Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
2 [gedaagde 2] , wonende te [plaats 2] verder te noemen: [gedaagde 2]
1.Het procesverloop
- de dagvaarding van 21 april 2022;
- de conclusie van antwoord van [gedaagden] ;
- het mondeling antwoord van [gedaagde 2] ;
- de conclusie van repliek van Dexia tevens een akte wijziging eis
- de mondelinge akte van [gedaagde 2]
- de conclusie van dupliek van [gedaagde 1]
2.De feiten
3.De vordering en het verweer
4.De beoordeling
nietwordt vastgesteld de mogelijkheid bestaat dat de tussenpersoon een aanbeveling heeft gedaan die is voorgesteld als geschikt voor de betrokken afnemer. De Hoge Raad gaat zelfs nog verder en overweegt (2.10.19) dat zelfs wanneer de afnemer had kunnen begrijpen dat de tussenpersoon met name een bepaald effectenlease product wenst te verkopen, aan de aanbieder kan worden verweten dat deze in verband met die advisering het aangaan van de effectenleaseovereenkomst had moeten weigeren. De omstandigheid dat de tussenpersoon enkel de producten van Dexia ter sprake heeft gebracht sluit dan ook bepaald niet uit dat er van verboden advisering sprake is geweest.
Met de producten van Labouchere Beleggingsproducten is het voor iedereen mogelijk kansrijk te beleggen. Ze zijn bestemd voor particulieren die op basis van hun financiële situatie deskundig advies van onafhankelijke adviseurs wensen.
Vraag: Is het juist dat u (Bij Bank Labouchere) directeur was van de afdeling dat belast was met de verkoop van de producten via tussenpersonen?
We zouden graag met dubbel zoveel tussenpersonen werken, maar vinden de selectie moeilijk. Rijp en groen zit door elkaar', aldus [betrokkene 2] , vice-voorzitter van Labouchere. Er zijn naar schatting 10.000 financiële tussenpersonen in Nederland. Labouchere merkt dat de 'financiële planners', zoals de (assurantie)tussenpersonen tegenwoordig genoemd worden, steeds belangrijker worden. Op dit moment loopt 6% van de omzet van Labouchere via hen, voornamelijk de effectenlease-producten (zoals Legiolease). Dit percentage groeit snel.
op basis van hun financiële situatiedeskundig
advieswensen. In die behoefte aan advies beoogde Dexia te voorzien door gebruik te maken van “zorgvuldig geselecteerde financieel intermediairs”. Dexia dacht daarbij na over de kwaliteitsborging van deze advisering en werkte nauw samen met de geselecteerde adviseurs, die blijkens de met hen gesloten overeenkomsten van opdracht (productie G14) bij hun werkzaamheden uitsluitend gebruik mochten maken van door Dexia goedgekeurd informatiemateriaal. De inschakeling was blijkens de handleiding Effectenlease, een interne werkinstructie van Dexia (productie G19), gericht op het binnenhalen van contracten.
tegen [gedaagde 2]