ECLI:NL:RBNNE:2013:4460
Rechtbank Noord-Nederland
- Verzet
- F. de Jong
- L.M.E. Kiezebrink
- M.J.B. Holsink
- Rechtspraak.nl
Niet-ontvankelijkheid van verzet tegen beslissing van Nederlandse rechter inzake voortgezette tenuitvoerlegging van strafvonnissen
In deze zaak heeft de Rechtbank Noord-Nederland op 12 juni 2013 uitspraak gedaan over een verzetschrift dat was ingediend door de veroordeelde, vertegenwoordigd door zijn raadsman mr. J.S. Visser. Het verzetschrift was ingediend op grond van artikel 45 van de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS) en betrof de voortgezette tenuitvoerlegging van een in Portugal opgelegde gevangenisstraf. De veroordeelde, die gedetineerd was in de P.I. Ter Apel, had schriftelijk afstand gedaan van zijn recht om te worden gehoord tijdens de behandeling van het verzetschrift op 29 mei 2013.
De raadsvrouw van de veroordeelde voerde aan dat het Portugese vonnis niet duidelijk maakte dat de veroordeelde niet bij verstek was veroordeeld. Tevens werd gesteld dat de veroordeelde niet op de hoogte was van de Nederlandse VI-regeling en dat hij mogelijk in aanmerking zou komen voor de gunstigere Portugese regeling. De officier van justitie concludeerde echter tot niet-ontvankelijkheid van het verzet, stellende dat het verzetschrift zich richtte tegen een beslissing van een Nederlandse rechter en niet tegen een buitenlandse rechterlijke beslissing.
De rechtbank oordeelde dat verzet op grond van artikel 45 WOTS alleen mogelijk is tegen een bij verstek gewezen beslissing van een buitenlandse rechter. Aangezien het verzet zich richtte tegen een beslissing van het gerechtshof Arnhem, was de rechtbank van mening dat de veroordeelde niet ontvankelijk kon worden verklaard. Ook het Portugese vonnis bleek geen verstekzaak te zijn, aangezien de veroordeelde aanwezig was bij de behandeling van zijn zaak. De rechtbank kwam hierdoor niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van de door de verdediging naar voren gebrachte standpunten. De rechtbank verklaarde de veroordeelde niet ontvankelijk in zijn verzet.