Beoordeling van het bewijs
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie acht het onder 1, 2, 3, 4 en onder 5 primair ten laste gelegde niet wettig en overtuigend bewezen en heeft gevorderd dat verdachte hiervan wordt vrijgesproken. De officier van justitie acht het onder 5 subsidiair ten last gelegde wel wettig en overtuigend bewezen, in die zin dat verdachte het voorwaardelijk opzet had op vernieling van een windlicht.
Standpunt van de verdediging
De raadsvrouw van verdachte heeft bepleit dat dat de rechtbank verdachte van het onder 1, 2, 3, 4 en onder 5 primair ten laste gelegde zal vrijspreken. Met betrekking tot de bewezenverklaring van de onder 5 subsidiair ten laste gelegde vernieling van een windlicht heeft de raadsvrouw geen verweer gevoerd.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank acht het onder 2, onder 4 en onder 5 primair ten laste gelegde niet wettig en overtuigend bewezen. Verdachte zal daarom hiervan worden vrijgesproken.
De rechtbank acht wel bewezen hetgeen onder 1, onder 3 en onder 5 subsidiair is ten laste gelegd en past de volgende bewijsmiddelen toe die de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden bevatten zoals hieronder zakelijk weergegeven. (Ieder bewijsmiddel is -ook in onderdelen- slechts gebruikt voor het feit of de feiten waarop het blijkens zijn inhoud betrekking heeft.)
Ten aanzien van het onder 1 en 3 ten laste gelegde:
1. Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aangifte van Politie Noord-Nederland, districtsrecherche Drenthe, d.d. 23 februari 2018, opgenomen op pagina 66 e.v. van het dossier met onderzoeknummers BHV 2018035067, BHV 2018032913, BHV 2018046154 en BHV 2018088551 (onderzoek ‘TEAK’) d.d. 28 maart 2019, inhoudende als verklaring van [slachtoffer 1] :
Ik doe aangifte van inbraak en diefstal. Ik woon aan de [straatnaam] in Emmen. Aan de achterzijde van onze woning heb ik rondom de tuin een schutting geplaatst met daarin ook een doorgang naar een achterpad, achter mijn woning. De doorgang bestaat uit een schuttingdeur. Aan de achterzijde van de woning heb ik een overkapping, welke is voorzien van tentdoek om deze te kunnen afsluiten.
Wij zijn op dinsdag 20 februari 2018 omstreeks 15:30 uur op vakantie gegaan en hebben
onze woning aan de voorzijde door middel van het cilinderslot afgesloten. De achterdeur hebben we ook door middel van het cilinderslot afgesloten en deze achterdeur hebben we ook op twee klemmen gezet. De vitrage op de benedenverdieping hebben we dichtgedaan en we hebben enkele lampjes op een tijdklok gezet zodat er licht brandde in de woning zodra het donker werd.
Wij werden op vrijdag 23 februari 2018 door onze buren gebeld dat er was ingebroken in ons huis. Op zaterdagavond 24 februari 2018 zijn wij teruggekomen van onze vakantie en hebben gekeken welke goederen zijn weggenomen uit onze woning. Het bleek dat de gehele woning is doorzocht en dat er diverse lades en kasten overhoop zijn gehaald. De garage van onze woning, welke je van binnenuit via de bijkeuken kunt bereiken, is doorzocht en hieruit zijn twee elektrische fietsen weggenomen. Ook op onze eerste verdieping zijn praktisch alle kasten overhoop gehaald en goederen weggenomen.
De volgende goederen zijn weggenomen:
- Batavus herenfiets, grijs met rood streepje, zonder fietstassen maar met kindersteuntje;
- Batavus damesfiets, grijs licht/donker, met blauwe fietstassen net daarop witte stippen;
- Accuboormachine, merk black en Dekker
- Zakhorloge, goud, uit de jaren ‘50, ik denk merk Cerena
- Spiegelreflexcamera, merk Nikon
- Contant geld circa 1.500,00 euro
- Lederen jas en divers ondergoed
- Ongeveer 5 flessen wijn
- Oude zilveren munten, ongeveer 30 stuks
- Een 3-snoeren parelketting met slot
- Ongeveer 10 ringen, meesten met diamantjes
- Potje uit de keuken met daarin ongeveer 75 euro kleingeld
- 50 cm hoge kaarsenstandaard, brons
- Salvador Dali hanghorloge Ltd.Edition
- Enkele flessen likeur en doos bonbons
- Zwitsers hanghorloge uit Montreux
Naast de weggenomen goederen hebben we ook (braak)schade. De buitenlampen zijn kapot,
de sloten kapot en de deuren zijn beschadigd.
2. Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal sporenonderzoek van verbalisant [verbalisant 1] , d.d. 24 februari 2018, opgenomen op pagina 74 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende:
Het onderzoek werd verricht in een woning aan de [straatnaam] te Emmen.
Ik zag aan de achterzijde van de woning een overkapping welke was afgeschermd met een tentdoek. Ik zag dat deze was verschoven. Onder de overkapping zag ik een buitendeur welke toegang gaf tot de woning. Ik zag dat de schildplaat naar boven was verbogen en het buitenste gedeelte van het cilinderslot miste. De dader had zeer waarschijnlijk het cilinderslot met de Bulgaarse methode geopend. De onderzijde van de schildplaat was afgebroken. Ter hoogte van het afgebroken gedeelte waren in de deur indrukken zichtbaar van een breekwerktuig. Gezien de maat en de vorm van deze indrukken waren deze afkomstig van een schroevendraaier. Door mij werd een indruk afgevormd, veiliggesteld en voorzien van SIN AALH3565NL. Door het cilinderslot af te breken had men toegang gekregen tot de woning.
Ik zag in de woning op de begane grond dat er kasten en laden open stonden. Ook zag
ik goederen die op de grond waren gelegd uit de kasten. Op de eettafel in de achterkamer zag ik een rugzak staan. Ik zag dat de rugzak van het merk Daniel Ray, kleur grijs was. Met handschoenen heb ik in de rugzak gekeken en ik zag dat er diverse gereedschappen en een sok inzaten. Door mij werd de rugzak in een papieren zak veiliggesteld, gewaarmerkt en voorzien van SIN AALH3566NL.
De rugzak met de gereedschappen en de sok zijn in zijn geheel aangeboden voor DNA-vooronderzoek.
3. Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aangifte d.d. 9 februari 2018, opgenomen op pagina 54 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als verklaring van
[slachtoffer 5] :
Op zaterdag 3 februari 2018, omstreeks 13.00 uur, zijn wij vertrokken voor een weekend weg. Wij wonen in een vrijstaande bungalow aan de [straatnaam] te Emmen. Wij hebben de woning slotvast en schadevrij achterlaten. Ook alle ramen hadden wij afgesloten.
Op donderdag 8 februari 2018, omstreeks 12.00 uur, hadden wij een voicemail van onze
buren, de familie [naam 1] , dat er was ingebroken in onze woning. Wij waren omstreeks 14.00 uur bij onze woning terug. Wij zagen dat er via onze garagedeur was ingebroken. Deze deur is gelegen bij de oprit van onze woning. Wij zagen dat het slot was vernield van de deur. Het hele cilinder was uit de deur getrokken. Via deze deur kom je in onze garage. De garage heeft weer een tussendeur naar de bijkeuken. Ook deze deur zat op slot. Deze deur is ook opengebroken.
Via de bijkeuken kom je in de open keuken. Wij zagen dat veel lades en kastjes in de keuken open stonden. Ook in de woonkamer stonden alle kastjes en lades open. Uit de grote kast was alle administratie gehaald en op de grond gegooid. In diezelfde kast hadden wij ook onze televisie staan. Dit betrof een Phillips 4OPFL8008K/l2.
Via de keuken kom je in onze slaapkamer. Ook daar zijn ze geweest. De inhoud van de
linnenkast was ook bijna helemaal leeggehaald en op de grond gegooid. Een ander kastje in de slaapkamer was ook doorzocht. Ook de aangrenzende badkamer was doorzocht. Ook in de logeerkamer is gezocht. Hier hebben de daders een uitzetraam opengezet.
Uit de garage missen wij een zilvergrijze damesfiets met lage instap. Dit betreft een Batavus, type onbekend, 2e hands gekocht in november 2015. Deze fiets stond op slot. De sleutels lagen in huis maar zijn niet weggenomen. Op de fiets zat een blauwe afneembare fietstas. Wat verder opvalt is dat er ook frisdrank, waaronder sinaasappelsap en chocomel, is weggenomen. Ook is er een 6-pack Amstel bier meegenomen.
Door de inbraak hebben wij veel schade aan de twee opengebroken deuren en de luxaflex.
4. Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal sporenonderzoek van verbalisant Leyssenaar, d.d. 8 februari 2018, opgenomen op pagina 58 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende:
Het onderzoek werd verricht in een woning aan de [straatnaam] te Emmen.
Men had de achterdeur middels de zogenaamde Bulgaarse methode geopend. Hierbij wordt
de uitstekende cilinder afgebroken en het slot gemanipuleerd. Tevens was de slotplaat naar boven gebogen om hoogstwaarschijnlijk grip te kunnen krijgen op de cilinder. Op deur werden door mij ter hoogte van de plaats waar de slotplaat had gezeten diverse krassporen aangetroffen. Ten behoeve van een vergelijkend werktuigsporenonderzoek werden deze sporen door mij veiliggesteld en voorzien van SIN AALH3591NL.
5. Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal vergelijkend werktuigsporenonderzoek naar aanleiding van een inbraak gepleegd te Emmen, [straatnaam] , omstreeks 21 februari 2018, d.d. 7 mei 2018, opgemaakt door verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3] , opgenomen op pagina 86 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende:
Op 23 maart 2018 ontving ik, [verbalisant 3] , agent van politie, werkzaam bij de Forensische Opsporing, werktuigsporenonderzoeker i.o., van de afdeling sporenbeheer het volgende:
Werktuigen:
- Een rugzak met meerdere gereedschappen waaronder, 3 schroevendraaiers, een breekijzer en een bouwsleutel. Van dit gereedschap kwam één van de schroevendraaiers in aanmerking om te zijn gebruikt bij genoemde zaak, namelijk:
[A] - een schroevendraaier, gewaarmerkt met SIN AALH4006NL.
Sporen:
[1] - een afvorming van werktuigsporen, veiliggesteld tijdens het forensisch sporenonderzoek
naar aanleiding van genoemde inbraak.
Op 23 maart 2018 stelde ik een vergelijkend werktuigsporenonderzoek in waarbij het volgende is waargenomen, verricht en bevonden.
Sporen:
- De afvorming [1] toont vijf over en naast elkaar geplaatste indruksporen met daarop aansluitende krassporen. In de indruksporen bevinden zich onregelmatigheden.
Werktuig:
- Werktuig [A] betreft een schroevendraaier, merk Facom, met een zwart gekleurd handvat.
De breedte van de vouw bedraagt circa 8 mm. Het blad en de vouw van deze schroevendraaier toont door het gebruik ontstane beschadigingen en van fabriekswege aangebrachte bewerkingssporen. Ten behoeve van het onderzoek zijn van deze schroevendraaier proefindruksporen en proefkrassporen vervaardigd, die vervolgens zijn afgevormd. Ten gevolge van de beschadigingen in het blad en vouw deze schroevendraaier kunnen de afgevormde proefsporen als karakteristiek voor dit werktuig worden beschouwd.
Resultaten:
Tijdens een vergelijkend microscopisch onderzoek tussen enerzijds de afgevormde sporen [1] en anderzijds de afgevormde proefsporen van schroevendraaier [A] zijn aansluitende krassporen en overeenkomende onregelmatigheden aangetroffen. Voorts zijn vormovereenkomsten aangetroffen.
Conclusies:
Aan de hand van dit werktuigsporenonderzoek concludeer ik dat:
- de sporen in afvorming [1] (zeker) zijn veroorzaakt met schroevendraaier [A].
6. Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal vergelijkend werktuigsporenonderzoek naar aanleiding van een inbraak gepleegd te Emmen, [straatnaam] , omstreeks 22 maart 2018, d.d. 4 juni 2018, opgemaakt door verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3] , opgenomen op pagina 95 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende:
Op 23 maart 2018 ontving ik, [verbalisant 3] , hoofdagent van politie, werkzaam bij de
Forensische Opsporing, werktuigsporenonderzoeker i.o., van de afdeling sporenbeheer het volgende:
Werktuigen:
- Een rugzak met meerdere gereedschappen waaronder, 3 schroevendraaiers, een breekijzer
en een bouwsleutel. Van dit gereedschap kwamen twee schroevendraaiers in aanmerking die
zijn gebruikt bij genoemde zaak, namelijk:
[A] - een schroevendraaier, gewaarmerkt met SIN MLH4006NL.
[B] - een schroevendraaier, gewaarmerkt met SIN AALH4007NL.
Sporen:
- [2] - een afvorming van werktuigsporen, gewaarmerkt met SIN AALH3591 NL.
Op 8 mei 2018 stelde ik een vergelijkend werktuigsporenonderzoek in waarbij het volgende is waargenomen, verricht en bevonden.
Sporen:
- De afvorming [2] toont meerdere al dan niet over en naast elkaar geplaatste indruksporen met enkele (daarop aansluitende) krassporen met breedtes van circa 12 mm en van circa 8 mm. In de indruksporen bevinden zich onregelmatigheden.
Werktuigen:
- Werktuig [A] betreft een schroevendraaier, merk Facom, met een zwart gekleurd handvat.
De breedte van de vouw bedraagt circa 8 mm.
- Werktuig [B] betreft een schroevendraaier, merk Facom, met een zwart gekleurd handvat.
De breedte van de vouw bedraagt circa 12 mm.
De bladen en de vouwen van deze schroevendraaiers tonen door het gebruik ontstane
beschadigingen en van fabriekswege aangebrachte bewerkingssporen.
Ten behoeve van het onderzoek zijn van deze schroevendraaiers proefindruksporen en
proefkrassporen vervaardigd, die vervolgens zijn afgevormd. Ten gevolge van de beschadigingen in de bladen en vouwen van deze schroevendraaiers kunnen de afgevormde proefsporen als karakteristiek voor deze werktuigen worden beschouwd.
Resultaten:
Tijdens een vergelijkend microscopisch onderzoek tussen enerzijds de afgevormde sporen [2] en anderzijds de afgevormde proefsporen van schroevendraaiers [A] en [B] zijn aansluitende krassporen/kraslijnenbeelden en overeenkomende onregelmatigheden aangetroffen. Voorts zijn vormovereenkomsten aangetroffen.
Conclusies:
Aan de hand van dit werktuigsporenonderzoek concludeer ik dat:
- de 12 mm sporen in afvorming [2] zijn veroorzaakt met schroevendraaier [B].
- de 8 mm sporen in afvorming [2] waarschijnlijk zijn veroorzaakt met schroevendraaier [A].
7. Een rapport DNA onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) d.d. 15 juni 2018, naar aanleiding van een inbraak gepleegd in Emmen ( [straatnaam] ) op 21 februari 2018, opgenomen op pagina 104 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende het onderzoek aan:
- Epitheel (SIN AALH4054 NL) afgenomen van de schroevendraaier [B] met SIN AALH4007NL: hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel van [verdachte] .
De berekende frequentie van het DNA-profiel van het DNA in het sporenmateriaal, ofwel de kans dat het DNA-profiel van een willekeurig gekozen persoon matcht met dit DNA in het sporenmateriaal, is kleiner dan één op één miljard.
8. Een rapport DNA onderzoek van het NFI d.d. 20 april 2018, naar aanleiding van een inbraak gepleegd in Emmen ( [straatnaam] ) op 21 februari 2018, opgenomen op pagina 116 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende het onderzoek aan:
- Epitheel (SIN AALH4056NL) afgenomen van het breekijzer met SIN AALH4009NL: hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel van [verdachte] .
- Epitheel (SIN AALH4057NL) afgenomen van de bouwsleutel met SIN AALH4010NL: hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel van [verdachte] .
- Epitheel (SIN AALH4058 NL) afgenomen van de schroevendraaier met SIN AALH4011NL: hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel van [verdachte] .
De berekende frequentie van het DNA-profiel van het DNA in het sporenmateriaal, ofwel de kans dat het DNA-profiel van een willekeurig gekozen persoon matcht met dit DNA in het sporenmateriaal, is kleiner dan één op één miljard.
9. Een deskundigenrapportage DNA-onderzoek van The Maastricht Forensic Institute (TMFI) d.d. 9 maart 2018, naar aanleiding van een inbraak gepleegd in Emmen ( [straatnaam] ) op 21 februari 2018, opgenomen op pagina 122 e.v. van voornoemd dossier inhoudende het onderzoek aan:
- Epitheel (SIN AALH4059NL) afgenomen van handvat en verstelwieltje van de moersleutel met SIN AALH4013NL: hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel van [verdachte] .
- Epitheel (SIN AALH4060NL) afgenomen van de binnenkant van de manchet van de sok met SIN AALH4012NL: hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel van [verdachte] .
- Epitheel (SIN AALH4052NL) afgenomen van het hand-hengsel van de rugzak met SIN AALH3566NL: hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel van [verdachte] .
De berekende frequentie van het DNA-profiel van het DNA in het sporenmateriaal, ofwel de kans dat het DNA-(hoofd)profiel van een willekeurig gekozen persoon matcht met dit DNA in het sporenmateriaal, is kleiner dan één op één miljard.
10. Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van verhoor getuige d.d. 21 februari 2019, opgemaakt door de verbalisanten [verbalisant 4] en [verbalisant 5] , opgenomen op pagina 191 e.v. van voornoemd dossier, inhoudende als verklaring van [getuige] :
V: [getuige] wij zijn bij jou gekomen, omdat [verdachte] , jouw adres aanwees als verblijfplaats gedurende een periode begin 2018. Klopt dat?
A: Ik heb hem leren kennen via een kameraad, die vroeg of [verdachte] een nachtje bij mij
kon slapen. Ik vond dit goed dat [verdachte] bleef slapen.
V: Wanneer was dat?
A: Ik weet niet precies. Ik denk januari, februari of maart 2018, dat [verdachte] bij mij was.
Hij heeft een week of twee bij mij geslapen. Maar op een gegeven moment heeft hij een vrouw ontmoet, dit was [naam 2] , haar achternaam weet ik niet.
V: Op welk adres was dat?
A: Aan de [straatnaam] te Emmen. Ik woon daar al sinds 2016.
V: Wat voor tassen/rugzak had [verdachte] in gebruik?
A: Hij had een rugzak met gereedschap, schroevendraaiers, boormachine. Ik weet geen merk of kleur van die rugzak volgens mij bruinachtig. Ik heb die tas wel eens aangeraakt, dus er kunnen wel DNA sporen van mij opzitten. Die tas was niet bij mij maar bij [naam 2] . Hij ging wel op dievenpad met die tas. Hij had me wel eens gevraagd of ik mee wilde op dievenpad. Ook had hij nog een tas met kleding. Waar [verdachte] sliep was die tas ook. In die tijd sliep hij bij [naam 2] . Het was zijn werktas die nam hij altijd met hem mee.
V: Wat weet jij over woninginbraken die [verdachte] gepleegd heeft?
A: Hij kwam wel eens met een elektrische fiets thuis. Hij had meerdere verschillende fietsen. Hij staat bekend voor woning inbraken. Hij vertelde mij dat hij daar goed in was, en dat hij nog nooit gepakt was. Hij was heel slim in inbreken, maar ik weet niet hoe hij dat doet.
V: Wat heeft [verdachte] daarover verklaard tegen jou?
A: Nee dat vertelde hij niet. Ik weet wel dat hij ‘s nachts op pad was, overdag ging hij observeren.
V: Wat kun je zeggen over goederen/buit die [verdachte] meenam naar jouw woning?
A: Nee dat weet ik niet. Hij liet me wel eens geld zien. Ik weet niet wat hij precies deed, maar hij deed het wel goed, hij had vaak wel geld. Ik heb wel een soort van kostgeld gekregen toen hij bij mij sliep. Ik heb weleens 50 euro gekregen. Bijna alles van [verdachte] zijn buit en geld ging op aan de drugs.