2.
De letselrapportage inzake [slachtoffer] , opgemaakt door J. Dekker, als forensisch arts werkzaam bij Forensische Geneeskunde GGD Drenthe, d.d. 13 augustus 2018, onder meer inhoudende, zakelijk weergegeven:
Letselbeschrijving
Letsel 1: linksvoor op de borstkas, ca. 4 cm min of meer loodrecht onder de tepel, bevindt zich een gladrandig, rechtlijnig, klievend huidletsel waarbij de wondranden door 3 hechtingen zijn samen gebracht. De afmetingen zijn ca 3x0,1 cm. Dit betreft een steek of snijwond. Uit de medische informatie [van de Spoedeisende Hulp van het Scheperziekenhuis te Emmen d.d. 18 augustus 2018] is gebleken dat het geen steekwond maar een snijwond is.
Letsel 3: Aan de voorbinnenzijde van het rechter been, in de bloeduitstorting van letsel 2, ca. 2 cm onder de liesplooi, bevindt zich een rechtlijnig gladrandig penetrerend huidletsel met
afmetingen van ca. 2x0,1 cm waarbij de wondranden door 2 hechtingen zijn samen gebracht.
Dit betreft een steek of snijwond. Uit de medische informatie is gebleken dat het geen steekwond maar een snijwond is.
Conclusie
De penetrerende huidletsels bleken snijwonden te zijn.
Er is dus een geringe loodrechte kracht op de huid geweest hetgeen een steekbeweging
voorafgaand aan het letsel minder waarschijnlijk maakt dan een meer horizontale uithaal.
De snijletsels kunnen zijn ontstaan door inwerking van een scherprandig voorwerp dat langs de huid heeft gescheerd. Er is niet veel kracht nodig om met een scherp voorwerp een snijwond te veroorzaken. Gezien de geringe diepte van de snijwonden zal de verticale kracht die op het voorwerp is uitgeoefend niet groot zijn geweest.
In dit geval is er geen blijvend letsel (behoudens een tweetal kleine littekens).
- Zouden de gedragingen/handelingen die geleid hebben tot het letsel, geleid kunnen hebben
tot zwaar lichamelijk letsel?
De snijwond in de lies had, bij voldoende diepte en voldoende neerwaartse kracht
theoretisch een groot bloedvat kunnen doorsnijden leidend tot fors bloedverlies.
Ook had er zenuwletsel kunnen optreden. Gezien de diepte waarop de grote bloedvaten en zenuwen liggen zal dat bij een snijletsel zoals deze (met beperkte diepte) niet gauw optreden. Bij een steekwond zou de kans hierop veel groter zijn geweest.
Onder een iets andere hoek met een grotere verticale krachtscomponent, waarbij het contact met de huid precies plaatsvond in een tussenribruimte, had het huidpenetrerende voorwerp dat de snijwond op de borstkas veroorzaakte de borstholte kunnen binnendringen en daar kunnen zorgen voor bloeding en/of een klaplong. Gezien de aard van het letsel (snijwond en geen steekwond) en de beperkte diepte van het letsel is de kans daarop zeer klein.