De opgelegde terbeschikkingstelling
Bij arrest van 20 juni 2014 heeft het gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden de veroordeelde wegens het buiten echt plegen van ontuchtige handelingen met iemand beneden de leeftijd van 16 jaar ter beschikking gesteld met bevel tot verpleging van overheidswege.
De terbeschikkingstelling is aangevangen op 19 augustus 2015 en laatstelijk op 3 augustus 2021 verlengd met een jaar.
Het advies van de instelling
In het verlengingsadvies wordt, zakelijk weergegeven, onder meer het volgende aangegeven:
Veroordeelde is gediagnosticeerd met een stoornis in het autismespectrum en pedofilie, niet exclusieve type. Veroordeelde verblijft sinds 29 oktober 2015 in de kliniek. In 2019 is hij op libidoremmende medicatie ingesteld. Dat heeft een positieve impuls aan de behandeling gegeven. Veroordeelde kampt sindsdien beduidend minder met cognitieve rigiditeit en hij kan het hem in zijn beleving aangedane onrecht beter los laten. Veroordeelde ervaart meer rust en minder boosheid. De therapieën die hij volgde zijn inmiddels afgerond. Veroordeelde heeft stapsgewijs, met goed gevolg het verloftraject doorlopen tot en met transmuraal verlof. Hij gaat goed met zijn vrijheden om, neemt zijn verantwoordelijkheid en handelt naar de afspraken en voorwaarden. Er blijft wel sprake van een tekortschietend probleembesef. Hij herkent zich niet in de diagnose autisme en in mindere mate ook niet in de aan de diagnose gekoppelde kwetsbaarheden in zijn functioneren. Hij erkent inmiddels wel dat hij als volwassene geen seksuele handelingen met kinderen mag verrichten, maar tegelijkertijd voelt hij zich vooral slachtoffer van het gebeuren en blijft hij zijn delicten externaliseren en bagatelliseren. Er is met hem besproken dat hij steeds openheid van zaken dient te geven, waarbij er extra aandacht is voor het zich begeven op kinderrijke plaatsen. De kans op herhaling bij een voorwaardelijke beëindiging wordt ingeschat op laag tot matig.
Vooralsnog wordt er gekoerst op een terugkeer naar zijn eigen woning middels ambulante hulpverlening (proefverlof) en toezicht vanuit de reclassering door de Ambulante forensische psychiatrie Noord (ForFACT). Het risicomanagement zal gericht blijven op overzicht, voorspelbaarheid en externe structuur en begeleiding. Tevens zal er aandacht moeten blijven voor structuur en duidelijk overzicht in zijn leefsituatie. Veroordeelde heeft een goed contact met de reclassering en de reclassering heeft een positief advies uitgebracht over het verlenen van proefverlof. De kliniek heeft het ministerie verzocht een machtiging voor proefverlof af te geven. De kliniek schat in dat het proefverlof na drie maanden opgestart zal zijn. De totale behandelduur tot en met proefverlof wordt bij een positief verloop ingeschat op een jaar.
De kliniek adviseert de terbeschikkingstelling met dwangverpleging te verlengen met één jaar.
De deskundige H. Potz heeft tijdens de terechtzitting van 16 augustus 2022 het advies bevestigd en nader toegelicht. Deze toelichting houdt - zakelijk weergegeven - in:
Veroordeelde wil sneller, maar de kliniek is van mening dat de fase van het proefverlof al redelijk snel is bereikt. Per 1 september 2022 wordt het proefverlof opgestart. Veroordeelde gaat onder toezicht en begeleiding van de reclassering in zijn eigen woning in Drachten wonen. De verwachting is dat een voorwaardelijke beëindiging binnen een jaar in beeld is. Om nu al een maatregelenrapport op te laten maken is te vroeg. De kliniek én de reclassering willen het komende jaar eerst kijken hoe veroordeelde functioneert.
Het standpunt van het openbaar ministerie
De officier van justitie onderschrijft het advies van de deskundige en heeft gepersisteerd bij zijn vordering tot verlenging van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging met één jaar.
Het standpunt van de veroordeelde en zijn raadsman
De raadsman heeft verzocht om de maatregel van terbeschikkingstelling te verlengen voor de duur van één jaar en de zaak wat betreft de last tot verpleging voor maximaal drie maanden aan te houden teneinde de reclassering laten rapporteren over de mogelijkheid van proefverlof en de voorwaarden waaronder de voorwaardelijke beëindiging plaats kan vinden.
De kliniek verwacht dat veroordeelde de komende maanden goed blijft functioneren. Over drie maanden zal er een goed beeld zijn en kan de reclassering zeggen of het reëel is om de dwangverpleging onder de geldende voorwaarden van het proefverlof voorwaardelijk te beëindigen.
Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank stelt vast dat de terbeschikkingstelling niet in duur beperkt is en dus verlengd kan worden.
Op grond van de inhoud van het voormelde advies, de door de deskundige gegeven toelichting en hetgeen overigens uit het onderzoek ter zitting naar voren is gekomen, is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen en goederen vereist dat de termijn van de dwangmaatregel wordt verlengd.
De behandeling van veroordeelde verloopt de laatste jaren voorspoedig. Veroordeelde functioneert goed en hij heeft de intramurale fase afgerond. Op 1 september 2022 gaat het proefverlof van start en gaat veroordeelde in zijn eigen woning in Drachten wonen. De voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging lijkt in zicht te komen, maar de rechtbank is met de deskundige en de officier van justitie van oordeel dat het te vroeg is om nu al een maatregelenrapport op te laten maken door de reclassering. Het komende jaar moet worden getoetst of veroordeelde stabiel blijft functioneren als er meer zelfstandigheid van hem wordt verwacht en het toezicht en de hulpverlening meer op de achtergrond komen te staan. Gelet op de huidige positieve ontwikkeling van veroordeelde acht de rechtbank het wel wenselijk dat voorafgaand aan de volgende verlengingszitting de mogelijkheden van een voorwaardelijke beëindiging worden onderzocht. De rechtbank verzoekt de officier van justitie dan ook om tijdig voor de volgende verlengingszitting een maatregelenrapport op te laten stellen.
De rechtbank heeft gelet op de artikelen 38d en 38e van het Wetboek van Strafrecht.