6.3De kantonrechter stelt voorop dat het feit dat er over de werktijden afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst en dat deels sprake is van verworven rechten, niet betekent dat deze nooit meer gewijzigd kunnen worden. Op basis van art. 7:611 BW, kort gezegd: goed werkgever- en goed werknemerschap, kan onder omstandigheden van partijen worden gevergd de afspraken bij te stellen.
Bij de beoordeling weegt de kantonrechter mee dat de inroostering gebeurt op basis van een Roosterstatuut dat in overleg met de ondernemingsraad tot stand is gekomen. Tevens wordt de inroostering gemonitord zodat bijstelling kan plaatsvinden waar nodig.
De kantonrechter sluit zich aan bij het argument van Interzorg dat zij geen ruimte meer biedt voor individuele afwijkende afspraken, mede vanwege de precedentwerking die daarvan zal uitgaan. Als de individuele afspraken met [eiseres] gecontinueerd zouden worden, kunnen andere medewerkers zich daarop beroepen. Dat Interzorg dus geen garantie kan geven op continuering van de afspraken, acht de kantonrechter terecht.
Uit de gegevens van Interzorg in punt 5.1 van de conclusie van antwoord, blijkt dat [eiseres] sinds 2009 flexibel is ingezet. Het aantal keren dat zij 's avonds, op vrijdagen of in het weekeinde is ingeroosterd, is - zeker de laatste jaren - beperkt geweest. Kennelijk is de eerste helft van 2015 daarop een uitzondering, maar, zoals Interzorg al heeft aangegeven, kan dit toeval zijn en zou dit ook binnen het team moeten worden opgelost. Uit het voorstel van Interzorg volgt dat [eiseres] niet alle dagen in de avond hoeft te werken, of alle vrijdagen en/of weekeinden. Voor zover [eiseres] terecht stelt dat leidinggevenden verschillend omgaan met de inroostering - dit is door Interzorg tegen gesproken - doet dit op zich aan de redelijkheid van het voorstel niet af, maar moet dit in de uitwerking worden opgelost. Afgaande op de toezegging van Interzorg dat met de wensen van [eiseres] zo veel als mogelijk rekening wordt gehouden, acht de kantonrechter het voorstel van Interzorg redelijk.
Kan in redelijkheid van [eiseres] medewerking worden gevergd?
7. [eiseres] stelt dat zij haar privéleven heeft ingericht rondom de avonden. Zij is lid van de vereniging Het Huus van de bal, de Historische Vereniging in Smilde en van een vrijwilligersvereniging. Dit betekent dat [eiseres] veelvuldig s-avonds vergadert. Tevens tennist [eiseres] meerdere malen per week met vrienden en kennissen in de avond. [eiseres] is 63 jaar oud en werkt slechts 16 uur week. Het belang van de organisatie van Interzorg is dus zeer beperkt, zowel in omvang als in duur.
Daartegenover staat het bedrijfseconomisch en financieel belang van Interzorg. Onweersproken is gebleven de stelling van Interzorg dat er een causaal verband is tussen financiën en de zorg. Geen cliënt betekent dat er ook geen geld beschikbaar is. Daar wordt, aldus Interzorg, heel scherp op gestuurd en de verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar sterker zal zijn. Binnen Interzorg is merkbaar dat de budgetten naar beneden worden afgeroomd. Binnen de speelruimte die Interzorg heeft wordt niet alleen een groot beroep gedaan op de cliënten maar ook op de medewerkers, in goed overleg met de OR en de vakbonden.
De kantonrechter overweegt allereerst dat [eiseres] de afgelopen jaren op middagen en avonden, op vrijdagen en in de weekeinden heeft gewerkt. Blijkbaar viel dat in te passen in het vrijetijdsbesteling. Daarbij acht de kantonrechter in het kader van een belangenafweging het bedrijfseconomisch en financieel belang van Interzorg van groter gewicht dan de vrijetijdsbesteding van [eiseres]. Dit gegeven de causaliteit tussen financiën en zorg, de steeds scherpere aansturing op de financiering met gevolgen voor de organisatie van Interzorg en het feit dat van alle medewerkers om die reden een flexibele inroostering wordt verlangd.
Dit alles afwegende is de kantonrechter van oordeel dat van [eiseres] in redelijkheid haar medewerking aan het voorstel van Interzorg kan worden gevergd.
8. De slotsom van al het voorgaande is dat de kantonrechter de vordering van [eiseres] zal afwijzen.
9. [eiseres] zal als de in het ongelijk gesteld partij worden veroordeeld in de kosten van de procedure, zoals hierna in de beslissing is vermeld.