ECLI:NL:RBNNE:2023:4533

Rechtbank Noord-Nederland

Datum uitspraak
6 november 2023
Publicatiedatum
6 november 2023
Zaaknummer
C/18/224923 / JE RK 23-453
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen

In deze zaak heeft de kinderrechter van de Rechtbank Noord-Nederland op 30 augustus 2023 een machtiging voor gesloten jeugdhulp verleend voor de minderjarige, hierna te noemen [de minderjarige], voor de duur van zes maanden. Het verzoek tot deze machtiging is ingediend door het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Veendam, naar aanleiding van ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen van [de minderjarige]. De kinderrechter heeft vastgesteld dat [de minderjarige] een belaste voorgeschiedenis heeft, waaronder huiselijk geweld en misbruik, en dat hij momenteel onder behandeling is voor zijn gedragsproblemen, waaronder agressie en het onttrekken aan jeugdhulp.

De procedure is gestart met een verzoek van het college op 27 juli 2023, en na een mondelinge behandeling op 30 augustus 2023, waarbij zowel [de minderjarige] als zijn vader en vertegenwoordigers van het college aanwezig waren, is de kinderrechter tot de conclusie gekomen dat de gesloten jeugdhulp noodzakelijk is. De kinderrechter heeft daarbij de positieve ontwikkelingen in de situatie van [de minderjarige] meegewogen, zoals het feit dat hij niet meer wegliep en contact opbouwde met zijn vader. Desondanks zijn er nog steeds zorgen over zijn gedrag en de mogelijkheid dat hij zich aan de jeugdhulp onttrekt.

De kinderrechter heeft de machtiging verleend met instemming van de wettelijke vertegenwoordigers, en de beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard. De kinderrechter heeft benadrukt dat het college de komende tijd moet benutten om een passende plek voor [de minderjarige] te vinden binnen Jeugdzorg Plus, en dat er gewerkt moet worden aan contactherstel met zijn ouders. De beschikking is openbaar uitgesproken en de schriftelijke uitwerking is op 7 september 2023 vastgesteld.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling Privaatrecht
Locatie Groningen
zaakgegevens: C/18/224923 / JE RK 23-453
datum uitspraak: 30 augustus 2023

beschikking over de verlening van de machtiging voor gesloten jeugdhulp

in de zaak van

het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Veendam,

hierna te noemen het college,
gevestigd te Veendam,
betreffende

[de minderjarige] ,

geboren op [geboortedatum] 2009 te [geboorteplaats] ,
hierna te noemen [de minderjarige] ,
advocaat: mr. S.E. de Jong, kantoorhoudende te Groningen.
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:

[de moeder] ,

hierna te noemen de moeder,
wonende te [woonplaats 1] .

[de vader] ,hierna te noemen de vader,

wonende te [woonplaats 2] .

Het procesverloop

De procedure is ingeleid met een verzoek van het college van 27 juli 2023, dat de griffie heeft ontvangen op diezelfde dag.
Op 29 augustus 2023 heeft de rechtbank aanvullende stukken van het college, inhoudende een verslag van X-Tense over de actuele stand van zaken, ontvangen.
Op 30 augustus 2023 heeft de kinderrechter de zaak mondeling met gesloten deuren behandeld. Daarbij zijn verschenen en gehoord [de minderjarige] , bijgestaan door zijn advocaat, de vader, en [naam 1] en [naam 2] namens het college.
Hoewel behoorlijk opgeroepen, is de moeder niet verschenen.
Ten slotte is bepaald dat deze beschikking wordt gegeven.
De feiten
De kinderrechter kan bij de beoordeling van het verzoek uitgaan van de volgende feiten.
Het ouderlijk gezag over [de minderjarige] wordt uitgeoefend door de ouders.
[de minderjarige] heeft een ernstig belast verleden, die een grote impact op hem heeft en waarvoor [de minderjarige] traumabehandeling heeft gehad vanuit Accare.
Bij [de minderjarige] is de diagnose ASS vastgesteld. Daarnaast is sprake van een laag gemiddeld intelligentieniveau.
[de minderjarige] biologische vader is na de geboorte uit beeld geraakt. In april 2023 is de biologische vader echter terug in beeld gekomen. [de minderjarige] heeft nu af en toe contact met zijn biologische vader. [de minderjarige] heeft op dit moment geen contact met zijn moeder, vanwege gezondheidsredenen van de moeder.
Bij beschikking van 28 maart 2023 heeft de kinderrechter een spoedmachtiging gesloten jeugdhulp ten aanzien van [de minderjarige] verleend.
Bij beschikking van 7 april 2023 heeft de kinderrechter een machtiging gesloten jeugdhulp betreffende [de minderjarige] voor de duur van zes maanden -met ingang van 7 april 2023 tot uiterlijk 22 september 2023- verleend.
Op 11 april 2023 is door betrokken hulpverlening geconcludeerd dat de gesloten plek bij JeugdzorgPlus voor [de minderjarige] onvoldoende effectief is en [de minderjarige] vanaf september/oktober bij Feniks te Spijk geplaatst moet worden. Tot die tijd zou [de minderjarige] bij zijn opa verblijven met ondersteuning vanuit X-Tense, FJP van Accare en begeleiding van Elker. In het weekend van 14-16 juli 2023 heeft een escalatie plaatsgevonden waarbij [de minderjarige] zijn opa heeft mishandeld. Sinds het incident verblijft [de minderjarige] weer in gesloten setting bij Jeugdzorg Plus te Groningen.

Het verzoek

Het college verzoekt de kinderrechter een machtiging voor gesloten jeugdhulp te verlenen voor [de minderjarige] , voor de duur van 6 maanden vanaf 22 september 2023. Het college verwijst voor een onderbouwing van het verzoek naar het verzoekschrift en de daaraan gehechte bijlagen.
Tijdens de mondelinge behandeling heeft het college het verzoek nader onderbouwd. Het college heeft, samengevat weergegeven, het volgende naar voren gebracht. De afgelopen tijd is [de minderjarige] vaak weggelopen bij de locatie van Jeugdzorg Plus, te weten Het Poortje. Sinds er sprake is van detentie, loopt [de minderjarige] echter niet meer weg van deze plek en laat [de minderjarige] verbeterd gedrag zien. De verlenging van de machtiging voor gesloten jeugdhulp is volgens het college nodig om de kaders die hij nu krijgt vast te blijven houden. Deze kaders bieden hem wat hij nodig heeft. Tegelijkertijd zal het college bekijken of uitstroom richting een open setting (Feniks) mogelijk is. Het college wil het komende half jaar benutten om een passende plek te vinden voor [de minderjarige] , waar [de minderjarige] de juiste hulpverlening ontvangt om zijn risicovolle gedrag bij te sturen.

Het standpunt van belanghebbenden

[de minderjarige]
Volgens [de minderjarige] gaat het op dit moment goed bij Het Poortje. Hij is niet meer weggelopen. [de minderjarige] heeft voorts aangegeven dat hij zich soms verveelt. Om die reden is hij blij met zijn taakstraf. [de minderjarige] is voornemens niet meer weg te lopen en goed in contact te blijven met de hulpverlening en zijn vader. Met zijn moeder heeft hij op dit moment geen contact.
De vader
De vader ziet dat het beter gaat met [de minderjarige] en dat hij niet meer wegloopt. Daarnaast heeft de vader op dit moment goed contact met [de minderjarige] , ze doen soms leuke dingen. Dat voelt positief. De vader wenst dan ook dat de positieve lijn wordt aangehouden en de machtiging (vrijwillig) gesloten jeugdhulp wordt verlengd.
De moeder
De moeder heeft aangegeven dat zij op dit moment geen contact heeft met [de minderjarige] , vanwege gezondheidsredenen. De moeder steunt [de minderjarige] en hoopt dat hij een goede toekomst heeft. De moeder heeft zich ernstig zorgen gemaakt om het gedrag van [de minderjarige] en stemt in met het verzoek.

De beoordeling

Gelet op het bepaalde in artikel 6.1.2, tweede lid, Jeugdwet kan een machtiging gesloten jeugdhulp slechts worden verleend indien naar het oordeel van de kinderrechter deze jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van de jeugdige naar volwassenheid ernstig belemmeren. Bovendien dient de opneming en verblijf noodzakelijk te zijn om te voorkomen dat de jeugdige zich aan deze jeugdhulp onttrekt of daaraan door anderen wordt onttrokken. Op grond van artikel 6.1.2. lid 3 onder c, Jeugdwet, is voor gesloten verblijf in het vrijwillig kader noodzakelijk dat de wettelijke vertegenwoordigers van de jeugdige deze vorm van zorg accepteren en instemmen met een gesloten plaatsing.
Uit de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is gebleken dat er ernstige zorgen bestaan over [de minderjarige] . Er is bij [de minderjarige] sprake van een belaste voorgeschiedenis waarin sprake was van huiselijk geweld door de stiefvader van [de minderjarige] en misbruik door de oom van [de minderjarige] . Vanuit de traumatisering is een plan opgesteld om [de minderjarige] te helpen. De hulpverlening heeft echter niet tot de beoogde veranderingen geleid. [de minderjarige] heeft forse agressie getoond richting zijn familie, waardoor hij daar niet meer kon verblijven. Na een incident is [de minderjarige] drie dagen in de cel beland. Vanuit dit cellencomplex is [de minderjarige] bij het gezinshuis Lorem Ipsum in Bellingwolde geplaatst.
Als gevolg van de ernstige zorgen heeft de kinderrechter op 7 april 2023 een machtiging gesloten jeugdhulp voor de duur van 6 maanden verleend, tot uiterlijk 22 september 2023. De betrokken hulpverlening heeft de afgelopen tijd geprobeerd om de ernstige situatie te verbeteren. In eerste instantie liep [de minderjarige] nog veel weg bij de huidige gesloten plek bij Jeugdzorg Plus en leek deze plek niet te leiden tot het gewenste resultaat. [de minderjarige] onttrok zich aan de jeugdhulp en profiteerde in die zin onvoldoende van de aangeboden hulp. Daarom is besproken of [de minderjarige] op een open plek geplaatst kon worden. [de minderjarige] zou tot die plaatsing bij zijn opa verblijven, maar ook hier is het geëscaleerd. Zo heeft [de minderjarige] in het weekend van 14-16 juli 2023 zijn opa mishandeld, de scooter van zijn opa kwijtgemaakt en een klimrek in brand gestoken. Op de momenten dat [de minderjarige] wegloopt, begeeft hij zich bovendien in risicovolle situaties. Hij komt dan in aanraking met drugs en vermoedelijk ook met wapens. Daarnaast pleegt [de minderjarige] inbraken en bedreigt hij mensen in zijn omgeving. Gelet daarop acht de kinderrechter de jeugdhulp noodzakelijk.
Op dit moment zit [de minderjarige] weer op zijn plek bij Jeugdzorg Plus en is hij niet meer weggelopen. Hoewel het onzeker is of [de minderjarige] niet meer zal weglopen, heeft [de minderjarige] tijdens de mondelinge behandeling aangegeven niet meer te willen weglopen. Daarnaast bouwt [de minderjarige] op dit moment weer contact op met zijn (biologische) vader. Dit contact lijkt positief te verlopen. De kinderrechter vindt deze ontwikkelingen positief en hoopt dat deze positieve lijn vastgehouden kan worden.
De kinderrechter concludeert op basis van het voorgaande dat gesloten jeugdhulp in het vrijwillig kader noodzakelijk blijft voor [de minderjarige] . Zonder gesloten plaatsing grijpt [de minderjarige] de kans om zich te onttrekken aan de jeugdhulp, of gaat hij met mensen om die ervoor zorgen dat hij aan deze jeugdhulp onttrokken wordt. Het college wil de komende tijd benutten om een passende plek te vinden binnen Jeugdzorg Plus voor [de minderjarige] . Tegelijkertijd zal een plan gemaakt moeten worden voor uitstroom naar een open setting, te weten Feniks te Spijk. Hierbij is het plan om in samenwerking met Jeugdzorg Plus te werken naar steeds meer onbegeleid verlof. Verder zal verder worden ingezet op contactherstel tussen [de minderjarige] en zijn vader, en op termijn eventueel ook met zijn moeder en opa. Daarbij zal ook het woonperspectief van [de minderjarige] bepaald moeten worden. De kinderrechter zal het verzoek, gelet op het voorgaande, toewijzen en de machtiging gesloten jeugdhulp -met instemming van de wettelijke vertegenwoordigers- verlenen vanaf 22 september 2023 voor de duur van zes maanden.

De beslissing

De kinderrechter:
verleent een machtiging gesloten jeugdhulp betreffende de minderjarige
[de minderjarige]voor de duur van zes maanden, te weten vanaf 22 september 2023 tot 22 maart 2024;
verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.
Deze beschikking is gegeven door mr. Th.A. Wiersma, kinderrechter, in tegenwoordigheid van de griffier en in het openbaar uitgesproken op 30 augustus 2023. De schriftelijke uitwerking is vastgesteld en ondertekend door de rolrechter op 7 september 2023.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Arnhem-Leeuwarden

CL