2.8.Op verzoek van [verzoeker] heeft ing. N.L. Bosscha, beëdigd verkeersongevallendeskundige, onderzoek verricht naar het incident. In zijn rapport van 18 maart 2016 heeft Bosscha (voor zover hier van belang) de volgende analyse gemaakt:
In overleg met de opdrachtgever is de analyse beperkt van opzet gebleven. In dat kader was het van
belang om te weten op welke wijze de botsing had plaats gevonden (botspositie en botsplaats), met
welke snelheden er gereden werd en of de aanrijding eventueel voorkomen had kunnen worden door de bestuurder van de auto.
Uit de informatie van de Politie was gebleken dat de onderzoekers van mening waren dat de
rechter voorpunt van de Ford botscontact heeft gehad met het front van de grasmaaier
(contragewichten). Nader onderzoek laat echter vaststellen dat dit niet het geval is. Voor de botspositie en de plaats op de rijbaan waar de botsing heeft plaatsgevonden is te verwijzen naar het hieronder ingevoegde figuur. (…)
Ten aanzien van de botssnelheden kan er worden uitgegaan van de uitkomsten van de PC Crash
simulatie. Uit de verklaring van mw. [C] komt naar voren dat de bestuurder van de Ford nog vóór het botsmoment een “korte rem” heeft uitgevoerd. Gedurende welk tijdsbestek die remmanoeuvre zich heeft uitgestrekt of over welke afstand deze heeft plaatsgevonden kan niet worden vastgesteld (geen remsporen etc.). Ten aanzien van de naderingssnelheid kan er derhalve voor de Ford worden uitgegaan van minimaal ca. 62 á 67 km/u.
In het kader van de vermijdbaarheid kunnen de volgende opmerkingen worden gemaakt:
De auto die voor de inrit van het huis naar mw. [C] heeft gestaan stond daar op ca. 100 meter vóór de botsplaats. Met de bepaalde naderingssnelheid voor de Ford van minimaal ca. 62 á 67 km/u zal die afstand worden afgelegd in meer dan ca. 5,4 á 5,8 seconden.
Uit de botsplaats/positie komt naar voren dat de grasmaaier over een afstand van ca. 3 á 4 meter de
rijbaan van de Leidijksweg was opgereden toen de aanrijding plaatsvond (tegen de linker achterhoek van de maaier).
Wanneer voor de snelheid van de maaier uitgegaan wordt van een waarde van ca. 5 á 6 km/u (5 km/u
was de schatting van [verzoeker] en die 6 km/u was een goed passende binnen de simulatie) zal de
grasmaaier gedurende ca. 1,8 á 2,9 seconden als gevaarzettend op de rijbaan te zien zijn geweest.
In de gevaarzettende tijd van de grasmaaier zal de auto een afstand hebben afgelegd van minimaal ca.31 á 54 meter.
Als we die ca. 31 á 54 meter (of meer) vergelijken met de 100 meter waarop de geparkeerde auto stond, kan de conclusie getrokken worden dat de geparkeerde auto naar alle waarschijnlijkheid geen
zicht belemmerende werking heeft gehad voor de bestuurder van de Ford (misschien wel een
waarschuwende zoals de bedoeling was van mw. [C] ).
Indien de bestuurder van de Ford op ca. 31 á 54 meter vóór de botsplaats gereden had met 50 km/u (ca. 14 m/s) zou er na het reageren (in ongeveer 1 sec.) nog een afstand zijn overgebleven van ca. 17 á 40 meter om te remmen.
Vertragend met maximaal ca. 2,5 á 5,5 m/s2 moet het mogelijk zijn geweest om tot stilstand te komen.
Oftewel: Er is aannemelijk te maken dat de bestuurder van de Ford in staat is geweest om deze
aanrijding vanuit 50 km/u te voorkomen. Remmen met 2,5 m/s2 betekent rustig, gemiddeld remmen en 5,5 m/s2 kan getypeerd worden als een stevige, krachtige remming (maar nog geen maximale c.q.
noodremming, die levert op een droog wegdek ca. 8 á 9 m/s2 op).
Tot zover mijn (enigszins beperkte) analyse van het ongeval.
Bosscha heeft in zijn rapport gerefereerd aan een door G.A. van Laere uitgevoerde crash simulatie. In het rapport dat naar aanleiding van de crashsimulatie is opgemaakt staat (voor zover hier van belang) het volgende geschreven:
(…) Voertuig: John Deere (…) Massa ingeschat op 843 kg. + 1 persoon 90 kg (…) Voertuig: Ford Focus (…) Massa rijklaar 1249 kg + 2 personen (150 kg ingeschat) (…)
Vanwege de complexe uitvoering van de grasmaaier, die in de database van het simulatie programma helaas niet aanwezig is, maakt dat een voertuig samengesteld moet worden om enigszins aan het bijzondere van de grasmaaier te kunnen voldoen. (…) Omdat er geen weeggegevens van het voertuig in de complete toestand beschikbaar zijn, moeten ruime bereiken van de parameters worden gebruikt. De van internet gehaalde John Deere gegevens werden als basis gebruikt. De grascontainer werd als kofferlading beschouwd en ingegeven. (…)
De uitloopbeweging van beide voertuigen zijn in dit geval onder invloed van vele varianten, die niet precies te definiëren zijn, maar wel in redelijke mate te benaderen. (…)
De bepaalde snelheden kunnen echter wel wat nauwkeuriger worden geacht omdat die voornamelijk van het conflict tussen de massa’s afhankelijk zijn bepaald. (…)
Uit geen enkele simulatie is de botssnelheid van de Ford Focus onder 60 km/h gevolgd. Steeds lag deze boven 60 km/h. De eindsimulatie gaf circa 62 km/h bots-snelheid te zien. Om deze redenen moet worden rekening gehouden met een botssnelheid van de Ford van minimaal 60 km/h.