2.14.De kinderen laten op een aantal gebieden opvallend en onnatuurlijk gedrag zien, die gegroepeerd zijn in onderstaande punten:
1. Onderdrukking van het hechtingssysteem: De kinderen laten zien dat het hechtingssysteem
aan de kant van moeder wordt onderdrukt, terwijl er aan de ander kant (bij vader) sprake is van hyperbinding. Hyperbinding lijkt op het eerste gezicht een (warme) veilige binding, maar is dat bij nader inzien niet. Samen wijst dit op disfunctioneren van het hechtingssysteem van de kinderen. De leerkracht gaf aan dat vader en [de minderjarige 1] in de beginperiode moeder weer terug wilden en het was duidelijk dat het voor hen moeilijk was dat dat niet lukte. De leerkracht gaf aan dat vader haar verteld had heel open met de kinderen te spreken over de scheiding en over moeder en er met z’n allen over te huilen. Vader legde hier naar het idee van juf te veel nadruk op. Het was alsof vader z’n eigen moeite deelde met de kinderen en hen daarin meesleepte op een bepaalde manier. Wat juf opvalt, is dat vader met de kinderen een breed afscheidsritueel heeft. Dat is altijd zo geweest. Vader neemt op een overdreven manier afscheid. Zo op het oog gaat hij ook lief met de meiden om. Vader brengt [de minderjarige 3] nog steeds in de klas, hoewel andere ouders dat niet meer doen. Hij kan het niet laten, zegt juf. [de minderjarige 3] vertelde onlangs dat ze van mem een nieuw jurkje had gekregen. Toen juf suggereerde dat ze moeder daar zeker wel een kus of een knuffel voor had gegeven gaf ze aan dat dat niet zo was en keek ze juf aan alsof de dacht: Als jij niet meer verstand hebt....
2. Waanvoorstelling: De kinderen denken slachtoffer te zijn van moeder en houden aan dat
idee vast ondanks het feit dat het tegendeel kan worden bewezen. De kinderen laten zien
dezelfde visie te hebben als vader over (het gedrag van) moeder. De kinderen lijken ideeën
te verwoorden die niet bij hun leeftijd passen en die mogelijk afkomstig zijn van vader.
Een voorbeeld ervan is dat toen de gezinshulpverlener een gesprek met de kinderen op
school had gehad, een van de kinderen de volgende dag tegen haar juf zei dat "school wel
veilig moest blijven", refererend aan het gesprek wat de dag ervoor had plaats gevonden.
Zowel de kinderen als vader ontkennen dat er sprake is van beïnvloeding door de ander.
3.
Kinderen positioneren zich boven moeder en laten tegelijkertijd angst voor moeder zien:
De kinderen stellen zich boven moeder en vinden dat zij moeder moeten aanspreken op
haar gedrag en vinden dat zij het recht hebben dat moeder naar hen luistert en doet wat zij
vragen. De kinderen tonen geen enkele vorm van empathie voor moeder. De kinderen
splitsen: vader wordt gezien als ideaal, veilig en beschermend, terwijl moeder wordt
gedemoniseerd. De kinderen kunnen zich niet voorstellen dat dat ooit anders zou kunnen
worden. De kinderen laten een aanhoudende angst zien in de nabijheid van moeder of
anticiperend op de aanwezigheid van moeder en proberen contact met moeder te
vermijden.
4. Ondersteuning van vader in de afwijzing van de kinderen: Vader ondersteunt de kinderen in het afwijzen van hun moeder. Hij geeft aan dat de hulpverlening moet luisteren naar wat de kinderen willen en hij geeft aan dat de kinderen eigenlijk zelf zouden moeten kunnen kiezen of ze contact willen met moeder. Daarmee plaats vader zichzelf en de kinderen boven
moeder. Ook het feit dat vader de kinderen destijds niet naar moeder heeft teruggebracht
toen ze bij haar "weg liepen", wijst in dezelfde richting. Vader geeft aan dat de kinderen
therapie nodig hebben om te leren omgaan met de gevolgen van het negatieve gedrag van
moeder. Hij geeft aan dat de gevoelens van de kinderen gerespecteerd moeten worden en
een therapie kan helpen de gevoelens van de kinderen te valideren.
5. Gebruik van het woord “gedwongen’: De kinderen geven aan het gevoel te hebben dat ze
worden gedwongen om tijd met moeder door te brengen. Vader volgt de kinderen en geeft
bij de hulpverleners aan dat hij de kinderen niet wil dwingen.
6. Poging tot buitensluiten: De kinderen geven aan dat ze moeder niet willen zien bij
bijvoorbeeld verjaardagen of op het schoolplein.
7. Vervanging van de ouder: De kinderen lijken een vervangende moeder te hebben gevonden in de vorm van de vriendin van vader. Ze spreken over "opa" en "oma" als er gesproken wordt over de ouders van de vriendin van vader. Het viel een van de juffen op dat de kinderen al heel snel heel close zijn met de vriendin van vader.
8. De onvergeeflijke gebeurtenis: Vader beweert dat moeder vaak heeft gelogen en vindt dat
de leugens van moeder te ernstig zijn om te worden vergeven. De kinderen hebben dezelfde mening, ook al weten ze niet altijd welke leugens dat dan zijn. Moeder geeft aan dat ze door de aanhoudende beschuldigingen en monologen van vader haar verzet tegen vader heeft opgegeven omdat ze het niet meer aan kon. Ze heeft het eindeloze doorpraten van vader als grensoverschrijdend en uitputtend ervaren en heeft uit overlevingsstrategie hem gelijk gegeven. Ze heeft het opgegeven zich te verzetten omdat ze het zich niet kon permitteren om het met vader oneens te zijn.
9. Afwijzing op thema’s: De kinderen gebruiken een van de volgende thema’s om de afwijzing van moeder te legitimeren. De kinderen willen moeder vertellen wat ze wel of niet moet doen. Ze stellen zich boven de moeder op. Hetzelfde wat vader volgens moeder eerder ook bij haar heeft gedaan. De kinderen hebben geleerd dat ook te doen en bijvoorbeeld moeder te verwijten dat ze overheersend is en niet luistert naar wat de kinderen willen (inclusief het feit dat moeder niet berust in de wens van de kinderen haar af te wijzen), dat moeder vaak boos is en geen controle heeft over de eigen boosheid (mogelijk uitgelokt door het uitdagende en hooghartige gedrag van de kinderen). De kinderen eisen dat moeder
verantwoordelijkheid aflegt en excuus aanbiedt over de beschuldigingen die vader uit aan
het adres van moeder (wat naar de mening van moeder of niet is gebeurd of heeft plaatsgevonden in de context van gewone opvoeding). De kinderen geloven dat het feit dat moeder een nieuwe relatie heeft een aanvullende reden voor hen is om haar af te wijzen. De kinderen eisen van moeder dat zij aan hen toestemming vraagt om een nieuwe relatie te mogen beginnen. Vader heeft moeder gevraagd zich voor de kinderen te verantwoorden en bevestigt daarmee ook de rolverwarring door de kinderen op een lijn te stellen met hem, boven moeder.
Onvergeeflijke wrok: de kinderen houden vol dat de reden voor de afwijzing is dat er in het
verleden iets gruwelijks is gebeurd (liegen, willen scheiden) dat niet kan worden vergeven.
10. Overmatig gebruik van appjes en telefoontjes: Vader en de kinderen maakten in de periode dat de kinderen nog bij moeder waren veelvuldig gebruik van het uitwisselen van berichtjes en het hebben van telefonisch contact. Wat een van de juffen opviel in het contact met vader was dat hij claimend over kwam. Op het moment dat de school een kamp had, wilde vader elke dag [de minderjarige 1] aan de telefoon hebben en sprak dan zo lang met hem dat juf hem erop heeft moeten aanspreken.
11. Rol-omkering van de kinderen: de kinderen worden door vader naar voren geschoven als
zijnde degenen die "onafhankelijke" beslissingen nemen, die tegen moeder zijn gericht.
Vader ontkent dat de kinderen in hun mening hem volgen. Vader geeft aan: "ik ben het niet, het zijn de kinderen die geen contact willen met moeder" of "het zijn de kinderen die niet alleen gelaten willen worden met hun moeder." Vader geeft aan de kinderen geen enkele beperking op te leggen in het contact met hun moeder. Hij geeft aan te doen wat hij kan doen, maar de kinderen niet te kunnen dwingen. Vader biedt de kinderen de gelegenheid om sms-jes naar moeder te sturen en corrigeert de kinderen niet als ze zich op een manier uitlaten die niet passend is voor hun positie als kind. In de periode dat er een omgangsregeling was van de kinderen met vader nam vader volgens moeder buitensporig veel tijd om afscheid te nemen van de kinderen. Het afscheid riep op die manier een dramatische sfeer op. Het leek erop dat vader veel moeite had om de kinderen los te laten. School bevestigt dat het afscheidsritueel van vader met de kinderen overdreven overkomt.
12. Moeder verdient het te worden verstoten: De kinderen en vader wekken de indruk dat het
gedrag van moeder (iets waarvan vader en de kinderen vinden dat zij in het verleden
verkeerd heeft gedaan), het verbreken van het contact met moeder rechtvaardigt.