ECLI:NL:RBNNE:2023:2261

Rechtbank Noord-Nederland

Datum uitspraak
10 mei 2023
Publicatiedatum
6 juni 2023
Zaaknummer
C/18/222239 / JE RK 23-252
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen

In deze beschikking van de kinderrechter van de Rechtbank Noord-Nederland wordt een machtiging tot gesloten jeugdhulp verleend voor een minderjarige, geboren in 2007, die te maken heeft met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen. De kinderrechter heeft op 10 mei 2023 uitspraak gedaan in de zaak, waarin de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen betrokken is. De zaak is gestart met een spoedmachtiging op 28 april 2023, die werd verleend zonder dat de minderjarige en zijn vertegenwoordigers hun mening konden geven. Dit was noodzakelijk vanwege acute zorgen over de veiligheid van de minderjarige en anderen, na een incident op 26 april 2023 waarbij een groepsgenoot aangifte deed van seksueel geweld tegen de minderjarige.

De kinderrechter heeft vastgesteld dat de minderjarige, die eerder onder voogdij is gesteld, zich in een zorgwekkende situatie bevindt. Hij heeft een geschiedenis van problematisch gedrag, waaronder agressie en suïcidaliteit, en is recentelijk betrokken geweest bij incidenten die zijn welzijn in gevaar brengen. Tijdens de mondelinge behandeling heeft de minderjarige aangegeven instemming te hebben met de gevraagde machtiging, maar ook dat hij het incident van 26 april 2023 ontkent. De kinderrechter heeft geconcludeerd dat de gesloten jeugdhulp noodzakelijk is om de ontwikkeling van de minderjarige te beschermen en om hem te helpen bij het verwerken van trauma's en het leren omgaan met zijn emoties.

De kinderrechter heeft de machtiging verleend voor de duur van zes maanden, met de hoop dat de minderjarige binnen deze periode zijn behandeling kan afronden. De beschikking is openbaar uitgesproken en er is een mogelijkheid tot hoger beroep binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling privaatrecht
Locatie Groningen
zaakgegevens : C/18/222239 / JE RK 23-252
datum uitspraak: 10 mei 2023

beschikking van de kinderrechter over een machtiging gesloten jeugdhulp

in de zaak van

de gecertificeerde instelling
Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen, hierna te noemen: de GI,
gevestigd te Groningen,
die betrekking heeft op

[de minderjarige] , geboren op [geboortedatum] 2007 te [geboorteplaats] ,

hierna te noemen: [de minderjarige] ,
advocaat: mr. M.J. Flach, kantoorhoudende te Groningen.

Het procesverloop

De start van het procesverloop blijkt uit de beschikking van 28 april 2023. In die beschikking heeft de kinderrechter een (spoed)machtiging gesloten jeugdhulp voor [de minderjarige] verleend, met ingang van 28 april 2023 voor de duur van vier weken. De beslissing op het resterende verzoek van de GI, dat erop is gericht dat een machtiging voor gesloten jeugdhulp voor de duur van zes maanden wordt verleend, is aangehouden.
De (spoed)machtiging is door de kinderrechter verleend zonder dat [de minderjarige] , zijn advocaat en zijn wettelijke vertegenwoordiger in de gelegenheid zijn gesteld om hun mening kenbaar te maken. Daarom is een mondelinge behandeling van het verzoek bepaald, waarvoor zij zijn uitgenodigd.
Op 1 mei 2023 heeft de kinderrechter een instemmingsverklaring van de gedragswetenschapper ontvangen van 28 april 2023. Op 28 april 2023 heeft een eerste toetsing plaatsgevonden door de gedragswetenschapper, zonder gesprek met [de minderjarige] omdat het op dat moment onbekend was waar [de minderjarige] verbleef.
Op 2 mei 2023 heeft de kinderrechter een instemmingsverklaring van de gedragswetenschapper ontvangen van 1 mei 2023. De gedragswetenschapper heeft op 1 mei 2023 met [de minderjarige] gesproken.
Op 9 mei 2023 heeft de rechtbank het bericht van Jeugdhulp Friesland ontvangen dat [de minderjarige] met ingang van 28 april 2023 staat ingeschreven bij Behandelcentrum Woodbrookers intensieve jeugdhulp (hierna: de Woodbrookers).
Op 10 mei 2023 heeft de kinderrechter de zaak mondeling met gesloten deuren behandeld. De kinderrechter heeft toen gesproken met [de minderjarige] , bijgestaan door zijn advocaat, en [naam 1] en [naam 2] , die de GI vertegenwoordigen.
Voorafgaand aan de mondelinge behandeling heeft de kinderrechter met [de minderjarige] en zijn advocaat gesproken.
Na sluiting van de mondelinge behandeling heeft de kinderrechter direct mondeling uitspraak gedaan.

De feiten

De kinderrechter kan bij de beoordeling van het verzoek uitgaan van de volgende feiten die blijken uit de onweersproken inhoud van de processtukken.
Bij beschikking van 11 maart 2015 is [de minderjarige] onder voogdij gesteld van de GI.
[de minderjarige] verbleef tot voor kort bij de zorgboerderij Sin en Wille in Veenhoop.
[de minderjarige] verblijft momenteel bij de Woodbrookers in Kortehemmen.

Het verzoek

De GI heeft verzocht om een machtiging gesloten jeugdhulp voor [de minderjarige] te verlenen voor de duur van vier weken. Daarnaast is verzocht om aansluitend een machtiging te verlenen voor gesloten jeugdhulp voor de duur van zes maanden. De GI heeft dit verzoek onderbouwd met een daartoe strekkend verzoekschrift waarin de gronden staan vermeld.
Tijdens de mondelinge behandeling heeft de GI het verzoek nader toegelicht. Al langere tijd ontvangt de GI het signaal dat het niet goed gaat met [de minderjarige] . In de afgelopen weken zijn de incidenten waarbij [de minderjarige] betrokken was toegenomen, zo uit hij zich dan agressief en dreigend richting de begeleiding en groepsgenoten. Voor de begeleiding werd het onmogelijk om [de minderjarige] bij te sturen omdat hij geen begeleiding en 'nee' accepteert. Daarnaast heeft [de minderjarige] aangegeven dat hij niet lekker in zijn vel zit, zo heeft hij een suïcidepoging gedaan en doet hij suïcidale uitspraken. De GI concludeert dat [de minderjarige] steeds verder afglijdt en zich aan het gezag onttrekt. De aanleiding van de spoedmachtiging gesloten jeugdhulp is een incident op 26 april 2023 geweest, waarbij een meisje die ook op de groep verblijft (hierna: de groepsgenoot) aangifte tegen [de minderjarige] heeft gedaan van seksueel geweld. Het is voor de GI nog onduidelijk wat er precies gebeurd is.
[de minderjarige] verblijft op dit moment bij de Woodbrookers en gezien wordt dat hij baat heeft bij de structuur die hem geboden wordt. Bekeken wordt of [de minderjarige] binnen de gesloten setting behandeling kan volgen voor traumatische ervaringen uit het verleden, agressie- en emotieregulatie therapie en PMT. Verder zal vanuit de rust en stabiliteit van de Woodbrookers ingezet worden op behandeling van de verslavingsproblematiek van [de minderjarige] .

Het standpunt van [de minderjarige]

Door en namens [de minderjarige] wordt aangegeven dat hij instemt met het verzoek van de GI tot machtiging gesloten jeugdhulp voor de duur van zes maanden. [de minderjarige] zit op een goede plek en hij wil graag vanuit de rust starten met behandelingen.
[de minderjarige] heeft daarnaast aangegeven dat het incident van 26 april 2023 niet klopt, dat hij niets heeft gedaan en dat het een schimmig verhaal is. Hij zegt dat hij in de afgelopen periode veel contact had met verkeerde vrienden en meer alcohol en drugs is gaan gebruiken, waaronder blowen en het gebruik van xtc, cocaïne en speed. [de minderjarige] denkt dat een langere periode dan de gevraagde zes maanden wel raadzaam is. Hij wil hard aan zichzelf gaan werken.

De beoordeling

Gelet op het bepaalde in artikel 6.1.2, tweede lid, Jeugdwet kan een machtiging tot gesloten jeugdhulp slechts worden verleend indien naar het oordeel van de kinderrechter deze jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van de jeugdige naar volwassenheid ernstig belemmeren. Bovendien dienen de opneming en het verblijf noodzakelijk te zijn om te voorkomen dat de jeugdige zich aan deze jeugdhulp onttrekt of daaraan door anderen wordt onttrokken. Op grond van artikel 6.1.3, eerste lid, Jeugdwet kan de kinderrechter een spoedmachtiging verlenen om een jeugdige in een gesloten accommodatie te doen opnemen en te doen verblijven, indien, kort weergegeven, voldaan is aan voornoemde criteria en een machtiging niet kan worden afgewacht.
Ten aanzien van de spoedmachtiging gesloten jeugdhulp
Bij beschikking van 28 april 2023 is een spoedmachtiging gesloten jeugdhulp verleend voor de duur van vier weken. De kinderrechter is van oordeel dat aan de voorwaarden voor verlening van een spoedmachtiging gesloten jeugdhulp is voldaan. De zorgen rondom [de minderjarige] , ten gevolg van het feit dat het vermoeden bestaat dat zich een ernstig incident heeft voorgedaan op 26 april 2023, waren dusdanig ernstig en acuut dat een mondelinge behandeling niet kon worden afgewacht. De spoedmachtiging is dan ook op goede gronden verleend.
Ten aanzien van de reguliere machtiging gesloten jeugdhulp
De kinderrechter overweegt op basis van de overgelegde stukken en de mondelinge behandeling het volgende. [de minderjarige] is een kwetsbare vijftienjarige jongen met een belast verleden. [de minderjarige] is bekend met geringe copingsvaardigheden en impulsiviteit- en emotieregulatieproblematiek.
In november 2011 is [de minderjarige] uit huis geplaatst in een pleeggezin en hij heeft tot maart 2022 bij het pleeggezin gewoond. Sindsdien heeft hij in korte tijd bij verschillende groepen verbleven, namelijk Wonen met Zorg in Veendam, een crisisgroep van Elker en ten slotte is hij in september 2022 geplaatst bij zorgboerderij Sin en Wille. In de maanden voorafgaand aan de spoedmachtiging gesloten jeugdhulp heeft [de minderjarige] in toenemende mate zelfbepalend gedrag laten zien. [de minderjarige] was in toenemende mate agressief en dreigend richting de begeleiding en groepsgenoten en hij onttrok zich aan gezag. Desgevraagd heeft [de minderjarige] gezegd dat in deze periode het gebruik van alcohol en drugs (blowen, xtc, cocaïne en speed) toe nam. Dit gedrag maakte dat [de minderjarige] niet meer te begeleiden was. Daarnaast bestaan er zorgen over de suïcidale uitspraken die [de minderjarige] heeft gedaan, wat een duidelijk teken is dat het niet goed met hem gaat.
Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd op de avond van 26 april 2023, toen [de minderjarige] onder invloed van alcohol 's avonds terug kwam op de groep. De volgende dag zijn er bij een groepsgenoot blauwe plekken in haar nek gezien door de begeleiding. Deze groepsgenoot heeft aangegeven dat [de minderjarige] haar met geweld seksueel heeft misbruikt. Hiervan heeft zij ook aangifte gedaan bij de politie en in dat kader is zij onder begeleiding naar het medisch centrum in Leeuwarden gegaan voor een forensisch sporenonderzoek en lichamelijk onderzoek. Onderzocht dient te worden of [de minderjarige] bij dit incident betrokken was.
Duidelijk is dat [de minderjarige] steeds verder afglijdt. Bij Sin en Wille ging hij zijn eigen gang en was hij niet meer begeleidbaar. Dit heeft ertoe geleid dat het agressieve en grensoverschrijdende gedrag toenam en [de minderjarige] niet langer te hanteren was. De kinderrechter is van oordeel dat de situatie omtrent [de minderjarige] zeer zorgelijk is. Tijdens de gesloten plaatsing zal ingezet worden op behandeling van [de minderjarige] , onder andere op het gebied van het verwerken van trauma’s en het leren omgaan met zijn emoties, maar ook ten aanzien van zijn verslavingsproblematiek.
Gelet op het voorgaande is de kinderrechter van oordeel dat aan de criteria van artikel 6.1.2. Jeugdwet is voldaan. In het geval van [de minderjarige] is er niet alleen sprake van ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die zijn ontwikkeling naar volwassenheid ernstig belemmeren, maar ook van onttrekking aan de noodzakelijk geachte jeugdhulp.
De kinderrechter hoopt dat [de minderjarige] binnen de periode van zes maanden zijn behandeling kan afronden.

De beslissing

De kinderrechter:
verleent een machtiging om
[de minderjarige]te doen opnemen en te doen verblijven in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp met ingang van 10 mei 2023 tot uiterlijk 10 november 2023.
Deze beschikking is gegeven door mr. K.R. Bosker, kinderrechter, in tegenwoordigheid van de griffier en in het openbaar uitgesproken op 10 mei 2023. De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 19 mei 2023.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Arnhem-Leeuwarden
PGdeB