwaarprocedure liep. De uitspraak werd gedaan in het openbaar en er stond geen hoger beroep of verzet open tegen deze beslissing.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND
Bestuursrecht
zaaknummer: LEE 23/5556

uitspraak van de voorzieningenrechter van 29 december 2023 in de zaak tussen

[namen] , verzoekers

en

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen, verweerder

(gemachtigde: M.M. Rieff).
Als derde-partij neemt aan de zaak deel: [naam] (vergunninghouder).

Inleiding

1. In deze uitspraak beslist de voorzieningenrechter op het verzoek om een voorlopige voorziening van verzoekers. Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en bindt de rechtbank in een (eventueel) bodemgeding niet.
1.1.
Omdat het verzoek kennelijk ongegrond is, doet de voorzieningenrechter uitspraak zonder zitting. Artikel 8:83, derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) maakt dat mogelijk. De voorzieningenrechter legt hierna uit waarom het verzoek kennelijk ongegrond is.
1.2.
Gezien de spoed waarmee uitspraak dient te worden gedaan, zal de voorzieningenrechter niet ingaan op hetgeen verweerder opmerkt over het ontbreken van belang bij één van de verzoekers.

Beoordeling door de voorzieningenrechter

2.1.
Bij besluit van 5 december 2023 heeft verweerder aan vergunninghouder een evenementenvergunning verleend voor een buurtfeest Oud en Nieuw tijdens het carbidschieten op de hoek van de Huizebrinkweg en de Baxhoekweg in Noordbarge.
2.2.
Op 29 december 2023 hebben verzoekers bij verweerder een bezwaarschrift tegen het verlenen van de evenementvergunning ingediend.
2.3.
Op 29 december 2023 hebben verzoekers bij verweerder een handhavingsverzoek ingediend inzake het carbidschieten en de evenementenvergunning op bovengenoemde locatie.
2.4.
Op 29 december 2023 heeft verweerder schriftelijk verweer gevoerd.
3. In het verzoekschrift van 29 december 2023 schrijven verzoekers het volgende: “Wij eisen dat de evenementenvergunning wordt ingetrokken en dat er tijdens het
carbidschieten sprake is van permanent toezicht”.
4.1.
De voorzieningenrechter leidt in de eerste plaats uit het verzoekschrift af dat verzoekers vragen om schorsing, bij wijze van een voorlopige voorziening, van de evenementenvergunning.
4.2.
In het verzoekschrift en het bezwaarschrift stellen verzoekers dat uit zowel de ontvangen aanvraag als de vergunning blijkt dat er geen schriftelijke toestemming door de eigenaar is afgegeven om de grond te mogen gebruiken voor een evenement of carbidschieten. Daarom is de vergunning onterecht verleend.
4.3.
Verweerder brengt naar voren dat de APV de toestemming van de grondeigenaar voor een evenement niet verplicht stelt. Deze vraag in het aanvraagformulier dient ter bevordering van participatie ter plaatse en vormt geen weigeringsgrond voor het verlenen van de evenementenvergunning. Er zijn tevens geen andere gronden aanwezig om de evenementenvergunning te weigeren.
4.4.
Uit het bepaalde in de artikelen 2.13 en 2.40 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Emmen 2021 volgt naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet dat de toestemming van de grondeigenaar een vereiste is voor het verlenen van een evenementenvergunning. Dit blijkt ook niet uit de uitleg over de procedure op de website van de gemeente Emmen. Zie de bijlage van deze uitspraak voor genoemde regelgeving.
4.5.
Het ontbreken van een verklaring van de grondeigenaar vormt daarom geen grond voor weigering of intrekking van de aangevraagde evenementenvergunning. Hieruit volgt dat het ontbreken van bedoelde toestemming in beginsel geen reden is voor de voorzieningenrechter om tot de gevraagde schorsing van deze vergunning over te gaan.
4.6.
Verweerder stelt voorts dat de toestemming van de grondeigenaar wel degelijk aanwezig is. Daarnaast hebben verzoekers niet gesteld dat zij (mede-)eigenaar zijn van de betreffende grond, hetgeen een bijzondere omstandigheid zou kunnen vormen voor het treffen van een voorziening wat betreft de evenementenvergunning.
5.1.
De voorzieningenrechter leidt in de tweede plaats uit het verzoekschrift af dat verzoekers vragen om een voorziening gericht op stringente handhaving.
5.2.
Op het handhavingsverzoek van 29 december 2023 (2.3.) heeft verweerder nog niet beslist. De omstandigheid dat er geen bezwaarprocedure loopt, betekent dat nog geen verzoek om voorlopige voorziening gedaan kan worden. Dit volgt uit het connexiteitsvereiste van artikel 8:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht. Wat betreft de handhaving kan de voorzieningenrechter daarom geen voorziening treffen.

Conclusie en gevolgen

Het verzoek is daarom kennelijk ongegrond. De voorzieningenrechter wijst het verzoek dus af. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af.
Deze uitspraak is gedaan door mr. C.H. de Groot, voorzieningenrechter, in aanwezigheid van mr. H.A. Hulst, griffier. De uitspraak is uitgesproken in het openbaar op 29 december 2023.
de griffier en de voorzieningenrechter zijn verhinderd de uitspraak te tekenen
griffier
voorzieningenrechter
Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Tegen deze uitspraak staat geen hoger beroep of verzet open.

Bijlage

Algemene wet bestuursrecht
Artikel 8:81
1.Indien tegen een besluit bij de bestuursrechter beroep is ingesteld dan wel, voorafgaand aan een mogelijk beroep bij de bestuursrechter, bezwaar is gemaakt of administratief beroep is ingesteld, kan de voorzieningenrechter van de bestuursrechter die bevoegd is of kan worden in de hoofdzaak, op verzoek een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.
Algemene plaatselijke verordening gemeente Emmen 2021
Artikel 2:13 Evenementen
1.Het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.
2.Bij de indiening van de vergunningaanvraag worden de gegevens, bedoeld in artikel 2.3 van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen, aangeleverd voor zover voor het evenement een gebruiksmelding zou moeten worden gedaan op grond van artikel 2:1, eerste lid van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen.
3.Onverminderd het bepaalde in artikel 1:6 kan een vergunning voor een evenement als bedoeld in artikel 2:12, derde lid onder b en c worden geweigerd als de aanvraag daarvoor minder dan 12 weken voor de beoogde datum van de beoogde activiteit is ingediend en daardoor een behoorlijke behandeling van de aanvraag niet mogelijk is.
4.Onverminderd het bepaalde in artikel 1:6 kan de burgemeester de vergunning eveneens weigeren als naar zijn oordeel:
a.het evenement zich niet verdraagt met het karakter of de bestemming van de plaats waar het wordt gehouden;
b.er vanwege gelijktijdigheid van verschillende evenementen -tijdens dezelfde periode, dan wel op dezelfde locatie- er door die gelijktijdigheid onvoldoende waarborgen bestaan dat de openbare orde of de woon- en leefsituatie in de omgeving niet op ontoelaatbare wijze nadelig worden beïnvloed;
c.de organisator onvoldoende waarborgen biedt voor een goed verloop van het evenement, gelet op de hiervoor genoemde belangen;
d.de organisator of de aanvrager van een vechtsportevenement als bedoeld in artikel 2:12, tweede lid, onder f, in enig opzicht van slecht levensgedrag is.
5.Geen vergunning is vereist voor een klein evenement, als de organisator uiterlijk tien dagen voorafgaand aan het evenement daarvan melding heeft gedaan aan de burgemeester.
6.De burgemeester kan binnen tien dagen na ontvangst van de melding besluiten een klein evenement te verbieden, als er aanleiding is te vermoeden dat daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.
7.Het verbod is niet van toepassing op een wedstrijd op of aan de weg, in situaties waarin voorzien wordt door artikel 10 juncto 148, van de Wegenverkeerswet 1994.
8.Het verbod van het eerste lid geldt voorts niet voor evenementen op plaatsen die kennelijk blijvend voor een zodanige gebeurtenis zijn ingericht, echter onder het voorbehoud dat de burgemeester na kennisneming van het voornemen tot het houden van een evenement alsnog onverwijld kan besluiten het evenement te verbieden of voorschriften te stellen in het belang van de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of de bescherming van het milieu.
9.Het derde lid is niet van toepassing op een krachtens artikel 2:12, tweede lid, aanhef en onder f, aangewezen categorie vechtsportwedstrijden of -gala’s.
10.Op de aanvraag om een vergunning is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.
Artikel 2:40
Carbid schieten (acetyleengas of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen op explosieve wijze tot verbranding te brengen) is uitsluitend toegestaan onder de volgende voorwaarden:
1. Het schieten met carbid vindt plaats tijdens de jaarwisseling op 31 december vanaf 10:00 uur tot 19:00 uur;
2. er wordt gebruik gemaakt van (melk-)bussen tot een maximuminhoud van 50 liter per bus;
3. het terrein vanwaar geschoten is:
a. bij gebruik van maximaal 5 (melk-)bussen: gelegen op een afstand van tenminste 50 meter van woonbebouwing en
b. bij gebruik van meer dan 5 (melk-)bussen: gelegen op een afstand van tenminste 75 meter van woonbebouwing.
4. het terrein dient zodanig te zijn ingericht dat toeschouwers niet in de schietrichting kunnen komen;
5. de organisator van het carbid schieten is 18 jaar of ouder en is verantwoordelijk voor de naleving van de in deze bepaling gestelde voorwaarden en is tijdens het carbid schieten als zodanig aanspreekbaar voor toezichthouders en/of politieagenten;
6. uiterlijk 15 december van het betreffende jaar wordt het terrein, van waar wordt carbid geschoten onder bovenstaande voorwaarden, schriftelijk of digitaal doorgegeven aan het college met gegevens van de organisator ten einde efficiënt en effectief toezichthoudende taken te kunnen uitvoeren;
7. In geval van een situatie als bedoeld in het eerste lid, is het verbod als bedoeld in artikel 4:4, tweede lid, niet van toepassing.
Artikel 4:4
1. Als in een inrichting als bedoeld in het Besluit onversterkte muziek ten gehore wordt gebracht, zijn de artikelen 2.17 en 2.20 van het Besluit van toepassing.
2. Het is verboden buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer of van het Besluit toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt.
3. Het college kan van het verbod ontheffing verlenen.
4. Aan de ontheffing kunnen voorschriften worden verbonden onder meer betreffende:
a. het maximale geluidsniveau;
b. situering van geluidsbronnen;
c. de frequentie en tijden van gebruik.
5. Het in het tweede lid genoemde verbod is niet van toepassing op de situatie als bedoeld in artikel 2:40, eerste lid, alsmede op situaties waarin wordt voorzien door de Wet geluidhinder, de Zondagswet, de Wet openbare manifestaties, het Vuurwerkbesluit, het Activiteitenbesluit milieubeheer, het Bouwbesluit of de Provinciale milieuverordening.
6. Op de aanvraag om een ontheffing als bedoeld in het derde lid is paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht (positieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

https://gemeente.emmen.nl/carbidschieten

Beschrijving

Heeft u vóór 15 december een melding doorgegeven, dan kunt u carbidschieten volgens onderstaande regels.
Algemene regels voor het carbidschieten:
  • Carbidschieten vindt plaats tijdens de jaarwisseling op 31 december vanaf 10:00 tot 19:00 uur
  • Er wordt gebruik gemaakt van (melk-)bussen tot een maximum inhoud van 50 liter per bus
  • Het terrein vanwaar geschoten wordt,
o is bij gebruik van maximaal 5 (melk-)bussen gelegen op een afstand van tenminste 50 meter van woonbebouwing en
o is bij gebruik van meer dan 5 (melk-)bussen gelegen op een afstand van tenminste 75 meter van woonbebouwing.
  • Het terrein dient zodanig te zijn ingericht dat toeschouwers niet in de schietrichting kunnen komen.
  • De organisator van het carbidschieten is 18 jaar of ouder en is verantwoordelijk voor de naleving van de gestelde voorwaarden uit de APV 2023. Deze persoon is tijdens het carbid schieten aanspreekbaar en telefonisch bereikbaar voor toezichthouders en/of politieagenten.
Carbidschieten valt onder de
Algemene Plaatselijke Verordening (https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR695620/1)(APV artikel 2:40) en is alleen toegestaan onder de bovenstaande voorwaarden. Wij controleren of u zich aan de regels houdt. De gemeente Emmen is niet verantwoordelijk voor de schade door carbidschieten.
De carbidlocaties die zijn gemeld en toegestaan kunt u vinden op de kaart. Persoonsgegevens worden hierbij niet bekendgemaakt.
Vergunning voor grote tent of alcohol
Tijdens het carbid schieten kan het zijn dat u een tent wilt plaatsen. Als u een tent plaatst met een afmeting van 25 m2 of groter, dan moet u ook
evenementenvergunning aanvragen (https://gemeente.emmen.nl/evenement-organiseren). Doe deze aanvraag gelijk met uw carbid melding.
Let op: als er (zwak) alcoholische dranken geschonken worden waarvoor men moet betalen, (contante of digitale betaling of een fooi), dan moet u ook een evenementenvergunning aanvragen.