Uitspraak
,
De tussenbeschikking
2.De vervolgens door de man overgelegde stukken
zowel een vader van een kind, die niet gehuwd is met de moeder, alsmede de (ongehuwde) moeder pas parental responsability verkrijgt nadat een verzoek daartoe bij de rechter is ingediend en de rechter daarover een beslissing heeft genomen. Nigeriaanse rechters wijzen vaak het gezag over jonge kinderen aan de moeder toe, waarbij overigens anders beslist kan worden wanneer het kind een jongen is. Ook kunnen het gedrag en de moraal van een ouder een rol spelen in gezagsbeslissingen. De CRA is nog niet in werking getreden in alle staten van Nigeria, maar wel in [de staat] waar de door de man overgelegde verklaringen zijn opgesteld. Het vorenstaande neemt niet weg dat naar sommige stelsels van Afrikaans gewoonterecht de ouders het gezag beide reeds kunnen hebben zonder dat de rechter over het "gezag" heeft beslist. Uit de geraadpleegde documentatie begrijpen wij dat naar het Nigeriaans gewoonterecht van de [specifieke bevolkingsgroep] de vader het eenhoofdig gezag heeft. Hiervoor is ons inziens, anders dan bij een gezagsbeslissing op basis van de CRA, geen gerechtelijke beslissing vereist.
3.Rapport en advies van de Raad
4.Nader standpunt/reactie van de man
Nader standpunt/reactie van de vrouw
6.Nader standpunt van de bijzondere curator met betrekking tot de erkenning
7.De beoordeling
Bij de beoordeling of aan de man vervangende toestemming voor erkenning moet worden verleend, moeten het belang van de man bij en zijn aanspraak op erkenning van het kind naar Nederlands recht worden afgewogen tegen de belangen van de vrouw en het kind bij niet-erkenning.
.Dat de man [de minderjarige] ook zonder toestemming van de Nederlandse rechter in Nigeria zal kunnen erkennen, doet daaraan niet af. Integendeel: het vergroot slechts de angst en het wantrouwen van de vrouw.
9 mei 2017, voor een pro forma behandeling;
uiterlijk twee weken voor voormelde zittingsdatum- bij voorkeur onder toezending van het eindverslag van de betreffende hulpverlenende instantie - schriftelijk te berichten:
fn: 20)