Uitspraak
RECHTBANK NOORD-NEDERLAND
1.De procedure
- de dagvaarding met de producties 1 t/m 16;
- de nadere productie 17 van de zijde van DermaClinic;
- de conclusie van antwoord met producties 1 t/m 14 van de zijde van de Ontvanger;
- de mondelinge behandeling van 22 maart 2023, waarbij partijen zijn verschenen en hun standpunten mede aan de hand van spreekaantekeningen hebben toegelicht. De griffier heeft aantekeningen gemaakt van hetgeen ter zitting is besproken.
2.De feiten
DermaClinic") door De Huidkliniek B.V. ("
De Huidkliniek") middels haar moedermaatschappij Care Industries B.V. ("
Care Industries").
Business Case overname DermaClinic B.V. door De Huidkliniek B.V. (Care Industries B.V.). Hierin staan de volgende uitgangspunten vermeld:
3.Beoordelen verzoek
Onze conclusie en ons oordeel
3.Het geschil
zelfstandigelevensvatbaarheid te stellen. Deze eis komt niet in de Tijdelijke instructie saneringen voor. Bovendien mag de Belastingdienst volgens de Tijdelijke instructie saneringen bij overlegging van een positieve accountantsverklaring omtrent de levensvatbaarheid van een onderneming deze eis niet meer separaat toetsen. DermaClinic wijst er verder op dat de beslissing van de Ontvanger waarbij het kwijtscheldingsverzoek is afgewezen een behoorlijke motivering ontbeert, mede gelet op de veelvuldige contacten die zij met de Belastingdienst over het kwijtscheldingsverzoek heeft gehad. De afwijzing van het kwijtscheldingsverzoek is ook in strijd met het vertrouwensbeginsel, nu de Belastingdienst al sinds december 2022 weet van een mogelijke bedrijfsovername en deze omstandigheid eerst in zijn beslissing op het kwijtscheldingsverzoek aan DermaClinic heeft tegengeworpen. Ten slotte wijst DermaClinic erop dat zij inmiddels aan haar lopende verplichtingen jegens de Belastingdienst voldoet.
4.De beoordeling van het geschil
De kern van de zaak
zelfstandiglevensvatbaar zijn. Hiervan is volgens deze e-mail geen sprake wanneer de lopende verplichtingen niet zelfstandig door de onderneming kunnen worden voldaan. De e-mail vervolgt dat de Tijdelijke instructie sanering niet is bedoeld om een bedrijfsovername te financieren.
zelfstandigeentiteit levensvatbaar is. Daarvan is naar voorlopig oordeel geen sprake wanneer de betreffende onderneming na de sanering wordt samengevoegd met een andere onderneming. De oorspronkelijke onderneming (entiteit) is dan immers verdwenen.