2.7.In opdracht van gemeente Groningen heeft [naam 2] , werkzaam voor de besloten vennootschap [naam 10] B.V. (hierna [naam 10] te noemen), onderzoek gedaan naar effecten van boombeplanting op het grondwaterpeil nabij de woning van [geopposeerde] . In zijn rapport van 27 februari 2020 heeft [naam 2] (voor zover hier van belang) geschreven:
3 Grondwaterpeil
(…) Het grondwaterpeil wordt sinds 23 mei 2018 continu gemeenten. Hieronder de grafiek met de meetgegevens ten opzichte van N.A.P. vanaf 23 mei 2018 (bron: [naam 8] ).
[rechtbank: grafische weergave]
Wat opvalt is dat het waterpeil in de peilbuis voor aan de straat (grijs) bij aanvang van de metingen een halve meter hoger staat. Het grondwaterpeil in de peilbuizen in de tuin (geel) en bij de sloot (blauw) blijft vanaf het begin van de meetperiode eerst redelijk gelijk, maar in de zomers lopen ze steeds verder uiteen. Het grondwaterpeil in de tuin daalt het sterkst: tot ruim 2,5m onder N.A.P. (2,4m onder maaiveld). Gedurende de winterperiodes komen de peilen weer dicht bij elkaar te liggen.
Het waterpeil in de peilbuis in de tuin loopt gedurende de zomer uit het meetbereik, omdat de peilbuis niet dieper reikt. Het grondwaterpeil in de tuin is dan meer dan 95cm lager gezakt. Er is een kuil in het grondwater ontstaan, die vreemd genoeg niet opnieuw wordt opgevuld met grondwater dat uit de omgeving toestroomt. Medio september is het laagste peil uitgekomen op ca. 3,5m onder maaiveldniveau. De bewoners hebben vermeld dat de scheuren in de woning gedurende de zomer het meeste wijken.
4 Verdamping en neerslagcijfers
In de onderstaande grafiek zijn de cijfers van de neerslag en referentie-gewasverdamping verwerkt (bron: KNMI; Eelde). Boven de as is goed te zien dat er in de zomers van 2018 en 2019 sprake was van een behoorlijk tekort aan water. De fluctuaties in de grondwaterpeilen ijlen na bij de neerslagcijfers, maar gedurende de winter zijn de peilen gestabiliseerd.
[rechtbank: grafische weergave]
- De neerslag gedurende de meetperiode is niet lokaal gemeten, maar ontleent aan de neerslagcijfers van het KNMI-meetstation Eelde.
- In de berekeningen is de verdamping door gazon, heesters en overige sierbeplanting buiten beschouwing gelaten. Bij een bestraat of bebouwd oppervlak is de verdamping verwaarloosbaar. Zwarte grond levert nog wel verdamping op.
- De buren zouden bronberegening toepassen in hun tuin. De kans is groot dat dit de peilverlaging
gedurende de zomer versterkt.
- De totale kroonoppervlakte van de singelbeplanting reikt tot over de erfgrens. Hiermee is niet gerekend, omdat er van uit kan worden gegaan dat de beworteling eveneens tot over de erfgrens reikt. Het effect van de singelbeplanting reikt verder dan de erfscheiding van perceel [straatnaam] nr. [huisnummer] .
- De meetperiode valt samen met extreem droge zomerperiodes. De gemeten peildalingen zijn daarom maximaal.
5 Conclusies
Waterpeil
Het grondwaterpeil in de peilbuis bij de sloot blijft het meest constant. In de peilbuis in de tuin is gedurende de zomers sprake van een forse daling van de grondwaterstand met bijna 1m. Het grondwaterpeil aan de straat daalt uiteindelijk ook flink. Vanuit de omgeving vloeit natuurlijk grondwater in de richting van de tuin. Dit proces verloopt alleen niet erg snel, omdat de waterdoorlatendheid van de klei gering is (enkele cm’s per dag). De fijne poriën in klei houden het water behoorlijk vast en beletten een snelle doorstroming. Daardoor is de aanvoer van water uit de omgeving en sloot niet toereikend om de daling van het grondwaterpeil in de tuin te nivelleren. Het resultaat is een ongelijkmatige daling van de grondwaterstand, met de grootste daling aan de achterzijde van de woning.
Peilbuis nr.2, in de tuin, levert in de zomers korte tijd geen meetgegevens meer af. Het grondwater is namelijk tot op grotere diepte gezakt dan de peilbuis reikt. Alleen wanneer de peilbuis wordt vervangen, kan de meetreeks voor de rest van dit groeiseizoen worden gecompleteerd.
Waterhuishouding
De belangrijkste conclusie is dat de verdamping van de singelbeplanting in hoge mate bijdraagt aan de daling van het grondwaterpeil onder de woning. De singelbeplanting heeft gedurende de zomer van 2018 ruim 75m3 water aan de bodem onttrokken. Als de berk in de berekeningen wordt meegenomen komt het totale waterverbruik op ruim 90m3. De bomen zijn in staat om een volumeaandeel van ongeveer 30% vocht aan klei te onttrekken. Ongeveer 60cm van de 95cm verlaging van het grondwaterpeil onder de tuin wordt veroorzaakt door de verdamping van de singelbeplanting. De rest komt op conto van de verdamping door de tuinbeplanting. Ook als de grond kaal is verdwijnt waterdamp de lucht in. In het najaar worden de tekorten in water weer met voldoende neerslag aangevuld.
Bodem
Klei staat erom bekend een behoorlijke krimp en zwel te vertonen bij een veranderend vochtgehalte in de bodem. Klei kan zich onder invloed van wisselende vochtgehaltes bovendien plastisch gedragen. Het is echter niet bekend hoe groot de krimp-coëfficiënt is voor deze klei. Daardoor is zonder aanvullend onderzoek moeilijk aan te geven in welke mate de daling van de grondwaterstand in de tuin leidt tot (tijdelijke) verlaging van het maaiveld en de positie van de fundering van de woning.
Woning
Deze rapportage is opgesteld door een boomdeskundige. Uitspraken over de bouwkundige constructie en/of de invloed van de boombeplanting op de kans van het ontstaan van scheuren in de woning zijn daarom niet op zijn plaats.