Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.De procedure
2.De feiten
Beide partijen(…)
komen in onderling overleg finale kwijting overeen, met uitsluiting van de grout injectie palen die gedraaid zijn door SIN BV(…)”
Wij garanderen de paaltechnische deugdelijkheid van de door ons geleverde en aangebrachte palen. Het draagvermogen van de palen valt buiten deze garantie daar het draagvermogen niet door of namens Schroef Injectie Nederland is bepaald cq. berekend.
- Het niet volgens de paaltechnische berekeningen indraaien van de palen, aangezien volgens die berekeningen er vier palen in een rechte lijn horen te staan;
- Het ontbreken van grout vanaf een bepaald punt, in ieder geval aan de bovenzijde van de palen;
- Het te beperkt zijn van de garantie van SIN, omdat deze niet ziet op het draagvermogen van de palen en slechts voor de duur van 10 jaar is afgegeven.
Rondom de stalen buispalen is géén zichtbare grout aanwezig.(…)
Met betrekking tot de grout zijn wij het oneens. Zowel op haar eigen site, van SIN, en op de paalberekening van haar constructeur staat simpelweg dat de gehele paal van grout moet zijn/worden voorzien.”
De met behulp van magnetometers opgenomen signalen zijn geïnterpreteerd met speciale interpretatie software, waarmee de afwijkingen in de sterke van het aardmagnetisch veld ten gevolge van de aanwezigheid van metalen objecten nauwkeurig kunnen worden berekend. Resultaten van de veldmetingen en modelleringen zijn gegeven in de bijlage CPT1_Interpretatie en CPT2_Interpretatie.(…)
Schroef Injectie Nederland B.V. (SIN) heeft aan CRUX gevraagd om de vraag te beantwoorden of de zeven door SIN aangebrachte schroefinjectiepalen terecht zijn afgekeurd en door twaalf nieuwe palen vervangen dienen te worden. In dat verband heeft CRUX het rapport van Geosonda ook voorgelegd aan T&A Survey. Hun bevindingen zijn opgenomen in voorliggende notitie. In de notitie wordt verder ingegaan op het ontbreken van grout over de bovenste zichtbare meter van de schroefinjectiepalen en de voetdiameter(…)
Door Geosonda is een drie-assige magnetometer gebruikt die afwijkingen door aanwezig ijzerhoudend materiaal ten opzichte van het aardmagneetveld registreert.
De reconstructie van het overzicht van de paallocatie en sondeerlocatie is onjuist
De magnetometersonderingen en/of palen zijn niet verticaal gezet
Er is sprake van verschillende soorten palen
In de meetdata is niet de einddiepte zichtbaar maar de overgang van casings met verschillende magnetische eigenschappen.
In CPT 2 wordt in plaats van paal 7 met name de invloed van de damwand of schoor geheide betonnen aan de voorzijde gemeten in plaats van de onderzijde paal.
De analyse heeft op diepte niet genoeg ingezoomd op kleinere uitslagen in de meetdata, waardoor niet alle informatie is meegenomen in de eindconclusie
Vanwege het ontbreken van meetdata beneden 19 m-mv is in zowel CPT 1 als CPT2 de onderzijde van de palen niet waar te nemen.
Signature afwijkend:
Bij het berekenen van de constructie zoeken we altijd naar een positie in de funderingsplaat waar zoveel mogelijk gewicht door een paal opgenomen kan worden. De palen die te kort zijn bevonden, staan op de meest ideale positie. Bij het plaatsen van vervangende palen, zullen deze op een andere positie moeten komen te staan. De meest ideale plek is immers al ingenomen door de te korte paal. Dat betekent dat de vervangende palen ongunstig belast gaan worden (lees lagere belasting opnemen). Dit zie je ook terug in de latere uitwerking met 12 palen. We konden hier de meest ideale plek niet gebruiken. Daardoor is de opgenomen belasting per paal minder geworden. Waar we dus eerst met 7 palen op hoge belasting uitkwamen, hebben we later 12 palen nodig gehad.
De reacties van Geosonda onderbouwen de mogelijkheid dat met de huidige meetdata de onderzijde van de palen is vastgesteld. Die mogelijkheid wordt door T&A zowel in de eerdere rapportage als in deze reactie niet betwist.