ECLI:NL:RBNNE:2019:242
Rechtbank Noord-Nederland
- Op tegenspraak
- Rechtspraak.nl
Afwijzing verlenging van terbeschikkingstelling wegens terminale ziekte en niet voldoen aan gevaarscriterium
In deze zaak heeft de Rechtbank Noord-Nederland op 24 januari 2019 uitspraak gedaan over de vordering van de officier van justitie tot verlenging van de terbeschikkingstelling (TBS) van de veroordeelde. De officier van justitie had op 19 november 2018 verzocht om de TBS met een jaar te verlengen, maar tijdens de zitting op 10 januari 2019 werd duidelijk dat de veroordeelde terminaal ziek is. De rechtbank heeft vastgesteld dat de veroordeelde lijdt aan een ernstige gezondheidstoestand, waaronder uitzaaiingen van tumoren, en dat zijn perspectief onzeker is. De deskundige heeft aangegeven dat het verlengingsadvies inmiddels achterhaald is, gezien de terminale toestand van de veroordeelde.
De rechtbank heeft in haar overwegingen het gevaarscriterium ex artikel 38d van het Wetboek van Strafrecht (Sr) en de voorwaarden voor verlenging van de TBS onder de loep genomen. Gelet op de terminale ziekte van de veroordeelde en het ontbreken van actueel recidivegevaar, is de rechtbank van oordeel dat de verlenging van de TBS niet langer gerechtvaardigd is. De rechtbank heeft ook opgemerkt dat de toepassing van artikel 509t lid 2, tweede volzin, van het Wetboek van Strafvordering (Sv) in dit geval in strijd zou zijn met artikel 5 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM), dat willekeurige detentie verbiedt.
Uiteindelijk heeft de rechtbank de vordering van de officier van justitie afgewezen, met de overweging dat de veiligheid van anderen niet langer vereist dat de TBS wordt verlengd. De rechtbank heeft ook opgemerkt dat er inmiddels een civielrechtelijke machtiging is verleend op basis van de wet BOPZ, waardoor de veroordeelde in een psychiatrisch ziekenhuis kan blijven, zelfs na beëindiging van de TBS. De beslissing is genomen door een meervoudige kamer, bestaande uit drie rechters, en is openbaar uitgesproken.