Beoordeling van het bewijs
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat hetgeen verdachte onder 1,
2 primair en 3 ten laste is gelegd wettig en overtuigend kan worden bewezen en heeft daartoe verwezen naar de zich in het dossier bevindende bewijsmiddelen. Ten aanzien van (onder andere) het onder 3 ten laste gelegde heeft de officier van justitie aangevoerd dat dit feit kan worden bewezen op grond van schakelbewijs, nu de bij alle ten laste gelegde woninginbraken gehanteerde modus operandi in essentie dezelfde is en tevens op basis van de historische reisgegevens van de OV-chipkaart van verdachte die aantonen dat verdachte rond het tijdstip van de woninginbraak in de buurt van deze woning was. Daar komt nog bij dat er op het aanrechtblad van de woning aan de [straatnaam] een schoenspoor is aangetroffen dat past bij de onder de medeverdachte, bij zijn aanhouding, in beslag genomen schoen. Ten aanzien van feit 4 zijn er werktuigsporen op het kozijn aangetroffen en daarbij een vingerafdruk van verdachte.
Standpunt van de verdediging
Ten aanzien van hetgeen verdachte onder 1 ten laste is gelegd heeft de raadsvrouw zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.
Ten aanzien van het onder 2 primair ten laste gelegde heeft zij zich op het standpunt gesteld dat verdachte hiervan dient te worden vrijgesproken, nu er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs in het dossier is te vinden om tot een bewezenverklaring van dit feit te kunnen komen.
Het enkele feit dat verdachte en zijn eventuele mededader in het bezit waren van de fietsen die zijn weggenomen bij deze woninginbraak, is onvoldoende om de conclusie te kunnen rechtvaardigen dat zij dan ook degenen zijn geweest die deze woninginbraak hebben gepleegd. Verdachten hebben bovendien verklaard dat zij deze fietsen van iemand hebben gekocht, hetgeen -zeker in een stad als Groningen- geen ongeloofwaardige dan wel kennelijk leugenachtige verklaring is. Ook het feit dat uit de uitgelezen gegevens van de OV-chipkaart van verdachte(n) blijkt dat er op de avond van deze inbraak met de bus naar Bedum is gereisd, alwaar om 22.46 uur is uitgecheckt bij de halte aan de Molenweg (welke halte niet ver van de [straatnaam] , de plaats delict, ligt) en dat er uit de gegevens van de OV-chipkaart van verdachte(n) niet blijkt van een terugreis van Bedum naar Groningen, betekent nog niet dat verdachten daarheen zijn gereisd om de woninginbraak te plegen en vervolgens terug naar Groningen zijn gegaan op de door hen bij die inbraak weggenomen fietsen. Alternatieve scenario’s, bijvoorbeeld dat verdachten zijn teruggereisd per taxi of te voet, zijn niet uit te sluiten. Voor verdachte geldt dit des te meer, nu hij niet eens voldoende saldo op zijn OV-chipkaart had staan om nog terug te reizen vanuit Bedum naar Groningen. De raadsvrouw heeft zich voorts op het standpunt gesteld dat het onder 2 primair ten laste gelegde evenmin kan worden bewezen op grond van schakelbewijs, nu de bij alle ten laste gelegde woninginbraken (dan wel pogingen daartoe) gehanteerde modus operandi onvoldoende specifiek is. Inbrekers gaan immers vaak op deze manier te werk en bovendien blijkt er alleen in het onderhavige dossier al van drie verschillende manieren waarop daders getracht hebben zich toegang tot een woning te verschaffen. Dat de onder verdachte in beslag genomen schroevendraaier zou kunnen passen bij de bij deze woninginbraak aangetroffen braaksporen is evenmin redengevend voor het bewijs, nu dit zou gelden voor nagenoeg alle bij de bouwmarkt te koop zijnde schroevendraaiers.
Over de bewijsbaarheid van het onder 2 subsidiair ten laste gelegde heeft de raadsvrouw zich niet uitgelaten.
Ten aanzien van het onder 3 ten laste gelegde heeft de raadsvrouw zich eveneens op het standpunt gesteld dat verdachte hiervan dient te worden vrijgesproken, nu er zich volstrekt onvoldoende bewijs in het dossier bevindt om tot een bewezenverklaring van dit feit te kunnen komen. De raadsvrouw heeft daarbij aangegeven dat haar (ten aanzien van het onder 2 primair ten laste gelegde) ingenomen standpunt omtrent het gebruik van schakelbewijs ook ten aanzien van dit feit geldt en voorts dat het aantreffen van een schoenspoor dat mogelijk afkomstig is van de medeverdachte op het aanrecht van deze woning, niets zegt over de betrokkenheid van verdachte bij dit feit.
Tot slot, ten aanzien van het onder 4 ten laste gelegde, heeft de raadsvrouw aangevoerd dat het enkele feit dat de vingerafdruk van verdachte is aangetroffen op de vensterbank aan de buitenzijde van het slaapkamerraam onvoldoende is om tot een bewezenverklaring van dit feit te kunnen komen en dat verdachte hiervan derhalve ook vrij dient te worden gesproken.
Oordeel van de rechtbank
Vrijspraak van het onder 3 ten laste gelegde
De rechtbank acht hetgeen verdachte onder 3 ten laste is gelegd niet wettig en overtuigend bewezen, zodat verdachte hiervan zal worden vrijgesproken. De rechtbank overweegt hiertoe dat enig direct bewijs dat verdachte bij het plegen van dit strafbare feit betrokken is geweest, ontbreekt.
Ten aanzien van het onder 1 en 2 primair ten laste gelegde
De rechtbank past ten aanzien van het hierna onder 1 en het onder 2 primair bewezenverklaarde de volgende bewijsmiddelen toe die de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden bevatten zoals hieronder zakelijk weergegeven. Ieder bewijsmiddel is -ook in onderdelen- slechts gebruikt voor het feit waarop het blijkens zijn inhoud betrekking heeft.
1. de verklaring van verdachte, afgelegd ter terechtzitting van 12 november 2019, voor zover inhoudende:
Ik heb op 28 juli 2019 met een schroevendraaier het bovenraam op het platte dak van de woning aan de [straatnaam] vernield.
2. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aangifte van Politie Noord-Nederland d.d. 29 juli 2019, opgenomen op pagina 150 e.v. van het dossier met nummer 2019200869 Z d.d. 4 september 2019, inhoudende als verklaring van [slachtoffer 1] :
Vanmorgen, 29 juli 2019, kreeg ik een telefoontje van mijn achterbuurman [getuige 1] dat er was ingebroken in mijn woning aan de [straatnaam] te Groningen. Ik ben hierop naar huis gegaan en ik zag dat men had geprobeerd binnen te komen via het plat dak. Ze hebben daar een ruit vernield en probeerden zo de woning in te komen. Dit is echter niet gelukt. Ik ben nog rondom mijn woning gelopen en ik zag dat er bij het keukenraam inkepingen in het kozijn zaten. Mijn vermoeden is dat ze eerst daar geprobeerd hebben binnen te komen en dat toen dat niet lukte ze het via het plat dak hebben geprobeerd.
3. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van verhoor getuige van Politie Noord-Nederland d.d. 29 juli 2019, opgenomen op pagina 23 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als verklaring van [getuige 1] :
Op 28 juli 2019 omstreeks 23.30 uur werden mijn vrouw en ik opgeschikt door gekraak bij de buren. Het klonk alsof er een schroevendraaier ergens tussen werd gedrukt en gewrikt. Het klonk ineens alsof er een koevoet tussen het raam en de lijst werd gezet en daarna glasgerinkel. Het klonk als een grote ruit die kapot ging. Mijn vrouw hoorde twee mensen praten. De bewegingsmelder ging bij ons aan en een man rende door de tuin weg. Even later kwam [naam 1] , de buurman, naar ons toe. Hij vertelde dat hij een man had aangetroffen en aangesproken had. De politie was inmiddels ook bij ons en mijn vrouw vertelde dat ze een tweede man had gehoord. De tweede man werd door de politiehond gevonden in de heg ongeveer 15 minuten na de melding.
4. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aanhouding van Politie Noord-Nederland d.d. 29 juli 2019, opgenomen op pagina 15 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisanten:
Op 28 juli 2019 hielden wij op de locatie [straatnaam] te Groningen als verdachte aan: [verdachte] , nadat wij kort daarvoor omstreeks 23.30 uur het verzoek hadden gekregen naar voornoemde locatie toe te gaan omdat aldaar zou worden ingebroken bij een woning.
De melder had glasgerinkel gehoord bij de woning achter haar woning. Ter plaatse troffen wij, verbalisanten, een vrijstaande woning aan. Verbalisant [verbalisant 1] zag op enig moment dat er een bovenraam was vernield. Toen wij dit doorgaven via de portofoon hoorden wij dat collega [verbalisant 2] een persoon staande had in de straat achter de [straatnaam] . Via de portofoon hoorden wij dat er door de melder was gezegd dat er twee personen zouden zijn. Hierop is verbalisant [verbalisant 1] het platte dak van de woning opgeklommen om bij het vernielde raam te gaan kijken. Toen verbalisant [verbalisant 1] op het dak stond, liep ik een rondje door de tuin. Ik zag toen ineens in de coniferen heg aan de linkerzijde van de woning een manspersoon staan. Hierop heb ik, verbalisant [verbalisant 3] , verdachte aangeroepen en uit de coniferen heg gepraat en vervolgens aangehouden. Ik zag dat op de plek waar de verdachte uit de heg kwam een schroevendraaier op de grond lag.
5. een naar wettelijk voorschrift opgemaakte kennisgeving van inbeslagneming van Politie Noord-Nederland d.d. 29 juli 2019, opgenomen op pagina 188 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisant:
Inbeslagneming
Plaats: Groningen
Datum en tijd: 29 juli 2019.
Omstandigheden: Schroevendraaier aangetroffen bij de poging woninginbraak bij de verdachte.
Beslagene
Achternaam: [verdachte]
Voornaam: [verdachte] .
Volgnummer 1
Goednummer: PL0100-2019198173-1166366.
Object: Schroevendraaier
Bijzonderheden: Geel/blauwe schroevendraaier van het merk S&R.
6. een naar wettelijk voorschrift opgemaakte kennisgeving van inbeslagneming van Politie Noord-Nederland d.d. 1 augustus 2019, opgenomen op pagina 251 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisant:
Inbeslagneming
Plaats: Groningen
Datum en tijd: 1 augustus 2019 te 10:30 uur.
Beslagene
Achternaam: [verdachte]
Voornaam: [verdachte] .
Volgnummer 1
Goednummer: PL0100-2019198173-1167875.
Object: Reisdocument (OV-chipkaart).
Registratienummer: [nummer] .
Bijzonderheden: Blauw/witte OV-chipkaart Arriva.
Houder: [verdachte] .
7. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aanhouding van Politie Noord-Nederland d.d. 29 juli 2019, opgenomen op pagina 17 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisanten:
Op 28 juli 2019 hielden wij op de locatie Kamplaan te Groningen, als verdachte aan: [medeverdachte] , nadat er korte tijd eerder omstreeks 23.26 uur via de meldkamer melding werd gedaan dat er op dat moment ingebroken zou worden in een woning aan de [straatnaam] te Haren en dat daarbij ruiten ingeslagen zouden worden. Ik, verbalisant [verbalisant 2] , ben aangereden via de Kamplaan om zo nabij de achterzijde van de woning te staan. Ik was daar omstreeks 23:32 uur. Ik stond op de Kamplaan tussen de straten Hondsruglaan en de Esserlaan in. Er is daar een doodlopende weg die alleen naar een aantal woningen toegaat. Er is daar ook geen voetpad of fietspad en je kunt dus nergens tussendoor van de Esserlaan naar de Kamplaan komen in dit gedeelte. Enkele minuten nadat ik er stond, zag ik een man uit de doodlopende straat aan komen lopen die linksaf sloeg richting de Hondsruglaan. Ik heb deze persoon direct staande gehouden. Ik scheen met mijn zaklamp op de man en zag dat zijn kleding onder stukjes c.q. deeltjes zat, afkomstig van vermoedelijk coniferen. Vermoedelijk was de man door de bosschages heengegaan. Door mij werd de staande gehouden man aangehouden als verdachte van poging tot inbraak.
8. een naar wettelijk voorschrift opgemaakte kennisgeving van inbeslagneming van Politie Noord-Nederland d.d. 29 juli 2019, opgenomen op pagina 255 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisant:
Inbeslagneming
Plaats: Groningen.
Datum en tijd: 29 juli 2019 te 16:44 uur.
Beslagene
Achternaam: [medeverdachte]
Voornaam: [medeverdachte] .
Volgnummer 1
Goednummer: PL0100-2019198173-1167204.
Object: Reisdocument (OV-chipkaart).
Registratienummer: [nummer] .
Bijzonderheden: OV-chipkaart NS.
Eigenaar: [medeverdachte] .
9. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 30 juli 2019, opgenomen op pagina 228 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisant:
De verdachten [verdachte] en [medeverdachte] zijn op zondag 28 juli 2019 omstreeks 23:50 uur op heterdaad aangehouden ter zake een poging inbraak in de woning [straatnaam] in Groningen. Bij onderzoek van het plaats delict in Groningen worden een Gazelle en een Batavus fiets aangetroffen, beide fietsen zijn afgesloten middels het ringslot en hebben op het achterspatbord een sticker van een fietsenwinkel uit Bedum. Verdachte [verdachte] had bij zijn aanhouding een fietssleutel op zak
.De sleutel bleek na onderzoek te passen op het ringslot van de Gazelle. Beide fietsen zijn weggenomen bij een woninginbraak
in Bedum, [straatnaam] , gepleegd in de periode van 27 op 28 juli 2019.
10. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aangifte van Politie Noord-Nederland d.d. 28 juli 2019, opgenomen op pagina 164 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als verklaring van [slachtoffer 2] :
Vanavond omstreeks 17.30 uur kwamen wij terug van onze vakantie.
Uit één van de nachtkastjes bleken een gouden herenhorloge voorzien van een gouden band en een gouden zegelring met donkerblauwe steen te zijn weggenomen.
Vanaf de zolder zijn mogelijk een aantal singeltjes van diverse artiesten en een aantal langspeelplaten, LP’s, weggenomen. In de inpandige garage van onze woning stonden onze fietsen. De twee gewone fietsen, een Gazelle Orange herenfiets en een Batavus damesfiets, beiden grijs van kleur, zijn weggenomen. Omdat de sleutel aan de binnenzijde van de garagedeur zat, hebben de daders deze deur geopend. Door deze deur hebben de daders de woning verlaten.
Korte opmerking verbalisant: Gezien de verstoring in de beplanting achter de woning is het aannemelijk dat de dader(s) via het parkje aan de achterzijde van de woning het erf hebben betreden en deze ook hebben verlaten via dezelfde route. Het raamkozijn aan de achterzijde van de woning, waardoor de toegang werd verschaft tot de woning, bleek behoorlijk te zijn beschadigd (braaksporen) en het slot bleek te zijn geforceerd.
11. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 3 september 2019, opgenomen op pagina 81 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisant:
Bijzonderheden met betrekking tot OV-chipkaart [medeverdachte] ( [nummer] ):
Op 27 juli 2019 blijkt er gereisd te zijn naar Bedum. De eindtijd van deze reis was 22.46 uur. De plaats van aankomst was de Molenweg in Bedum. De volgende activiteit op de OV-chipkaart was in Groningen, op 28 juli 2019 om 12.43 uur. De kaart is toen voor 5 euro opgewaardeerd. Op de OV-chipkaart is geen reis te zien vanaf Bedum naar Groningen.
De inbraak in Bedum aan de [straatnaam] is gepleegd tussen 27 juli 2019 om 20.00 uur en 28 juli 2019 om 17.57 uur. Bij deze inbraak zijn 2 fietsen weggenomen. Deze fietsen zijn op 28 juli 2019 om 23.37 uur bij de poging inbraak aan de [straatnaam] aangetroffen. De inbraken passen qua tijd in de reisbeweging van beide verdachten. Ook de bij
beide inbraken aangetroffen werktuigsporen passen bij de schroevendraaier die verdachte [verdachte] naast zich had liggen toen hij werd aangehouden.
OV-chipkaart fouillering verdachte [verdachte] : dit betreft een OV-jaarkaart van het bedrijf Arriva voorzien van het registratienummer [nummer] . Alle vervoersbewegingen, gemaakt met deze kaart zijn opgevraagd. Op 27 juli 2019 blijkt er gereisd te zijn naar Bedum. De eindtijd van deze reis was 22.46 uur. De plaats van aankomst was de Molenweg in Bedum. De OV-chipkaart is op 28 juli 2019 om 12.43 uur opgewaardeerd met 5 euro. Op de OV-chipkaart is geen reis te zien vanaf Bedum naar Groningen. De inbraak in Bedum aan de [straatnaam] is gepleegd tussen 27 juli 2019, 20.00 uur en 28 juli 2019, 17.57 uur. Bij deze inbraak zijn 2 fietsen weggenomen die op 28 juli 2019 om 23.37 uur bij de poging inbraak aan de [straatnaam] werden aangetroffen. Beide inbraken passen qua tijd in de reisbeweging van beide verdachten. Ook de bij beide inbraken aangetroffen werktuigsporen passen bij de schroevendraaier die verdachte [verdachte] naast zich had liggen toen hij werd aangehouden.
Uit de gebezigde bewijsmiddelen leidt de rechtbank met betrekking tot de betrokkenheid van verdachte bij het onder 1 en 2 primair ten laste gelegde het volgende af.
Verdachte en medeverdachte [medeverdachte] zijn op 28 juli 2019 samen op de fiets naar de woning aan de [straatnaam] te Groningen gegaan en hebben daar gepoogd in te breken, waarbij verdachte heeft getracht zich de toegang tot deze woning te verschaffen door onder andere op het platte dak te klimmen en daar vervolgens middels een schroevendraaier het zich aldaar bevindende bovenraam te vernielen. Toen de dienstdoende verbalisanten ter plaatse kwamen nadat zij meerdere meldingen over een mogelijke woninginbraak hadden ontvangen, heeft verdachte zich verstopt in de coniferen behorende bij de tuin van voornoemde woning, alwaar hij vervolgens is aangehouden en waarbij voornoemde schroevendraaier onder hem in beslag is genomen. Medeverdachte [medeverdachte] is er rennend vandoor gegaan, door de bosschages, maar is korte tijd later eveneens aangehouden op de aan de [straatnaam] grenzende en doodlopende Kamplaan.
De fietsen die ter plaatse zijn aangetroffen op het fietspad aan de [straatnaam] en die bij verdachten in bezit waren, hebben zij die avond/nacht daarvoor weggenomen bij de door hen gepleegde inbraak in de woning aan de [straatnaam] te Bedum. Kort voor het plegen van deze inbraak zijn verdachten per bus naar Bedum gereisd, alwaar zij om 22:46 uur uit zijn gestapt bij de nabij de [straatnaam] gelegen bushalte aan de Molenweg. Na de inbraak zijn verdachten op de door hen weggenomen fietsen weer teruggegaan naar Groningen, vanuit waar zij die dag daarna dus naar (onder meer) de woning aan de [straatnaam] te Groningen zijn gefietst en de poging tot woninginbraak hebben gepleegd zoals voornoemd.
Verdachte heeft geen enkele logische verklaring gegeven voor zijn aanwezigheid bij de woning aan de [straatnaam] te Groningen. Voorts heeft hij ter zitting bekend dat hij met een schroevendraaier heeft getracht een raam te forceren. Dat hij niet van plan was om naar binnen te gaan acht de rechtbank ongeloofwaardig nu verdachte geen enkele verklaring heeft gegeven voor zijn aanwezigheid op het platte dak van de woning aan de [straatnaam] . Dat de poging tot inbraak in vereniging is gepleegd acht de rechtbank bewezen vanwege de verklaring van getuige [getuige 1] wiens vrouw twee personen heeft horen praten.
Ook voor het in bezit hebben van de bij de woninginbraak aan de [straatnaam] te Bedum weggenomen fietsen zo snel nadat de inbraak is gepleegd heeft verdachte in de ogen van de rechtbank geen logische en geen consistente verklaring afgelegd. Hij heeft verklaard de fiets te hebben gekocht van een Marokkaans uitziende man maar heeft bij de politie en ter zitting verschillende plaatsen in de stad Groningen genoemd waar hij die fiets gekocht zou hebben en ook verschillende tijdstippen benoemd. Voorts heeft hij wisselende verklaring afgelegd omtrent het bedrag dat hij voor de fiets betaald zou hebben. Voorts blijkt uit de reisbewegingen die blijken uit de historische gegevens van hun OV-chipkaarten dat beide verdachten op dezelfde plek op het zelfde tijdstip zijn uitgecheckt, dichtbij de [straatnaam] te Bedum. Een logische verklaring voor de aanwezigheid van verdachte alhier ontbreekt wederom. Voorts acht de rechtbank redengevend dat er van de OV-chipcard geen terugreis is afgeschreven. Een verklaring van verdachte omtrent de reden van zijn aanwezigheid te Bedum en hoe hij is teruggereisd ontbreekt opnieuw. Nu verdachte zoveel vragen onbeantwoord laat en er geen feiten en omstandigheden duiden op een alternatief scenario, luidt het oordeel van de rechtbank dat verdachte en zijn medeverdachte degenen zijn geweest die hebben ingebroken in de woning aan de [straatnaam] te Bedum.
De rechtbank acht het onder 1 en 2 primair ten laste gelegde dan ook wettig en overtuigend bewezen.
Ten aanzien van het onder 4 ten laste gelegde
De rechtbank past ten aanzien van het hierna onder 4 bewezenverklaarde de volgende bewijsmiddelen toe die de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden bevatten zoals hieronder zakelijk weergegeven.
1. de verklaring van verdachte, afgelegd ter terechtzitting van 12 november 2019, voor zover inhoudende:
De vingerafdruk die geregistreerd staat onder de naam [naam 2] is mijn vingerafdruk. Ik heb die naam in het verleden als alias gebruikt. Ik ben de persoon die afgebeeld staat op de foto die zich in het dossier bevindt, behorende bij de naam [naam 2] .
2. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aangifte van Politie Noord-Nederland d.d. 8 april 2019, opgenomen op pagina 157 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als verklaring van [getuige 2] (namens [slachtoffer 4] ):
Ik doe aangifte van het wegnemen van enig goed uit de woning aan de [straatnaam] te Bedum. Verdachte heeft aan de tuinzijde het uitzetraam van de slaapkamer op de begane grond opengebroken. Braaksporen zijn breed, vermoedelijk is er een breekijzer aan de onderkant van het raam gestoken. Vervolgens is de afgesloten deur van de slaapkamer, welke in het slot zat vernield om door de rest van de woning te komen.
Op vrijdag 5 april 2019 omstreeks 12:00 uur heeft de bewoonster de woning verlaten. De woning was deugdelijk afgesloten. Op maandag 8 april 2019 te 20:00 uur kwam ik bij de woning om de planten water te geven. De bewoonster is namelijk op vakantie. Ik zag dat er in de woning was ingebroken en dat er enig goed was weggenomen. Onbekenden hebben zich de toegang tot de woning verschaft waardoor er schade is ontstaan aan het uitzetraam van de slaapkamer op de begane grond en aan de slaapkamerdeur van de slaapkamer op de begane grond.
3. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 29 september 2019, bijgevoegd als los document bij voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisant:
Vandaag, zondag 29 september 2019, heb ik, verbalisant, benadeelde [slachtoffer 4] gebeld en haar het volgende gevraagd:
V: Kunt u mij vertellen welke goederen uit uw woning zijn gestolen?
A: Het zijn de volgende goederen die missen:
- gouden clip oorbellen met diamant;
- gouden slavenarmband met diamant;
- gouden Cartier horloge met een zwarte polsband;
- gouden Cartier horloge met een bruine polsband;
- gouden ring met rozet diamantjes;
4. een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal forensisch onderzoek woning ( [straatnaam] te Bedum) van Politie Noord-Nederland d.d. 9 april 2019, opgenomen op pagina 56 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisant:
Op 9 april 2019 kwam ik voor een forensisch onderzoek aan op de locatie [straatnaam] te Bedum. De hierna omschreven sporen werden gewaarmerkt en op de daartoe geschikte wijze veiliggesteld.
Dactyspoor
Spoornummer: PL0100-201987948-52070
SIN: AAMD8625NL
Spooromschrijving: Vingerafdruk.
Plaats veiligstellen: Op vensterbank buitenzijde, onder slaapkamerraam.
Bijzonderheden: Meerdere vingers, 1 zetting.
5. een schriftelijk bescheid, inhoudende een rapport dactyloscopisch onderzoek d.d. 27 juni 2019, opgenomen op p. 61 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van verbalisant:
Dactyloscopisch onderzoek.
Kenmerk Havank: 09110619000100102
Kenmerk sporendrager: AAMD8625NL.
Resultaat dactyloscopisch onderzoek.
Dit onderzoek heeft geleid tot individualisatie van het spoor op een persoon geregistreerd in Havank onder:
Biometrienummer: 310001019870
Incidentnummer: 312001771486
Achternaam: [naam 2]
Voornaam: [naam 2]
Geboortedatum: [geboortedatum] 1964.
Uit het onderzoek blijkt dat zowel een zeer grote mate van overeenkomst is geconstateerd als de afwezigheid van onverklaarbare dactyloscopische verschillen tussen spoor 09110619000100102 en de afbeelding van de linker middelvinger van incidentnummer 312001771486 geregistreerd in Havank onder biometrienummer 310001019870.
Deze bevindingen liggen geheel in lijn der verwachting wanneer het spoor van de donor afkomstig is. De kans om deze mate van overeenkomst aan te treffen bij een willekeurig ander persoon is verwaarloosbaar klein. De individualisatie op deze persoon is gebeurd conform de beschreven procedures en op basis van de toepasselijke forensisch-technische normen.
Met betrekking tot de hiervoor weergegeven standpunten overweegt de rechtbank het volgende.
Verdachte heeft ontkend voornoemde woninginbraak te hebben gepleegd. De rechtbank overweegt dat de zich in het dossier bevindende aangifte wordt ondersteund door het dactyloscopich onderzoek, waarbij is vastgesteld dat de vingerafdruk die is aangetroffen op de vensterbank aan de buitenzijde van het slaapkamerraam behorende bij de woning aan de [straatnaam] een hoge zeldzaamheidswaarde heeft en matcht met die van verdachte. Dit betreft een spoor op een voorwerp dat direct verband houdt met de woninginbraak en betreft dus een daderspoor. Verdachte zelf heeft ook niet betwist dat dit zijn vingerafdruk is, maar heeft zich wel op het standpunt gesteld dat hij niet weet hoe zijn vingerafdruk daar terecht is gekomen omdat hij op het moment van deze woninginbraak in Litouwen was. Gelet op het aangetroffen daderspoor, waar verdachte geen aannemelijke verklaring voor heeft gegeven -bezien in samenhang met de overige bewijsmiddelen-, is de rechtbank van oordeel dat wettig en overtuigend bewezen kan worden dat verdachte de onder 4 ten laste gelegde woninginbraak heeft gepleegd.