Verweerder heeft zich op het standpunt gesteld dat het bij de behandeling van aanvragen tot schadevergoeding de regels van het civielrechtelijke aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht toepast, waaronder het bij de begroting van (vermogens)schade gehanteerde uitgangspunt dat degene die schade heeft geleden zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht in de toestand waar hij (met een redelijke mate van waarschijnlijkheid) zou hebben verkeerd als de schadeveroorzakende gebeurtenis zich niet zou hebben voorgedaan. Deskundige Veurink heeft op de hoorzitting in bezwaar toegelicht dat het mogelijk is de schuur door middel van de voorgestelde herstelmethode terug te brengen in (nagenoeg) dezelfde staat als voor het ontstaan van de schade. Verweerder verwijst verder naar de toelichting van deskundige Dobbe die is meegezonden met het verweerschrift. Hij merkt op:
“Een ter zake kundige voeger is in staat om proefstukken te zetten om de juiste kleur te verkrijgen of zo goed mogelijk te benaderen. -..- Ook zijn er diverse leveranciers van voegmortel die, naast een standaard palet aan voegkleuren, aanbieden om kleuren op maat samen te stellen en monsters van de betreffende mortelkleur te verstrekken.”
Voor wat betreft het argument van eiser dat het niet mogelijk is om voor 100% de kleur van het bestaande voegwerk na te bootsen, merkt deskundige Dobbe op:
“Je kunt je afvragen of dat streven noodzakelijk of überhaupt realistisch is. In dit specifieke geval hebben we te maken met recent uitgevoerd voegwerk waarvoor, afgaande op de verklaring van voegbedrijf De Vries, een zelf gemaakte specie gebruikt is. Dit houdt in dat ook daarbij al onvermijdelijk enig kleurverschil ontstaan is tussen de verschillende batches.
De desbetreffende gevel is echter ‘ongevoelig’ met betrekking tot de mogelijkheid om kleurverschillen waar te nemen en is daarom geschikt voor het uitvoeren van plaatselijk herstel. Ten eerste is het voegwerk recent en netjes. Bij oud en verweerder voegwerk moet meer moeite gedaan worden om de structuur van het nieuwe voegwerk in overeenstemming te brengen met het bestaande. Dat speelt hier niet. Ten tweede zijn de toegepaste stenen niet uniform van kleur. - …- De kleuren van de stenen beïnvloed je waarneming van het voegwerk. In dit specifieke geval zorgt juist de gemêleerde mix van stenen ervoor dat eventuele kleine variaties in voegkleur niet meer praktisch waarneembaar zijn.”
Tot slot wijst verweerder er op dat bij de calculatie van het herstelbedrag is uitgegaan van relatief dure mortel (2-componentenmortel). Eiser kan er ook voor kiezen om minder dure mortel te gebruiken. Voor het bedrag dat is toegekend voor het voegwerk met 2-componentenmortel, kan ongeveer vijf keer zoveel voegwerk worden hersteld met ‘normale’ mortel. Als eiser kiest voor ‘normale’ mortel neemt dit ook zijn, volgens verweerder overbodige, zorg weg dat de 2-componentenmortel anders verkleurt dan de goedkopere variant.