ECLI:NL:RBNNE:2021:5730

Rechtbank Noord-Nederland

Datum uitspraak
17 december 2021
Publicatiedatum
9 september 2022
Zaaknummer
9543937
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Tussenbeschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Ontslag van mentor op eigen verzoek wegens onhoudbare situatie en benoeming tijdelijke mentor

In deze tussenbeschikking van de Rechtbank Noord-Nederland, uitgesproken op 17 december 2021, heeft de kantonrechter het verzoek van [stichting A] tot ontslag als mentor van [betrokkene] ingewilligd. De mentor heeft verzocht om ontslag omdat hij zijn functie niet meer naar behoren kan uitoefenen door de toenemende druk en stress veroorzaakt door de rol van de mensen om betrokkene heen, met name door één van de kinderen die de rol van de mentor in twijfel trekt. De kantonrechter heeft de situatie van de mentor en de impact op betrokkene in overweging genomen en besloten om het ontslag met spoed te verlenen, zonder de nader te bepalen zitting af te wachten. Tevens is er een tijdelijke mentor, [naam BV], benoemd om de zorg voor betrokkene te waarborgen.

De kantonrechter heeft vastgesteld dat de mentor, [de heer (naam)], veel tijd en energie in het dossier heeft gestoken, maar dat de omstandigheden rondom betrokkene en de druk vanuit de omgeving het hem onmogelijk maken om de rust en stabiliteit te creëren die betrokkene nodig heeft. De kantonrechter heeft de mentor de gelegenheid gegeven om zijn verzoek toe te lichten en heeft begrip getoond voor de situatie waarin hij zich bevindt. De beslissing om het ontslag te verlenen is genomen in het belang van betrokkene, die recht heeft op een goede en stabiele begeleiding.

De kantonrechter heeft ook de jaarbeloning van de tijdelijke mentor vastgesteld volgens de geldende regeling. Het verzoek tot ondercuratelestelling van betrokkene is ingetrokken, waardoor hier niet meer op hoeft te worden beslist. De beschikking is openbaar uitgesproken en er is een mogelijkheid tot hoger beroep, uitsluitend via een advocaat, binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling privaatrecht
Locatie Leeuwarden
Zaaknummer : 9543937 \ VT VERZ 21-658 en 9582086 \ VC VERZ 21-157
Datum uitspraak: 17 december 2021
Beschikking
Op verzoek van:
[stichting A]
[adres]
hierna ook te noemen de mentor.
Het verzoek strekt tot haar ontslag als mentor van:
[betrokkene],
geboren te [plaats en datum]
wonende te [adres],
hierna ook te noemen betrokkene.

1.Procesverloop

1.1.
De kantonrechter heeft kennisgenomen van het verzoekschrift, ter griffie ingekomen op 15 november 2021.
1.2.
Daarnaast heeft de kantonrechter kennisgenomen van de volgende stukken:
- het verzoekschrift van 9 december 2021 van [naam en hodn] (de bewindvoerder van betrokkene) en de mentor, waarin zij vragen het bewind en het mentorschap om te zetten in de ondercuratelestelling van betrokkene, met de benoeming van [naam BV] tot curator;
- de akkoordverklaring van zoon [X] d.d. 9 december 2021;
- het uitstelverzoek d.d. 15 december 2021, van mr. I. Lieberwerth, de gemachtigde van zoon [Y];
- de brief van 15 december 2021 van mr. T. Geerdink, gemachtigde van betrokkene;
- de brief met bijlagen van 16 december 2021 van mr. Geerdink;
- de mail van de bewindvoerder van 16 december 2021 waarin wordt aangegeven dat het verzoek tot ondercuratelestelling wordt ingetrokken.
1.3.
De mondelinge behandeling van de verzoeken was bepaald op 17 december 2021, maar is op verzoek van mr. Lieberwerth verplaatst naar een nader te bepalen moment.
1.4.
De kantonrechter heeft betrokkene op 17 december 2021 samen met de griffier bezocht en uitvoerig gesproken.

2.Motivering

2.1.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Op grond van artikel 1:461 van het Burgerlijk Wetboek, kan de kantonrechter ontslag aan de mentor verlenen, hetzij op eigen verzoek, hetzij wegens gewichtige redenen of omdat zij niet meer voldoet aan de eisen om mentor te kunnen zijn. De mentor heeft in dit geval zelf verzocht om ontslagen te worden. De kantonrechter kan en mag een eigen verzoek tot ontslag in beginsel niet weigeren. Wel kan de kantonrechter de mentor bevragen over de reden van het verzoek en eventueel proberen een oplossing te vinden. Indien bijvoorbeeld blijkt dat de mentor hinder ondervindt van omstandigheden die met hulp van de kantonrechter kunnen worden gewijzigd, kan het zinvol zijn daar eerst de aandacht op te richten. Een opvolgend mentor kan immers op dezelfde belemmeringen stuiten, bijvoorbeeld diepgaande verschillen van inzicht binnen de familie over de behandeling van de betrokkene.
2.2.
De uitvoerende mentor, [de heer (naam)], heeft aangegeven dat hij niet langer in staat is om als mentor op te treden en heeft de kantonrechter dringend verzocht om [stichting A] zo spoedig mogelijk als mentor te ontslaan. De kantonrechter begrijpt uit het verzoek van de mentor dat het probleem niet ziet op de samenwerking met betrokkene en dat de mentor vindt dat betrokkene een prima woonplek heeft, met de juiste begeleiders en waar met de betrokken deskundigen de juiste zorg kan worden geboden. De mentor onderzoekt nog of de woonplek in de stad de juiste plek is voor betrokkene, maar dit onderzoek moet gedegen gedaan worden en vraagt tijd. De reden van het ontslagverzoek van de mentor is dan ook niet gelegen bij de persoon van betrokkene. Het zijn echter de mensen om betrokkene heen die het de mentor erg lastig maken. De mentor wordt al vanaf zijn aanstelling overladen met wensen, verzoeken, goed bedoelde teksten, rapporten, mails en brieven over hoe het allemaal zou moeten worden geregeld voor betrokkene. De mentor heeft zich proberen te richten op de zorg en het welzijn van betrokkene zelf. De rol van de mentor is echter steeds meer in twijfel getrokken, met name door één van de kinderen en inmiddels gaat het steeds slechter met betrokkene. Hij laat stress en onrust zien en is verward na gesprekken met mensen die hem confronteren met zaken die hij niet kan overzien.
2.3.
De mentor heeft tot nu toe erg veel tijd en energie in het dossier gestoken, maar het lukt hem niet om de rust te creëren die betrokkene verdient. [de heer (naam)] ervaart zelf inmiddels veel stress door de situatie en kan en wil niet meer verder als mentor. De kantonrechter betreurt het dat de mentor zich om die reden genoodzaakt ziet om zijn ontslag te vragen, maar constateert ook dat [de heer (naam)] een dringende oproep heeft gedaan om ontslagen te worden. De kantonrechter heeft daarom besloten om de mentor dit ontslag met spoed te verlenen en niet de nader te bepalen zitting af te wachten. Om die reden zal de kantonrechter nu niet de aandacht richten op de omstandigheden die hebben gemaakt dat de mentor tot zijn verzoek is gekomen, te meer omdat hierover ter zitting van 23 april 2021 al uitvoerig is gesproken en dit volgens [de heer (naam)] niet tot een verandering heeft geleid.
2.4.
Omdat de kantonrechter de mentor het ontslag zal verlenen en de zitting pas op een nader te bepaling moment plaats zal vinden, zal de kantonrechter een tijdelijke mentor benoemen. De kantonrechter heeft [naam BV] bereid gevonden deze taak op zich te nemen en de kantonrechter zal tot diens benoeming overgaan, nu niet is gebleken van feiten en omstandigheden die zich hiertegen verzetten.
2.5.
De kantonrechter zal de jaarbeloning van de te benoemen mentor, inclusief onkostenvergoeding en exclusief omzetbelasting voor zover van toepassing, vaststellen overeenkomstig artikel 4 lid 2 sub a van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren (basistarief).
2.6.
Nu het verzoek tot de ondercuratelestelling van betrokkene niet langer wordt gehandhaafd, hoeft de kantonrechter daar niet meer op te beslissen.

3.Beslissing

De kantonrechter:
3.1.
ontslaat met ingang van heden [stichting A] voornoemd als mentor;
3.2.
benoemt met ingang van heden [naam BV] tot tijdelijke mentor:
3.3.
stelt de jaarbeloning van de mentor vast overeenkomstig artikel 4 lid 2 sub a van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren;
3.4.
houdt de benoeming van de uiteindelijk opvolgend mentor aan tot een nader te bepalen zitting;
3.5.
verstaat dat het verzoek tot ondercuratelestelling is ingetrokken.
Deze beschikking is gegeven door mr. M.C. Groenewegen, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op 17 december 2021.
Conc.nr.: 739
Beschikking verzonden op:
Tegen deze beschikking kan -uitsluitend door tussenkomst van een advocaat- hoger beroep worden ingesteld bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden:
  • door de verzoeker en degenen aan wie een afschrift van deze beschikking is verstrekt of verzonden binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
  • door andere belanghebbenden binnen drie maanden na betekening daarvan of nadat deze beschikking hun op andere wijze bekend is geworden.