Uitspraak
RECHTBANK NOORD-NEDERLAND
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 22 december 2021 in de zaak tussen
[eiser] , uit [plaats] , eiser,
het Instituut Mijnbouwschade Groningen, verweerder
Procesverloop
Overwegingen
Schade 40, 42 tot en met 45 en 46 tot en met 56 (voegwerk)
Schade aan de versiering op de plafonds (84, 86 tot en met 88 en 94)
Er is sprake van een scheur in het plafond. Het plafond en het ornament hangen aan een laag gebundeld riet dat met ijzerdraad is omwonden en aan het rachel hout (tengels) is vastgemaakt met spijkertjes. Het ontstaan van de schades moet worden toegeschreven aan de geleidelijke degradatie (corroderen) van de materialen waarmee het riet is bevestigd aan de houten constructie daarboven. Bij dit soort plafonds zijn het de metaaldraadjes en spijkertjes die roesten en bezwijken, waarna het plafond plaatselijk gaat doorhangen met uiteindelijk scheurvorming als gevolg. In het adviesrapport van 18 juni 2020 heeft de deskundige geoordeeld dat hij niet kan uitsluiten dat trillingen ontstaan door mijnbouwactiviteiten mogelijk van invloed kunnen zijn geweest op deverergeringvan de schade, in die zin dat de al aanwezige scheurvorming, waarvan de oorzaak ligt in het doorroesten van het metaal, kan zijn verergerd als gevolg van de trillingen door mijnbouwactiviteiten. De deskundige Haverkort heeft het Instituut daarom geadviseerd voor deze schade een vergoeding toe te kennen van € 9.254,15.
Schade aan de stuc-op-riet plafonds (100 tot en met 102 en 113)
De reden van de deskundige om deze schade op deze manier te herstellen is om het feit dat de scheurvorming niet ernstig is. Om die reden is dus niet het fixeren met rsv-binddraad opgenomen. Het wordt teruggebracht in de toestand voor de schadeveroorzakende gebeurtenis.”
Schade 91
Schade 109 en 117 (scheur in stuc-op-riet wanden)
Schade 76 en 83 (schilderwerk van de lambrisering)
Tijdens de schadeopname is er een gestucte lambrisering aangetroffen welke is afgewerkt met stuc en muurverf/latex. (…) Wat de aanvrager nu vraagt is om de ooit oorspronkelijke staat weer terug te brengen en is een optredende verbetering.”