ECLI:NL:RBNNE:2023:3362

Rechtbank Noord-Nederland

Datum uitspraak
9 augustus 2023
Publicatiedatum
10 augustus 2023
Zaaknummer
C/18/224929 / JE RK 23-454
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen

In deze zaak heeft de kinderrechter op 9 augustus 2023 een machtiging tot gesloten jeugdhulp verleend voor een minderjarige, geboren in 2007, die onder toezicht is gesteld van de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming & Jeugdreclassering. De kinderrechter heeft de zaak behandeld naar aanleiding van een verzoekschrift van de GI, dat op 2 augustus 2023 door de rechtbank is ontvangen. De gedragswetenschapper concludeerde dat een gesloten plaatsing noodzakelijk is vanwege de ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen van de minderjarige, die in een onveilige en instabiele opvoedsituatie is opgegroeid. De minderjarige vertoont ongeremd gedrag en vormt een gevaar voor zichzelf en anderen, wat blijkt uit zijn betrokkenheid bij criminele activiteiten en de problemen in de thuissituatie met zijn moeder.

Tijdens de mondelinge behandeling heeft de minderjarige aangegeven dat het thuis moeilijk gaat door de agressieproblemen van zijn moeder, maar hij wil bij haar blijven wonen. De moeder steunt het verzoek van de GI, maar twijfelt of een gesloten plaatsing de juiste oplossing is. De kinderrechter heeft vastgesteld dat de situatie bij de moeder thuis onhoudbaar is en dat de minderjarige niet begeleidbaar is. Gezien de ernst van de situatie en de noodzaak voor onmiddellijke hulpverlening, heeft de kinderrechter besloten om de machtiging gesloten jeugdhulp te verlenen voor de duur van de ondertoezichtstelling, tot 3 november 2023.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling privaatrecht
Locatie Groningen
zaakgegevens : C/18/224929 / JE RK 23-454
datum uitspraak: 9 augustus 2023

beschikking machtiging gesloten jeugdhulp

in de zaak van

de gecertificeerde instelling,
William Schrikker Stichting Jeugdbescherming & Jeugdreclassering,
gevestigd te Amsterdam,
hierna te noemen: de GI.
betreffende

[de minderjarige] ,

geboren op [geboortedatum] 2007 te [geboorteplaats] ,
hierna te noemen: [de minderjarige] ,
advocaat: mr. M.J. Flach, kantoorhoudende te Groningen.
De kinderrechter merkt als belanghebbende aan:

[de moeder] ,

wonende te [woonplaats] ,
hierna te noemen: de moeder.

Het procesverloop

De procedure is ingeleid met het verzoekschrift met bijlagen van de GI van 1 augustus 2023, dat de rechtbank heeft ontvangen op 2 augustus 2023.
Op 8 augustus 2023 heeft de rechtbank de instemmingsverklaring van de gedragswetenschapper d.d. 4 augustus 2023 ontvangen. Daarin concludeert de gedragswetenschapper dat een gesloten plaatsing voor [de minderjarige] noodzakelijk is voor de duur van de ondertoezichtstelling.
Op 9 augustus 2023 heeft de kinderrechter de zaak mondeling met gesloten deuren behandeld. De kinderrechter heeft toen gesproken met [de minderjarige] en zijn advocaat, de moeder en [naam 1] en [naam 2] die de GI vertegenwoordigen.
Ten slotte is bepaald dat deze beschikking zal worden gegeven.

De feiten

De kinderrechter kan bij de beoordeling van het verzoek uitgaan van de volgende feiten.
Het gezag over [de minderjarige] wordt uitgeoefend door de moeder.
[de minderjarige] woont bij de moeder. [de minderjarige] heeft geen vaste omgangsregeling met zijn vader.
Bij beschikking van 3 november 2022 is [de minderjarige] onder toezicht gesteld van de GI voor de duur van een jaar, tot 3 november 2023.
Bij beschikking van 18 juli 2023 heeft de kinderrechter een spoedmachtiging gesloten jeugdhulp ten aanzien van [de minderjarige] verleend. Deze machtiging loopt tot 15 augustus 2023.

Het verzoek

De GI verzoekt de kinderrechter om op grond van artikel 6.1.2. lid 1 Jeugdwet (Jw) een machtiging tot plaatsing van [de minderjarige] in een accommodatie voor gesloten jeugdhulp te verlenen voor de duur van de ondertoezichtstelling.
De GI verwijst voor een onderbouwing van het verzoek naar het ingediende verzoekschrift van 15 juni behorende bij de zaak met zaaknummer C/18/223710 / JE RK 23-370 en het verzoekschrift van 1 augustus 2023 en de daaraan gehechte bijlagen. Tijdens de mondelinge behandeling heeft de GI het verzoek nader toegelicht. De GI heeft, samengevat weergegeven, naar voren gebracht dat de zorgen omtrent [de minderjarige] nog altijd onverminderd aanwezig zijn. Om die reden wordt er dan ook met man en macht gezocht naar een plek voor [de minderjarige] , maar tot op heden is dit (op landelijk niveau) nog niet gelukt. De GI heeft aangegeven dat ondanks dat er nog geen plek voor [de minderjarige] beschikbaar is, wel een beschikking van de kinderrechter nodig te hebben om druk uit te oefenen richting zorginstellingen en gemeentes om een geschikte plek voor [de minderjarige] vrij te maken.

Het standpunt van de belanghebbenden

[de minderjarige]
heeft aan de kinderrechter verteld dat het thuis moeilijk gaat tussen hem en zijn moeder. Hij geeft aan dat dit komt door de agressieproblemen van zijn moeder. [de minderjarige] heeft het gevoel dat hij niks goed kan doen in de ogen van zijn moeder. Desondanks wil hij wel het liefste bij haar blijven wonen. Het is volgens [de minderjarige] lang geleden dat hij voor het laatst in contact is geweest met de politie.
De moeder
Door de moeder is, samengevat weergegeven, naar voren gebracht dat zij achter het verzoek van de GI staat. De situatie met [de minderjarige] in huis is op dit moment niet houdbaar. [de minderjarige] is vaak boos, scheldt haar uit, zeurt om geld, maakt dingen in en rondom het huis kapot, houdt geen rekening met anderen en doet wat hem goed uitkomt. [de minderjarige] ziet niet in dat zijn gedrag niet normaal is en hij schuift alles af op een ander. De moeder denkt dat dit gedrag wordt veroorzaakt doordat [de minderjarige] geen contact meer heeft met zijn vader, terwijl de vader wel aandacht heeft voor zijn andere kinderen. De moeder wil dat het goed gaat met [de minderjarige] . Zij vraagt zich af of een gesloten plaatsing in het geval van [de minderjarige] wel helpend is. De moeder geeft daarbij echter ook aan dat er binnen het netwerk niet echt mogelijkheden zijn om [de minderjarige] op te vangen. Op het moment dat [de minderjarige] zich aan de regels kan houden en hij school of werk zou hebben, dan zou zij graag zien dat [de minderjarige] bij haar woont.

De beoordeling

De kinderrechter dient te beoordelen of er een machtiging gesloten jeugdhulp ten aanzien van [de minderjarige] moet worden verleend voor de duur van de ondertoezichtstelling. De kinderrechter overweegt als volgt.
Gelet op het bepaalde in artikel 6.1.2, tweede lid, Jeugdwet (Jw) kan een machtiging gesloten jeugdhulp slechts worden verleend indien naar het oordeel van de kinderrechter deze jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van de jeugdige naar volwassenheid ernstig belemmeren. Bovendien dient de opneming en het verblijf noodzakelijk te zijn om te voorkomen dat de jeugdige zich aan deze jeugdhulp onttrekt of daaraan door anderen wordt onttrokken. De kinderrechter overweegt als volgt.
Er zijn al lange tijd zeer grote zorgen rondom [de minderjarige] . Hij is, mede vanwege zijn ADHD en LVB-problematiek, een kwetsbare jongen die is opgegroeid in een instabiele en onveilige opvoedsituatie, waarbij veelvuldig sprake is geweest van geweld, drugs en contacten met de politie. Ook [de minderjarige] zelf is veelvuldig met politie en justitie in aanraking geweest, voor zeer uiteenlopende meldingen. De aangiftes tegen hem zijn de afgelopen periode steeds zwaarder geworden. Zo is hij nog verdachte van mishandeling, bedreiging, verboden wapenbezit en chantage. Er zijn grote zorgen over het (criminele) circuit waarin [de minderjarige] verkeert. [de minderjarige] komt in de Persoons Gebonden Aanpak vanuit het Veiligheidshuis naar voren als leider van de jeugdgroep [gemeentenaam] . [de minderjarige] heeft een groot netwerk en komt ook regelmatig in [plaats] waar hij zich mogelijk in een crimineel (drugs)circuit beweegt. [de minderjarige] vormt regelmatig een gevaar voor zowel zichzelf als voor anderen. Er is sprake van ongeremd gedrag, waarbij hij zijn impulsen niet kan beheersen. Een voorbeeld hiervan is dat hij recentelijk het stuur van de rijdende taxibus van de dagbesteding heeft proberen te pakken. Door het handelen van de chauffeur is dit niet gelukt, maar het is [de minderjarige] wel gelukt om de sleutels uit de nog rijdende taxibus te trekken. Er zaten in de taxibus meerdere kinderen. [de minderjarige] is door dit incident niet langer welkom bij de dagbesteding, waardoor hij op dit moment weer volledig thuis bij zijn moeder zit zonder enige zinvolle dagbesteding.
Ook in de thuissituatie bij de moeder gaat het niet goed. Er zijn zorgen over de opvoedsituatie bij de moeder thuis en over de relatie tussen de moeder en [de minderjarige] . Het lijkt alsof zij een symbiotische relatie hebben waarin zij elkaar nodig hebben. [de minderjarige] heeft de moeder vooral nodig als het aankomt op onderdak en eten. De moeder lijkt [de minderjarige] nodig te hebben om zichzelf staande te houden en zichzelf te kunnen onderhouden. De moeder is echter niet in staat om [de minderjarige] te begrenzen. Ze staat volledig machteloos tegenover zijn zelfbepalende gedrag. [de minderjarige] bepaalt in huis hoe het gaat en wat er gebeurt. De situatie bij de moeder thuis is sinds het uitspreken van de spoedmachtiging gesloten jeugdhulp verder uit de hand gelopen. [de minderjarige] slaat dingen kapot in huis, trapt de deuren kapot, scheldt de moeder uit en bedreigt de moeder. De moeder heeft op 24 juli en 26 juli 2023 appjes gestuurd naar de GI waarin staat dat ze het gedrag van [de minderjarige] zo zat is dat ze in staat is om hem iets aan te doen.
Duidelijk is dat [de minderjarige] steeds verder afglijdt en onmiddellijke hulpverlening noodzakelijk is. De ernstige opgroei- en opvoedproblematiek zoals geschetst zorgen ervoor dat hij ernstig wordt belemmerd in zijn ontwikkeling naar volwassenheid. Zo gaat [de minderjarige] niet naar school, komt hij veelvuldig voor in de politiesystemen, is er sprake van een jeugdreclasseringsmaatregel en heeft hij geen zinvolle dagbesteding. Hij gaat volledig zijn eigen gang en is niet begeleidbaar. De kinderrechter is het met de GI eens dat een plaatsing op een open groep niet zinvol zal zijn, omdat [de minderjarige] zal weglopen en zijn netwerk zal inzetten om zijn activiteiten in het criminele circuit voor te zetten. Hierdoor blijft hij een gevaar voor zichzelf en anderen. Er zal gedurende de plaatsing diagnostiek moeten plaatsvinden, om een beter beeld te krijgen van [de minderjarige] , zodat vervolgens gekeken kan worden naar een passende behandeling en daginvulling. Ook zal er gekeken moeten worden naar mogelijkheden om de relatie tussen [de minderjarige] en de moeder te verbeteren.
De kinderrechter zal de machtiging gesloten jeugdhulp verlenen voor de duur van de ondertoezichtstelling, tot 3 november 2023.

De beslissing

De kinderrechter:
verleent een machtiging gesloten jeugdhulp met ingang van 9 augustus 2023 tot uiterlijk 3 november 2023 betreffende de minderjarige [de minderjarige] .
Deze beschikking is gegeven door mr. T. ter Brugge, kinderrechter, in tegenwoordigheid van M.C. Boskma als griffier en in het openbaar uitgesproken op 9 augustus 2023. Deze beschikking is op 11 augustus schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Arnhem-Leeuwarden