[…]
Ontvangen documenten:
[…]
Analyse
Alle stukken in ogenschouw nemend komen wij tot de volgende analyse ten aanzien van de wilsbekwaamheid van [erflaatster] ten tijde van de testamentswijziging in maart 2009.
1. Uit verschillende bronnen blijkt dat er bij [erflaatster] sprake was van:
* cognitieve achteruitgang, zie:
0 CIZ rapportage juni 2007 "mw. heeft cognitieve problemen, mw is alles kwijt"
0 rapportage huisarts d.d. 04.06.2007 "verwijzing i.v.m. algehele cognitieve achteruitgang"
* In het kader van dementie, zie:
0 rapportage huisarts d.d. 14.02.2006 "beginnend dementiesyndroom"
0 CIZ-besluit d.d. 10.03.2009 "sprake van een psychogeriatrische aandoening"
0 rapportage dhr. [naam 4] , specialist ouderengeneeskunde intake gesprek d.d. 26.03.2010 "gevorderde dementie"
* en dat de cognitieve achteruitgang een negatief effect had op haar vermogen tot reflecteren op haar situatie en op de dialoog met haar in de periode rond maart 2009, zie:
0 verslag proces-verbaal d.d. 11.03.2009
0 verslag beschikking kantonrechter d.d. 30.03.2009
0 rapportage mr. [notaris 1] in het kader van getuigenverhoor bij de rechtbank dd. 07.04.2015 ("Over haar gesteldheid in de periode maart 2009 n.a.v. haar verzoek tot zijn ontslag als bewindvoerder).. we hebben uiteindelijk geen gesprek gehad over haar dagelijkse gang van zaken. Daar had zij geen belangstelling meer voor, ze viel steeds terug naar vroeger. Wij hebben het ook niet gehad over haar financiën, daar was ze al veel langer haar interesse in verloren"
0 "dagboek" aantekeningen van mw. [notaris 1] , zoals opgestuurd d.d. 05.11.2015, laatste regels: "03.04.2009 belde [erflaatster] mij zelf op. Kon moeilijk formuleren…..Afgesproken dat zij ….. Vijf minuten later [erflaatster] weer aan de telefoon. Wist niet meer dat zij mij zojuist ook al had gebeld."
2. Dementie is een aandoening die bij toenemende progressie gepaard kan gaan met verminderde besluitvaardigheid (wilsonbekwaamheid) (zie: Diesfeldt HFA & Teunisse S. Wilsbekwaamheid. In Pot et al. (red). Handboek Ouderenpsychologie. De Tijdstroom, Utrecht, 2007, hoofdstuk 12, pg. 211-23).
3. De beslissing van [erflaatster] om haar testament te wijzigen ten gunste van de kinderen van haar echtgenoot (namelijk dat de erfenis uitsluitend naar de stiefdochters zal gaan) staat haaks op de wens, zoals zij die de laatste jaren herhaaldelijk heeft geuit tegenover haar bewindvoerder, zie:
0 rapportage mr. [notaris 1] behorend bij zijn brief d.d. 20.02.2015 over zijn gesprekken t.a.v. haar testament in 2003 en 2006 "in beide gevallen heb ik nadrukkelijk gevraagd of er niet meer aan de stiefdochters moest worden gedacht maar haar antwoord was telkens: "die hebben genoeg gehad".
4. De beslissing om haar testament te wijzigen zonder betrokkenheid van mr. [notaris 1] staat haaks op haar wens, zoals zij die de laatste jaren herhaaldelijk heeft geuit, zie:
0 verklaring d.d. 13.06.2014 van dhr. [naam 6] , directeur van [naam appartementencomplex] over de periode 2008-2009 "In de professionele contacten benoemt mevrouw meerdere malen met vertrouwenspersonen gesprekken te hebben om zaken voor haar eigen toekomst te regelen. Hierin benoemt ze expliciet de contacten met notariskantoor [notaris 1] over haar testament. Uitdrukkelijk verzoekt zij haar professionele begeleiders en de zorgmanager in geval van onvermogen van haar kant haar wensen in deze ten uitvoer te brengen".
0 Rapportage d.d. 17.12.2015 van mw. [naam 7] , zorgmanager [naam appartementencomplex] "Dhr. [notaris 1] kent mw. goed en heeft er het volste vertrouwen in dat dhr. haar belangen goed kan behartigen daar waar mw. dit zelf niet meer kan".
5. Het is al eerder voorgekomen dat [erflaatster] handtekeningen heeft geplaatst onder voorstellen tot veranderingen (ten gunste van de familie), terwijl zij het met die voorstellen op een later moment
geheelniet eens was:
* In de periode waarin [erflaatster] een testamentwijziging heeft ondertekend (maart 2009) heeft zij ook een verzoek ondertekend aan de kantonrechter (januari 2009) tot verandering van financiële bewindvoering. Toetsing aan dit laatste verzoek door de kantonrechter in gesprek met mw. in maart 2009 heeft ertoe geleid dat het verzoek niet is gehonoreerd. In het gesprek liet mw. zien dat zij tevreden was met de manier waarop haar financiën werden geregeld en dat zij geen klachten had over de bewindvoerder, zie:
0 verslag proces-verbaal d.d. 11.03.2009
0 verslag beschikking kantonrechter d.d. 30.03.2009
* In 2007 ondertekende mw. een voorstel waardoor haar schoondochters inzage zouden krijgen in haar financiële situatie. Daar kwam zij vier weken later schriftelijk op terug en gaf aan dat dit voorstel geheel niet overeenstemde met wat voor haar belangrijk was. Zie:
0 brief van [erflaatster] d.d. 14.06.2007 aan …. "Ik wil je hierbij laten weten dat ik zeer beslist niet wil dat je afschriften van mijn bankrekeningen afgeeft aan de dochters van mijn overleden man, ook niet als er wat anders in die brief staat als ze je die voorhouden. Zij hebben met mijn financiële zaken niets te maken."
* Het lichtvaardig tekenen van stukken was in op d.d. 11.07.2007 reden voor de kantonrechter om mr. [notaris 1] als bewindvoerder te benoemen, zie:
0 rapportage mr. [notaris 1] behorend bij zijn brief d.d. 20.02.2015
6. Over het gesprek met [erflaatster] geeft de kantonrechter aan dat hij de indruk kreeg dat mw. wellicht geen besef meer had van het door haar ondertekende verzoek tot verandering van financiële bewindvoering. Aangezien dit verzoek en een verzoek tot testamentswijziging beschouwd kunnen worden als sterke verwante besluitvormingsprocessen en beide verzoeken in dezelfde periode zijn ingediend (januari en maart 2009), is het waarschijnlijk dat mw. ook geen besef meer had van de inhoud van het door haar ondertekende verzoek tot verandering van testament.
7. Vanuit verschillende bronnen komen aanwijzingen dat de familie druk uitoefende op [erflaatster] en betrokkenen om toegang te krijgen tot haar financiën, zie:
0 Rapportage huisarts d.d. 04.06.2007 "Contact met zorgmanager. Advocaat wil graag verwijzing GGZ. De financiëel beheerder wordt bedreigd door kinderen."
0 Rapportage huisarts d.d. 07.06.2007 "Visite op verzoek zorgmanager. Patiënte herkent mij gelijk. Zij vertelt mij inderdaad problemen met dochter van echtgenoot te hebben. Ze willen financiën van patiënte haar boekhouder overnemen tegen de zin van patiënte. Patiënte wil geen verwijzing GGZ. Is wel overstuur i.v.m. "gedoe" met de familie".
0 Rapportage mw. [naam 7] , zorgmanager [naam appartementencomplex] d.d. 17.12.2015 "Mw. geeft na bezoeken (van de familie) terug dat de familie geld van haar nodig hebben maar dat wil mw. niet". Mw. [naam 7] geeft ook aan over de periode dat mw. werd opgeroepen door de rechtbank in verband met de testamentswijziging "De toon van de familie verandert in deze periode ook, zij willen dat ik ga meewerken om dhr. [notaris 1] uit zijn betrokkenheid te zetten"
0 met betrekking tot [erflaatster] . Ik besluit niet mee te werken omdat de familie voor mijn gevoel anderen belangen heeft dan het belang van [erflaatster] te ondersteunen".
0 Rapportage verzorgende [naam 8] , zie bijgevoegd bij email mw. [naam 7] d.d. 30.11.2015, "Ook weet ik nog dat ze bang was voor haar stiefkinderen en dit heeft ze ook benoemd. Ze heeft een keer gezegd dat ze achter haar geld aanzaten".
0 "Dagboek" aantekeningen van mr. [notaris 1] uit de periode waarin de testamentsverandering werd opgesteld en [erflaatster] een verklaring had getekend tot zijn ontslag als bewindvoerder. Deze aantekeningen zijn ontvangen van mr. [notaris 1] op 05.11.2015. Hij werd in die periode benaderd door de man van een van de stiefdochters, dhr. [echtgenoot gedaagde sub 2] . "Hij wil de bankadministratie hebben… Daarop heb ik geantwoord dat ik de vrijheid niet heb die af te geen of daarin inzage te geven. Ik ben verantwoording verschuldigd aan de Kantonrechter. De heer [echtgenoot gedaagde sub 2] reageerde dreigend dat ik weigerde aan een onderzoek mee te werken en dat zij een en ander in de pers zouden brengen en ook op televisie. Mij laten uitspreken was er niet bij zoals ook tijdens het gesprek van 05.01.2009. Geantwoord dat hij met dergelijke taal en op een dergelijk volume de fatsoensnormen zeer overschreed en ik het gesprek liever beëindig."