2.3.De deskundige heeft - in de kern genomen - het volgende in het deskundigenbericht genoteerd. Gelet op het algehele klinische beeld en de constatering van de dierenarts op 8 oktober 2019 dat sprake was van voedseldeeltjes die uit de neus kwamen, is waarschijnlijk sprake geweest van een maagruptuur. De kantonrechter wijst erop dat die diagnose in deze zaak ook al als vaststaand is aangenomen (zie rechtsoverweging 4.3. van het tussenvonnis van 12 januari 2021). De oorzaak van een maagruptuur is, zo gaat het deskundigenbericht verder, een maagoverlading en daar horen twee ziektebeelden bij:
- acute maagoverlading, ook wel secundaire maagoverlading genoemd. De maagoverlading en ruptuur zijn dan het gevolg van 'iets' verderop in het darmkanaal waardoor de darminhoud en de maag/darmsappen niet naar achteren kunnen en dus naar voren gaan
- chronische maagoverlading, ook wel primaire maagoverlading genoemd. De maag functioneert dan niet naar behoren en ledigt zich onvoldoende waardoor zich langzaam maar zeker steeds meer voedsel in de maag ophoopt en de maag op een bepaald moment (in de loop van dagen, weken en incidenteel maanden) zo vol zit dat zij scheurt.
De deskundige vervolgt dan (wat hierna is opgenomen zijn letterlijke citaten uit haar rapport), voor zover van belang:
Gezien het hele verhaal rond [E] / [G] is het vrijwel zeker dat het hier om een acute secundaire maagoverlading. Deze conclusie is gebaseerd op twee gegevens:
- Tot 8 oktober 2019 zijn er geen klachten en heeft het paard nooit (vage) koliek vertoont, iets minder gepresteerd of slechter gegeten o.i.d. en dat maakt een chronische primaire maagoverlading heel erg onwaarschijnlijk
- De voedseldelen in de neus duiden erop dat het paard heeft geprobeerd te braken, alleen lukt dat doorgaans niet omdat de wijze waarop bij paarden de slokdarm in de maag is geplaatst het vrijwel onmogelijk maakt om te braken. Als er sprake is van poging tot braken is dat vrijwel altijd bij een overlading met dunne inhoud, en dus een acute secundaire maagoverlading.
Antwoord op vraag 1
Een maagruptuur openbaart zich altijd binnen enkele minuten tot hooguit 1-2 uur na het ontstaan.
De onderliggende oorzaak, een primaire of een secundaire maagoverlading, kan afhankelijk van de oorzaak uren of dagen tot weken aan de gang zijn. Gezien het feit dat er hier met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid sprake is van een acute secundaire maagoverlading met als onderliggende oorzaak een obstructie van het darmkanaal verder naar achteren, is dit dus een kwestie van uren, hooguit 1 en heel soms 2 dagen. Nogmaals anders verwoord: de oorzaken voor een acute secundaire maagoverlading zijn vrijwel altijd (99%) acuut ontstaan, d.w.z. binnen 24 tot hooguit 48 uur en er is dus geen sprake van dat deze problemen 2-3 maanden eerder al aan de orde waren. Zie verder mijn antwoord op vraag 4.
Antwoord op vraag 2
Ja, het proces van het steeds verder vol raken van de maag met vaste inhoud (primaire maagoverladen) kan dagen tot weken duren, maar gaat vrijwel altijd wel met, soms geringe, klinische symptomen gepaard. Bij [E] / [G] is het echter veel meer voor de hand liggend dat er sprake was van een acute secundaire maagoverlading.
De primaire maagoverlading is in eerste instantie vaak gebaseerd op onvoldoende motiliteit (beweeglijkheid) van de maag en hoewel het bij de Friezen nog wel eens voorkomende collageen probleem mogelijk ook bij maagverwijding mee kan spelen, is dat zeker niet bewezen en er is ook geen gentest of zoiets voor. Daarbij nogmaals, bij [E] / [G] lijkt een acute secundaire maagoverlading veel meer voor de hand liggend. Een primaire maagoverlading die langzaam ontstaat past helemaal niet bij het hier beschreven verhaal.
Antwoord op vraag 3
(…) De casus van [E] / [G] heb ik beoordeeld op basis van een in 40 jaar opgebouwde ervaring en een geval zoals dit is nooit precies zo beschreven, maar vergelijkbare gevallen waarbij wel postmortaal onderzoek is gedaan, heb ik zeker gezien.
(…)
Samenvattend kan ik stellen dat de gegevens die over deze casus bekend zijn, veterinair gezien tot de volgende conclusies leiden:
Er is naar alle waarschijnlijkheid sprake geweest van een acute secundaire maagoverlading en dientengevolge een ruptuur (scheur), die een peritonitis (buikvliesontsteking) tot gevolg heeft gehad omdat maaginhoud van het scheuren van de maag vrij in de buikholte komt, en dit heeft vervolgens snel tot de noodzakelijke euthanasie van [E] / [G] geleid.
De oorzaak van de maagoverlading en de daarop volgende ruptuur is zonder postmortaal onderzoek niet vast te stellen, maar de ervaring leert dat dit vrijwel altijd acute problemen zijn zoals liggingsveranderingen van de dunne darm en talloze andere oorzaken.
Gezien het hele verloop, gebaseerd op de mij bekende gegevens, is het uitermate onwaarschijnlijk dat er al een onderliggende oorzaak van de problemen bij de koop en levering aanwezig was (dit is de wetenschappelijke voorzichtigheid, want niets in de natuur is 100% zeker; in de praktijk zou ik gewoon zeggen: de onderliggende oorzaak was niet aanwezig ten tijde van de levering van het paard op 31 juli 2019).
Koliek kan bij het paard helaas soms binnen een halve dag tot de dood leiden en verder staat het Friese paardenras erom bekend dat ze koliek in eerste instantie vaak slecht tonen waardoor pas in een (te) laat stadium hulp kan worden ingeroepen.