Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
Tussen partijen is in geschil of de nabetaling 10% inhoudt van de door Land van Kwadijk te realiseren vrij op naam verkoopprijs van het op de percelen gerealiseerde woningbouwplan of 10% van de door Land van Kwadijk te realiseren vrij op naam verkoopprijs van de grond. De rechtbank oordeelt dat het laatste het geval is.
1.De procedure
2.De feiten
“De betaling van deze 10% geschiedt als volgt:50% van het geschatte verkoopbedrag bij verlening van onherroepelijke bouwvergunning voor het genoemde woningbouwplan.
“Rechten verkoper rusten (evt. te regelen via kettingbeding) op onroerend goed.”
“Partij [junior] is met betrekking tot het verkochte aanvullend met koper(Amev, toev. rechtbank)
overeengekomen dat -in geval van bestemmingswijziging met betrekking tot het verkochte tot bestemming woningbouw- koper een gedeelte van de alsdan door hem te realiseren verkoopprijs ten behoeve van woningbouw zal afdragen aan partij [junior] .
3.Het geschil
‘dat -(..)- koper een gedeelte van de alsdan door hem te realiseren verkoopprijs ten behoeve van woningbouw zal afdragen.’Hieruit volgt evident dat de nabetaling wordt berekend over de verkoopprijs van woningbouw, aldus [eiser] .
4.De beoordeling
waaropeen agrarische bestemming rust. ‘Het verkochte’ is dus, gelet ook op de definitie van ‘het verkochte’ in beide leveringsaktes, (cultuur)grond waarop het recht van erfpacht is gevestigd.
koper een gedeelte van de alsdan door hem te realiseren verkoopprijs ten behoeve van woningbouw zal afdragen’betekent, anders dan [eiser] stelt, niet dat de nabetaling wordt berekend over de verkoopprijs van die woningbouw. Dan had in plaats van het voorzetsel ‘ten behoeve van’ het woord ‘van’ gestaan of de zinsnede ‘verkoopprijs van de te bouwen woningen’. ‘Ten behoeve van woningbouw’ wijst juist op grond waarop (na de toekenning van een woonbestemming) mag worden gebouwd.
Als onvoldoende weersproken neemt de rechtbank verder aan dat Land van Kwadijk uitsluitend een verkoopprijs met betrekking tot de grond realiseert en geen verkoopprijs ten aanzien van te bouwen woningen: bij een onherroepelijk bestemmingsplan wordt de grond immers geleverd aan een eindverkrijger en die sluit vervolgens een aannemingsovereenkomst met een aannemer voor de realisatie van de woning.
De stelling van Land van Kwadijk dat er moet worden nabetaald over de verkoopprijs van de grond vindt verder steun in de betalingsmomenten zoals vastgelegd in de (opvolgende) leveringsaktes. Die momenten zijn gelegen in de fase waarin de bouw van de woningen nog niet is begonnen.