ECLI:NL:RBNHO:2024:4048

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
24 april 2024
Publicatiedatum
23 april 2024
Zaaknummer
15.050048.22
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorwaardelijke gevangenisstraf voor het voorhanden hebben van stoffen en voorwerpen bestemd voor hennepteelt

Op 24 april 2024 heeft de Rechtbank Noord-Holland uitspraak gedaan in de zaak tegen de verdachte, die werd beschuldigd van het voorhanden hebben van stoffen en voorwerpen die bestemd waren voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte op 2 juli 2020 in De Rijp en op 20 oktober 2021 in Purmerend stoffen en voorwerpen in zijn bezit had, waarvan hij wist of ernstige reden had te vermoeden dat deze bestemd waren voor hennepteelt. De officier van justitie vorderde bewezenverklaring van de feiten, terwijl de verdediging pleitte voor vrijspraak. De rechtbank oordeelde dat de verdachte op 2 juli 2020 stoffen en voorwerpen had die bestemd waren voor hennepteelt, maar sprak hem vrij van de tenlastelegging van 20 oktober 2021, omdat er onvoldoende bewijs was dat deze voorwerpen ook voor hennepteelt waren bestemd. De rechtbank legde een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden op, met een proeftijd van twee jaar, en onttrok de in beslag genomen growshop gerelateerde voorwerpen aan het verkeer. De uitspraak is gedaan door een meervoudige kamer, bestaande uit drie rechters, en is openbaar uitgesproken op 24 april 2024.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Team Straf, zittingsplaats Haarlemmermeer
Meervoudige strafkamer
Parketnummer: 15.050048.22 (P)
Uitspraakdatum: 24 april 2024
Tegenspraak
Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 10 april 2024 in de zaak tegen de verdachte:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats],
ingeschreven in de basisregistratie personen op het adres [adres 1].
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie, mr. D. Sarian, en van wat de verdachte en zijn raadsman, mr. M. Veldman, advocaat te Amsterdam, naar voren hebben gebracht.

1.Tenlastelegging

De verdachte wordt, kort gezegd, verweten dat hij op 2 juli 2020 in De Rijp (gemeente Alkmaar) (feit 1) en/of 20 oktober 2021 in Purmerend (feit 2) stoffen en/of voorwerpen voorhanden heeft gehad, waarvan hij wist of ernstige reden had te vermoeden dat deze bestemd waren tot bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt.
De volledige tekst van de tenlastelegging is als bijlage 1 aan dit vonnis gehecht.

2.Voorvragen

De dagvaarding is geldig. De rechtbank is bevoegd tot kennisneming van de zaak. De officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging. Er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

3.Beoordeling van het bewijs

3.1
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van de feiten 1 en 2.
3.2
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft integrale vrijspraak bepleit. Op het verweer van de raadsman zal hierna, voor zover van belang, worden ingegaan.
3.3
Oordeel van de rechtbank
3.3.1
Bewijsmiddelen
De rechtbank komt op grond van de bewijsmiddelen, die in bijlage 2 bij dit vonnis zijn opgenomen, tot bewezenverklaring van feit 1.
3.3.2
Bewijsoverwegingen
Feit 1
De rechtbank is van oordeel dat de op 2 juli 2020 aangetroffen stoffen en voorwerpen in het bedrijfspand van de verdachte aan de [adres 2] in De Rijp bestemd waren voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt en dat de verdachte minst genomen ernstige reden had om te vermoeden dat deze stoffen en voorwerpen daartoe bestemd waren. De rechtbank overweegt hiertoe het volgende.
Uit de hoeveelheid, aard en functie van de aangetroffen stoffen en voorwerpen, alsmede de combinatie daarvan, leidt de rechtbank af dat de in het bedrijf van de verdachte aangetroffen stoffen en voorwerpen bestemd waren voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt. Zo waren er veel grote flessen en jerrycans voedingsmiddelen (van 5, 10 en 20 liter), armaturen, klimaatregelaars, tijdschakelklokken, strijkzakken, droognetten, bestrijdingsmiddelen, PH- en EC-meters, kweektenten en voorschakelunits in het bedrijf aanwezig. Uit het dossier volgt dat de verdachte in de jaren 2015-2018 bij [bedrijf 1], een groothandel in dergelijke goederen, voor een bedrag van ruim 200.000 euro aan goederen heeft ingekocht die volgens de politie voor 90% te relateren zijn aan bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt. De verdachte heeft verklaard dat hij wist dat de goederen die hij aanwezig had en verkocht voor de hennepteelt konden worden gebruikt.
De verdediging heeft aangevoerd dat de verdachte echter niet de criminele intentie had om de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt te faciliteren. De rechtbank verwerpt dit verweer.
In het bedrijfspand zijn facturen aangetroffen gericht aan afnemers van de verdachte. Hieruit kan worden afgeleid dat de verdachte (onder meer) stoffen en voorwerpen leverde aan growshops. Ook zijn in het kantoor van het bedrijfspand (ongedateerde) bonnen aangetroffen met betrekking tot de levering van stoffen en voorwerpen waarmee grote hennepkwekerijen volledig kunnen worden ingericht en in bedrijf worden genomen. Daar komt bij dat het bedrijf van de verdachte in de jaren 2018, 2019 en 2020 in HighLife Guide, de meest gebruikte gids in Europa op het gebied van hennep, staat vermeld in de rubriek Wholesalers (groothandel).
De hiervoor genoemde feiten en omstandigheden, in onderlinge samenhang en onderling verband bezien, leiden de rechtbank tot de conclusie dat de verdachte gelet op de aard van (een gedeelte van) zijn klantenkring (growshops) en het samenstel en de hoeveelheid van de stoffen en voorwerpen die hij inkocht en vervolgens verkocht minst genomen ernstige reden had om te vermoeden dat de door hem verkochte stoffen en voorwerpen voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt bestemd waren.
Dat de verdachte een deel van de in de tenlastelegging genoemde stoffen en voorwerpen heeft aangeschaft via BVA Auctions, een veiling waar de overheid deze te koop had aangeboden, doet hier niet aan af. De wijze van verkrijging van de stoffen en voorwerpen zegt naar het oordeel van de rechtbank niets over (het ontbreken van) de criminele intentie bij de verdachte.
Feit 2 (vrijspraak)
Op 20 oktober 2021 heeft de politie in het door de verdachte gehuurde pand aan de [adres 3] in Purmerend 142 koolstoffilters en 68 dozen met flensstukken aangetroffen. De rechtbank overweegt dat het enkele aantreffen van deze voorwerpen onvoldoende is om aan te nemen dat deze waren bestemd voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt. De verdachte heeft verklaard dat hij na de bij feit 1 besproken politie-inval de bedrijfsactiviteiten die hij uitvoerde onder de naam [bedrijf 2], heeft beëindigd en verder is gegaan met de verkoop van speelgoed. Aanwijzingen voor het tegendeel, ontbreken in het dossier. De rechtbank gaat er daarom van uit dat de verdachte op de ten laste gelegde datum geen voorwerpen als genoemd in de tenlastelegging van feit 1 meer verkocht. Aanvullend bewijs waaruit blijkt dat de gedragingen van de verdachte (op de ten laste gelegde datum) er (nog) toe strekten om de grootschalige of beroeps- of bedrijfsmatige hennepteelt voor te bereiden of te vergemakkelijken, ontbreekt. De rechtbank zal de verdachte daarom vrijspreken van het onder 2 ten laste gelegde feit.
3.4
Bewezenverklaring
De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte feit 1 heeft begaan, met dien verstande dat hij:
feit 1
op 2 juli 2020 in De Rijp, gemeente Alkmaar, in een pand gelegen aan [adres 2] stoffen en voorwerpen voorhanden heeft gehad, te weten
-11 verpakkingen voeding (Aptus) en
-28 verpakkingen voeding (Auxine) en
-1 verpakking voeding (BioBizz) en
-25 verpakkingen voeding (Bio G Power) en
-1.493 verpakkingen voeding (Bio Green) en
- 96 verpakkingen voeding (Bio-Nova) en
- 26 verpakkingen voeding (Bioquant) en
- 1.069 verpakkingen voeding (Dutch-pro) en
- 1 verpakking voeding (Geni) en
- 41 verpakkingen voeding (Growth technology) en
- 72 verpakkingen voeding (Hortifit) en
- 94 verpakkingen voeding (Humitine-4S) en
- 1.387 verpakkingen voeding (Hy-pro) en
- 19 verpakkingen voeding (Metrop) en
- 357 verpakkingen voeding (Mills) en
- 690 verpakkingen voeding (Narcos) en
- 19 verpakkingen voeding (Plagron) en
- 2 verpakkingen voeding (Rhizopon stekpoeder) en
- 6 verpakkingen protection spray (Spray & Grow) en
- 1 verpakking voeding (mestkorrels Supreme) en
- 160 zakken aarde (RH+coco Bio Green) en
- 672 verpakkingen aarde (cocopeat Mills) en
- 100 liter Perliet en
- 39 verpakkingen afscherming/folie (Fresh Air) en
- 49 verpakkingen isolatiefolie en
- 131 ( verpakkingen) isolatietape en
- 26 rollen vijverfolie en
- 3 rollen zwart/wit folie en
- 3 verpakkingen The Neutralizer Pro kit en
- 4 armaturen (Cooltube) en
- 33 armaturen (Lightwave) en
- 5 armaturen (Lumenking) en
- 9 verpakkingen bodem (Agrowool) en
- 652 verpakkingen bodem (slabs Cultilene) en
- 35 dozen bodem (Root Riot Grow Technology) en
- 6 dozen kweekpotten/pluggen (Jiffy) en
- 90 verpakkingen stekblokken en
- 130 stekkentrays en
- 8.967 ( plant)potten en
- 25 verpakkingen bestrijdingsmiddel (Insect glue trap) en
- 22 verpakkingen bestrijdingsmiddel (Ovononex Spint bestrijden) en
- 5 verpakkingen bestrijdingsmiddel (Nivolu zwavelverdamper) en
- 8 CO2 generators (Pro Leaf) en
- 3 CO2 regulators (ppm cr4) en
- 19 fan controllers en
- 10 frequentie controllers en
- 9 klimaatregelaars en
- 10 minicontrollers en
- 5 smart controllers en
- 26 V01 Box 8x600w en
- 1 climate controller (Eurotech) en
- 3 dozen tijdschakelklokken (Grasslin) en
- 37 dozen tijdschakelklokken en
- 5 Clima Eco 13021 (Techgrow) en
- 10 Microcontrollers (Techgrow) en
- 2 Pro CO2 controllers (Techgrow) en
- 19 Climate controllers (Techgrow) en
- 25 controllers (TDGC2 500va Variac) en
- 31 controllers (TDGC21k 1000va Variac) en
- 8 controllers (TDGC22k 2000va Variac) en
- 6 dimmers (Dutch Masters) en
-157 droognetten en
- 7 EC conductivity pennen (Bluelab) en
- 6 Guardian Monitor pH en EC meters (Bluelab) en
- 3 pH en EC combometers (Bluelab) en
- 2 pH grondpennen (Bluelab) en
- 6 pH pennen (Bluelab) en
- 9 pH probe meters (Bluelab) en
- 1 doosje pH meter calibratiezakjes (Growth Technology) en
- 1 EC tester/pen (Hanna) en
- 12 ec-3 conductivity meters (HM Digital) en
- 13 EC meters (Milwaukee) en
- 2 pH meters (Milwaukee) en
- 23 pH/Temperatuurmeters (Milwaukee) en
- 2 TDS meters (Milwaukee) en
- 21 zakjes Ph buffer solution (Milwaukee) en
- 4 KL-1371 Pen-type EC meters en
- 1 moisture meter en
- 6 pH meters Phoog en
- 7000 druppelaarslangen en
- 5000 stekers (voor irrigatieslang) en
- 50 waterzakken en
- 1500 sproeipennen en
- 18 plantspuiten en
- 41 ponspennen (voor tyleenslang) en
- 45 rollen elektriciteitskabel en
- 1 koolstoffilter en
- 50 bocht koppelstukken\verloopstukken en
- 29 broekstuk koppelstukken\verloopstukken en
- 79 flens koppelstukken\verloopstukken en
- 67 T-stuk koppelstukken\verloopstukken en
- 345 verloopstukken en
- 315 verbindingsstukken en
- 1 kweektent (Home Lab) en
- 3 kweektenten (Mammoth) en
- 8 kweektenten (Secret Jardin) en
- 1 kweektent (Urban Green) en
- 14 lampen (HPS) en
- 2 lampen (lumatiek) en
- 4 ( nacht)lampen (Sylvana) en
- 1 luchtbevochtiger (Nagano) en
- 1 luchtbevochtiger (Diamant) en
- 3 luchtbuizen (127mm) en
- 1 luchtslang en
- 2 luchtbuizen/slangen (Air Connections) en
- 20 luchtbuizen/slangen (Air4all) en
- 2 luchtbuizen/slangen (Combi Connect) en
- 198 pompen (Aquaking) en
- 1 Hogedruk pomp (Benson) en
- 2 elektrische sprayers en
- 1 pomp (RP pro) en
- 20 pompen (Sicce) en
- 3 sprayer 6 ltr battery (TWC) en
- 44 sensoren (Techgrow) en
- 35 heaters (Aquaking) en
- 51 kachels (Bellson) en
- 3 kachels (Bionaire) en
- 1 kachel (Toolland) en
- 4 kachels (Venso) en
- 446 ventilatoren (Fertraso) en
- 5 ventilatoren (One 4 air) en
- 51 ventilatoren (F 125) en
- 37 ventilatoren (Hurricane) en
- 22.908 strijkzakken en
- 2.400 aluminium zakken en
- 200 tassen en
- 13 schaartjes (Unip) en
- 4 weegschalen (Fertraso) en
- 31 rollen tuinslang en
- 26 rollen steungaas/groeinet en
- 2 voorschakelunits (ELT 600w),
waarvan hij ernstige reden had om te vermoeden dat zij bestemd waren tot
het plegen van een van de in artikel 11, derde en/of vijfde lid van de Opiumwet
strafbaar gestelde feiten;
( art 11a Opiumwet )
De in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten zijn in de bewezenverklaring verbeterd. Blijkens het verhandelde op de zitting is de verdachte daardoor niet geschaad in zijn verdediging.
Wat aan de verdachte onder dit feit meer of anders is ten laste gelegd dan hier als bewezen is aangenomen, is niet bewezen. De verdachte moet hiervan worden vrijgesproken.

4.Kwalificatie en strafbaarheid van het feit

Het bewezenverklaarde levert op:
feit 1:stoffen en voorwerpen voorhanden hebben, waarvan hij ernstige reden heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn tot het plegen van één van de in artikel 11 derde lid en vijfde lid van de Opiumwet strafbaar gestelde feiten;
Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden waardoor de wederrechtelijkheid aan het bewezen verklaarde feit zou ontbreken. Het bewezen verklaarde feit is dus strafbaar.

5.Strafbaarheid van de verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit. De verdachte is daarom strafbaar.

6.Strafmotivering

6.1
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd de verdachte te veroordelen tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van negentig dagen.
6.2
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft geen strafmaatverweer gevoerd.
6.3
Oordeel van de rechtbank
Bij de beslissing over de strafoplegging heeft de rechtbank zich laten leiden door de aard en de ernst van het bewezenverklaarde en de omstandigheden waaronder dit is begaan, alsmede de persoon van de verdachte, zoals van een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting is gebleken. Daarbij heeft de rechtbank ook kennisgenomen van het strafblad van de verdachte. Daaruit blijkt dat de verdachte niet eerder voor het plegen van een strafbaar feit is veroordeeld.
In het bijzonder heeft de rechtbank het volgende in aanmerking genomen.
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben van stoffen en voorwerpen die waren bestemd om op een bedrijfsmatige of grootschalige manier een hennepkwekerij in te richten en hennep te telen. De verdachte heeft deze stoffen en voorwerpen vanuit zijn bedrijfspand in De Rijp te koop aangeboden en verkocht. Daarmee heeft hij een illegale growshop geëxploiteerd en de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt gefaciliteerd. De verdachte heeft hiermee een bijdrage geleverd aan het in stand houden van illegale hennepteelt en de daarmee samenhangende criminaliteit en gevaren voor de gezondheid van personen.
Gelet op de ernst van het bewezen verklaarde feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan, vindt de rechtbank - voor een first offender - in beginsel een voorwaardelijke gevangenisstraf van enige duur en een taakstraf een passende straf.
In strafmatigende zin weegt de rechtbank het tijdsverloop in deze zaak mee. De rechtbank heeft geconstateerd dat de redelijke termijn als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van het EVRM met ruim 21 maanden is overschreden. Bij de uitleg van dit grondrecht wordt als uitgangspunt genomen dat een strafzaak bij de rechtbank moet zijn afgerond met een vonnis binnen twee jaren nadat de op zijn redelijkheid te beoordelen termijn is aangevangen, tenzij van bijzondere omstandigheden sprake is.
Als startmoment van deze termijn gaat de rechtbank uit van het moment van de doorzoeking ter inbeslagneming in het bijzijn van de verdachte op 2 juli 2020. De rechtbank wijst in deze zaak pas op 24 april 2024 vonnis, terwijl er geen bijzondere omstandigheden zijn gebleken die dit tijdsverloop verklaren. Daarom zal de rechtbank de overschrijding van de redelijke termijn in strafmatigende zin bij de strafoplegging betrekken en volstaan met de oplegging van een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Alles afwegende acht de rechtbank oplegging van een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden op zijn plaats. De rechtbank zal bepalen dat deze straf vooralsnog niet ten uitvoer zal worden gelegd. Daaraan zal de rechtbank een proeftijd verbinden van twee jaren om de verdachte ervan te weerhouden zich voor het einde van die proeftijd schuldig te maken aan een nieuw strafbaar feit.

7.Beslag

Bij gelegenheid van het onderzoek naar de aan de verdachte ten laste gelegde feiten zijn in het pand op het adres De Volger 7 in De Rijp diverse growshop gerelateerde voorwerpen aangetroffen en in beslag genomen onder nummer 2020125266, namelijk:
  • groei- en bloeimiddelen (onder het gezamenlijke goednummer 1163129 en tevens vermeld in de bijlage bij de kennisgeving van inbeslagneming met documentnummer PL1100-2020125266-3) (vermeld als “kunstmest” met nummer 1 op de beslaglijst);
  • kweekapparatuur en benodigdheden (onder het gezamenlijke goednummer 1163124 en tevens vermeld in de bijlage bij de kennisgeving van inbeslagneming met documentnummer PL1100-2020125266-2) (nummer 2 op de beslaglijst).
Op de zitting heeft de officier van justitie toegelicht dat het gaat om de in de tenlastelegging opgenomen voorwerpen.
De officier van justitie heeft gevorderd alle in beslag genomen voorwerpen te onttrekken aan het verkeer. De raadsman heeft geen standpunt kenbaar gemaakt ten aanzien van het beslag.
De rechtbank is van oordeel dat de voorwerpen zoals hierboven vermeld dienen te worden onttrokken aan het verkeer. Uit het onderzoek ter terechtzitting is gebleken dat het bewezen verklaarde feit is begaan met betrekking tot deze hennep gerelateerde voorwerpen. De rechtbank beschouwt dit als een gezamenlijkheid van voorwerpen. Gezamenlijk zijn deze voorwerpen zodanig van aard, dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet.

8.Toepasselijke wettelijke voorschriften

Van toepassing zijn de artikelen 14a, 14b, 14c van het Wetboek van Strafrecht en artikel 11a van de Opiumwet.

9.Beslissing

De rechtbank:
Verklaart niet bewezen wat aan de verdachte onder feit 2 is ten laste gelegd en spreekt hem daarvan vrij.
Verklaart bewezen dat de verdachte het onder 1 ten laste gelegde feit heeft begaan zoals hiervoor onder 3.4 weergegeven.
Verklaart niet bewezen wat aan de verdachte onder feit 1 meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven als bewezen is aangenomen en spreekt hem daarvan vrij.
Bepaalt dat het bewezen verklaarde feit het hierboven onder 4. vermelde strafbare feit oplevert.
Verklaart de verdachte hiervoor strafbaar.
Veroordeelt de verdachte tot
een gevangenisstraf voor de duur van 3 [drie] maanden en beveelt dat deze straf niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten op grond dat de verdachte voor het einde van de op twee jaren bepaalde proeftijd zich aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt.
Onttrekt aan het verkeer de growshop gerelateerde voorwerpen, in beslag genomen onder het gezamenlijke goednummer 2020125266, zoals vermeld in de bijlage bij de betreffende kennisgevingen van inbeslagneming met documentnummer PL1100-2020125266-3 en PL1100-2020125266-2.
Samenstelling rechtbank en uitspraakdatum
Dit vonnis is gewezen door
mr. H.H.E. Boomgaart, voorzitter,
mrs. N. Boots en N.M.L. Rogmans, rechters,
in tegenwoordigheid van de griffier, mr. P.H. Boersma,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 24 april 2024.
De griffier is buiten staat dit vonnis te ondertekenen.