ECLI:NL:RBNHO:2024:4044

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
24 april 2024
Publicatiedatum
23 april 2024
Zaaknummer
15.271471.20 en 15.079237.17 (tul)
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorwaardelijke gevangenisstraf voor het medeplegen van het voorhanden hebben van stoffen en voorwerpen bestemd voor hennepteelt

Op 24 april 2024 heeft de Rechtbank Noord-Holland uitspraak gedaan in de zaak tegen de verdachte, die beschuldigd werd van het medeplegen van het voorhanden hebben van stoffen en voorwerpen die bestemd waren voor bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt. De zaak vond zijn oorsprong in een incident op 6 januari 2020, waarbij de verdachte in Medemblik samen met een ander stoffen en voorwerpen in zijn bedrijf had, waarvan hij wist dat deze bestemd waren voor hennepteelt. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte en zijn medeverdachte samen beschikkingsmacht hadden over de aangetroffen goederen en dat de verdachte op de hoogte was van hun bestemming. De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar, en een taakstraf van 90 uren. De rechtbank heeft ook rekening gehouden met een eerdere veroordeling van de verdachte voor een soortgelijk feit en het overschrijden van de redelijke termijn van de procedure, wat heeft geleid tot een lagere straf. Daarnaast is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat de in beslag genomen hennep gerelateerde voorwerpen en een hoeveelheid hennep onttrokken moeten worden aan het verkeer. De uitspraak is gedaan door een meervoudige kamer van de rechtbank, bestaande uit drie rechters, en is openbaar uitgesproken.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Team Straf, zittingsplaats Haarlemmermeer
Meervoudige strafkamer
Parketnummers: 15.271471.20 en 15.079237.17 (tul)
Uitspraakdatum: 24 april 2024
Tegenspraak
Dit verkort vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 10 april 2024 in de zaak tegen de verdachte:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats],
ingeschreven in de basisregistratie personen op het adres [adres 1].
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie, mr. D. Sarian, en van wat de verdachte en zijn raadsman, mr. G.M. Terlingen, advocaat te Hoorn (NH), naar voren hebben gebracht.

1.Tenlastelegging

De verdachte wordt, kort gezegd, verweten dat hij op 6 januari 2020 in Medemblik, al dan niet samen met anderen, stoffen en/of voorwerpen voorhanden heeft gehad, waarvan hij wist of ernstige reden had te vermoeden dat deze bestemd waren tot bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt.
De volledige tekst van de tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.

2.Voorvragen

De dagvaarding is geldig. De rechtbank is bevoegd tot kennisneming van de zaak. De officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging. Er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

3.Beoordeling van het bewijs

3.1
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van het ten laste gelegde feit.
3.2
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft vrijspraak van het ten laste gelegde feit bepleit. Op het verweer van de raadsman zal hierna, voor zover van belang, worden ingegaan.
3.3
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank komt, op grond van de feiten en omstandigheden die in de bewijsmiddelen zijn opgenomen, tot bewezenverklaring van het ten laste gelegde feit. De bewijsmiddelen zullen worden uitgewerkt in die gevallen waarin de wet aanvulling van het vonnis vereist. Deze zullen dan in een aan dit vonnis te hechten aanvulling worden opgenomen.
De rechtbank motiveert de bewezenverklaring als volgt.
De verdachte heeft in 2007 het bedrijf [bedrijf] opgericht en (na een wijziging van de rechtsvorm) per 1 april 2015 als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel geregistreerd.
Op 6 januari 2020 heeft de politie bij [bedrijf], gevestigd aan de [adres 2] in Medemblik, de in de tenlastelegging genoemde stoffen en voorwerpen aangetroffen.
De verdachte heeft verklaard dat hij na zijn veroordeling in oktober 2019 voor een soortgelijk feit, het bedrijf en de aanwezige voorraad heeft overgedragen aan zijn werknemer, medeverdachte [medeverdachte]. Zij hadden dit mondeling afgesproken. [medeverdachte] had de voorraad geteld en de huurovereenkomst voor het pand op zijn naam laten stellen. De raadsman heeft aangevoerd dat niet kan worden bewezen dat de verdachte de aangetroffen stoffen en voorwerpen op de ten laste gelegde datum voorhanden heeft gehad, omdat hij toen niet langer de beschikkingsmacht daarover had.
De rechtbank verwerpt dit verweer. De verdachte en [medeverdachte] hebben allebei verklaard over een overname van het bedrijf (inclusief de aanwezige voorraad) door [medeverdachte]. Uit hun verklaringen volgt echter ook dat deze overname (nog) niet was afgerond. Zo waren er geen concrete afspraken gemaakt over de prijs die [medeverdachte] zou moeten betalen voor de overname en hoe de overname geformaliseerd zou gaan worden. Dat de verdachte op de ten laste gelegde datum van 6 januari 2020 nog steeds beschikkingsmacht over de aangetroffen stoffen en voorwerpen had, blijkt naar het oordeel van de rechtbank uit het feit dat [bedrijf] op dat moment nog als zijn eenmanszaak in het handelsregister stond en dat hij nog in bezit was van een sleutel van het pand. Op die dag was hij bovendien (als enige) bij het pand aangetroffen nadat hij dertig zakken potgrond vanuit het pand in zijn bestelbus had geladen. Dat de verdachte daar (zonder medeweten van [medeverdachte]) was om die zakken te halen om potten in de tuin bij zijn woning te vullen, vindt de rechtbank (mede gelet op het aantal zakken dat is opgehaald) niet aannemelijk. Gelet op de hiervoor genoemde omstandigheden, in samenhang bezien, is de rechtbank van oordeel dat de verdachte en [medeverdachte] op 6 januari 2020 allebei nog betrokken waren bij [bedrijf] en dat zij samen de beschikkingsmacht over de daar aanwezige goederen hadden.
De rechtbank is van oordeel dat de aangetroffen stoffen en voorwerpen bestemd waren voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt en dat de verdachte dit wist. De rechtbank overweegt hiertoe het volgende.
De verdachte heeft verklaard dat hij wist dat de stoffen en voorwerpen die hij verkocht konden worden gebruikt voor het telen van hennep. Uit de hoeveelheid, aard en functie van de aangetroffen stoffen en voorwerpen, alsmede de combinatie daarvan, blijkt dat deze bestemd waren voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt. Zo waren er veel flessen en jerrycans voedingsmiddelen (ook van 5 en 10 liter), assimilatielampen, tijdschakelklokken, transformatoren, slakkenhuizen, droognetten, strijkzakken, bestrijdingsmiddelen en PH-meters in het bedrijf aanwezig. Ook lagen er sporttassen, die kunnen worden gebruikt voor het vervoer van grote hoeveelheden hennep. Dergelijke stoffen en voorwerpen passen niet bij het zogenaamde hobbytelen. Verder neemt de rechtbank in aanmerking dat de politie een factuur heeft aangetroffen van de aankoop van onder meer een voedingscomputer en een Dimlux lamp, die te vinden zijn in professioneel ingerichte hennepkwekerijen. Deze voorwerpen lagen tijdens de doorzoeking weliswaar niet in het pand, maar de inkoop daarvan geeft wel aan dat de verdachte goederen verkocht aan de professionele hennepteler en dat hij dit wist.
3.4
Bewezenverklaring
De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde feit heeft begaan, met dien verstande dat hij:
op 6 januari 2020 in de gemeente Medemblik, tezamen en in vereniging met een ander, in een pand gelegen aan de [adres 2] te Medemblik stoffen en voorwerpen voorhanden heeft gehad, te weten
- 271 stekblokken (Grodan Gt Master) en
- 7 flessen voedingsmiddel (Biobizz Bio Grow) en
- 5 flessen voedingsmiddel (Biobizz Bio Bloom) en
- 5 flessen voedingsmiddel (Biobizz Fish mix) en
- 5 flessen voedingsmiddel (Biobizz Top Max) en
- 5 flessen voedingsmiddel (Biobizz Alg-A-Mic) en
- 1 fles voedingsmiddel (Biobizz Root Juize) en
- 2 flessen voedingsmiddel (Hypro Terra) en
- 8 flessen voedingsmiddel (Hypro Groei en Bloei) en
- 1 fles voedingsmiddel (Bio Nova Silution) en
- 2 flessen voedingsmiddel (Bio Nova Bn Roots) en
- 4 flessen voedingsmiddel (Bio Nova Bn X-Cel) en
- 4 flessen voedingsmiddel (Bio Nova Free Flow) en
- 6 flessen voedingsmiddel (Bio Nova Mgo 10) en
- 14 flessen voedingsmiddel (Bio Nova Bn Zym) en
- 19 flessen voedingsmiddel (Bio Nova N27) en
- 12 flessen voedingsmiddel (Bio Nova Pk13/14) en
- 14 flessen voedingsmiddel (Dutchpro Leafgreen) en
- 14 flessen voedingsmiddel (Dutchpro Multi total) en
- 7 flessen voedingsmiddel (Dutchpro Explode) en
- 34 flessen voedingsmiddel (Dutchpro original Bloom) en
- 5 flessen voedingsmiddel (Dutchpro Take Root) en
- 4 flessen voedingsmiddel (Canna Pk 13/14) en
- 2 flessen voedingsmiddel (Canna Boost) en
- 4 flessen voedingsmiddel (Canna Rhizotonic) en
- 3 flessen voedingsmiddel (Canna Terra Vega) en
- 6 flessen voedingsmiddel (Canna Terra Flores) en
- 3 jerrycans voedingsmiddel (Dutchpro original Bloom) en
- 3 jerrycans voedingsmiddel (Dutchpro Hydro cocos) en
- 2 jerrycans voedingsmiddel (Biobizz Top Max) en
- 1 jerrycan voedingsmiddel (Biobizz Top Max) en
- 2 jerrycans voedingsmiddel (Biobizz Bio Grow) en
- 2 jerrycans voedingsmiddel (Biobizz Bio Bloom) en
- 10 flessen voedingsmiddel (Dutchpro Ph Grow) en
- 1 fles voedingsmiddel (Canna Ph pro Groei) en
- 2 flessen voedingsmiddel (Canna Ph pro Bloei) en
- 1 fles voedingsmiddel (gem Top Viagra) en
- 4 dozen voedingsmiddel (Canna Ph pro Groei) en
- 2 dozen voedingsmiddel (Canna Ph + 5%) en
- 4 dozen voedingsmiddel (Canna Ph Bloei 59%) en
- 1 jerrycan voedingsmiddel (Dutchpro Multi totaal) en
- 2 jerrycans voedingsmiddel (Bio Nova Soil Supermix) en
- 3 jerrycans voedingsmiddel (Bio Nova Bn Zym) en
- 4 jerrycans voedingsmiddel (Bio Nova Pk 13/14) en
- 4 jerrycans voedingsmiddel (Bio Nova Nutriforte A) en
- 4 jerrycans voedingsmiddel (Bio Nova Nutriforte B) en
- 1 jerrycan voedingsmiddel (Bio Nova Coco Forte B) en
- 1 jerrycan voedingsmiddel (Bio Nova Coco Forte A) en
- 8 jerrycans voedingsmiddel (Dutchpro original Bloom) en
- 2 jerrycans voedingsmiddel (Canna Terra Flores) en
- 1 jerrycan voedingsmiddel (Cana Terra Vega) en
- 5 jerrycans voedingsmiddel (H-Pro Hydro A) en
- 5 jerrycans voedingsmiddel (H-Pro Hydro B) en
- 3 jerrycans voedingsmiddel (H-Pro Terra) en
- 1 doos voedingsmiddel (Woma-Nutrients) en
- 1 doos voedingsmiddel (hy-Pro Smart Box) en
- 1 emmer voedingsmiddel (fou seasons humitine) en
- 1 doos voedingsmiddel (Dr Fertigo Grow Bloom) en
- 1 doos voedingsmiddel (Dr Fertigo Grow Bloom Finish) en
- 1 doos voedingsmiddel (Dr Fertigo Start-Grow) en
- 1 fles voedingsmiddel (Bio Nova Citroenzuur) en
- 1 fles voedingsmiddel (Houseplants food) en
- 1 plastic zak voedingsmiddel en
- 6 zakken voedingsmiddel (Seesogreen Basic Bloom) en
- 11 zakken voedingsmiddel (Seesogreen Basic Root) en
- 1 doos zekering en
- 15 rollen plastic en
- 2 rollen net en
- 19 verlengsnoeren en
- 1 stekblok en
- 9 slangen (afvoer) en
- 1 rol met bouwkleed en
- 11 ventilators en
- 2 ventilatorschakelaar (Smart Mk2 eu) en
- 3 thermostaten (air tech) en
- 390 kweekpotten en
- 158 plantenbakken (Modiform) en
- 3 pompen en
- 1 emmer en
- 3 Sail heating kabels en
- 1 kachel en
- 3 Aqua King Pompspray en
- 35 maatbekers en
- 5 plantenspuiten en
- 1 hark en
- 7 thermometers en
- 2 schakelkasten en
- 6 tijdschakelklokken en
- 2 dozen tuinkalk en
- 12 dozen handschoenen (latex) en
- 3 verpakkingen super gluw (Allco) en
- 10 tassen en
- 20 dozen plastic zakken en
- 1 lamp en
- 10 dozen met slagen (Sonodec 25) en
- 61 kartonnen dozen en
- 12 flessen protection spray (Mildew) en
- 2 dozen anti-celstrekking (Bio-optimal) en
- 2 flessen Dr Fertigo Bio Defender en
- 2 hydrostaat (voor luchtbevochtiger) en
- 3 bussen insectenspray (Brimex) en
- 5 flessen bewortelingshormoon (Clonex) en
- 1 fles handclean (Brimex) en
- 8 zakken bestrijdingsmiddel (Buffer Solution) en
- 14 zakken bestrijdingsmiddel (Hanna 1413 US/Cm) en
- 24 zakken bestrijdingsmiddel Conductivity (Hanna 12880 US/Cm) en
- 8 zakken bestrijdingsmiddel Buffer Solution (Hanna Ph4.01) en
- 37 flessen bestrijdingsmiddel en
- 6 ec-meters en
- 8 brandblussers en
- 3 pompen (Rp pump Sunlike 300) en
- 2 Ph-meters en
- 3 verpakkingen ijkvloeistof en
- 4 strijkbouten en
- 31 ( staaf)lampen en
- 13 plakstrips tegen vliegen en
- 1 climate control meter (Tech Grow) en
- 20 transformatoren en
- 3 voedingsbodems en
- 642 sproeipennen en
- 4 pakken irrigatieslangen en
- 1 rol rubberen mat en
- 1 mengbuis, 3 injectoren en
- 2 transformatoren op hout met stekkerblok en
- 145 plastic flacons met dop en
- 3 schakelaars en
- 80 timers (G-tools) en
- 6 bundels irrigatieslangen en
- 2 zakken isolatiemateriaal en
- 1 kweekbak en
- 1 Co2 generator en
- 1 luchtbevochtiger en
- 50 bevestigingsringen en
- 27 stalen bevestigingsstukken en
- 1 drainagebuis en
- 5 slakkenhuizen en
- 25 irrigatiepennen en
- 43 zakken potgrond (cocos substraat) en
- 2 bossen (bewatering)slangen en
- mok (can clonex en growth) en
- 48 zakken potgrond (Biobizz) en
- 2 hygrometers en
- 3 meters (adwa tester) en
- 1 controler (merk: Elf) en
- 1 Co2 bucket en
- 6 weegschalen en
- 2 flessen voedingsmiddel (Atami Bloombastic) en
- 66 koppelstukken (koper voor waterslang) en
- 80 beugels (voor plastic pijp) en
- 10 assimilatielampen en
- 1 Ph meter en
- 2 dozen met sealbags en
- 2 kratten met pvc koppelstukken en
- 15 lekbakken en
- 1 slang (op rol) en
- 20 koppelstukken (groen/zwart) en
- 50 verbindingsstukken (voor tuinslang) en
- 42 droognetten en
- 2 tijdschakelaars en
- 150 plantenpotten (zwart) en
- 27 stekkers en
- 1 afzuigslang en
- 8 koppelstukken (plastic) en
- 10 pakken gripzakjes en
- 800 overschoenen (blauw) en
- 16 overalls (wit) en
- 7 rollen Cpr en
- 2 doppen (met aftap) en
- 4 dozen met irrigatie grondpennen en
- 13 koppelstukken (met verloop) en
- 10 koppelstukken (met kraan pvc) en
- 4 zakken met witte doppen en
- 25 bochtpijpen en
- 67 eindstukken (voor waterbuizen) en
- 6 schietpennen en
- 6 verpakkingen voedingsmiddel (Apple crumble) en
- 8 verpakkingen bestrijdingsmiddel (Rogis wonderspray) en
- 2 ph sensors en
- 33 ( bocht)pijpen (pvc zwart) en
- 4 stofmaskers en
- 50 pvc koppelstukken en
- 80 t-stukken (pvc) en
- 36 koppelstukken voor pvc buis en
- 1 ph meter en
- 1 pot bestrijdingsmiddel en
- 129 koppelstukken (pvc groen/zwart) en
- 1 waterklep vlotter en
- 20 scharen en
- 1 verpakking voedingsmiddel (Hesi ph bloei) en
- 4 snoeischaren en
- 5 verpakkingen bewortelingshormoon en
- 3 ph meters en
- 1 ph test set en
- 1 doos voedingsmiddel (blossom powder) en
- 14 scharen en
- 1 assimilatielamp (osram) en
- 6 pakken grote gripzakken en
- 18 pakken kleine gripzakken,
waarvan hij en zijn mededader wisten dat zij bestemd waren tot het plegen van een van de in artikel 11 derde en/of vijfde lid van de Opiumwet strafbaar gestelde feiten.
De in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten zijn in de bewezenverklaring verbeterd. Blijkens het verhandelde op de zitting is de verdachte daardoor niet geschaad in zijn verdediging.
Wat aan de verdachte onder dit feit meer of anders is ten laste gelegd dan hier als bewezen is aangenomen, is niet bewezen. De verdachte moet hiervan worden vrijgesproken.

4.Kwalificatie en strafbaarheid van het feit

Het bewezenverklaarde levert op:
het medeplegen van stoffen en voorwerpen voorhanden hebben, waarvan hij weet dat zij bestemd zijn tot het plegen van één van de in artikel 11 derde lid en vijfde lid van de Opiumwet strafbaar gestelde feiten.
Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden waardoor de wederrechtelijkheid aan het bewezen verklaarde feit zou ontbreken. Het bewezen verklaarde feit is dus strafbaar.

5.Strafbaarheid van de verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit. De verdachte is daarom strafbaar.

6.Strafmotivering

6.1
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd de verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van 90 dagen, met aftrek van de tijd die hij in verzekering heeft doorgebracht.
6.2
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft verzocht in het geval van een veroordeling geen gevangenisstraf op te leggen, maar een taakstraf.
6.3
Oordeel van de rechtbank
Bij de beslissing over de strafoplegging heeft de rechtbank zich laten leiden door de aard en de ernst van het bewezenverklaarde en de omstandigheden waaronder dit is begaan, alsmede de persoon van de verdachte, zoals van een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting is gebleken. In het bijzonder heeft de rechtbank het volgende in aanmerking genomen.
De verdachte heeft op 6 januari 2020 samen met een ander stoffen en voorwerpen voorhanden gehad die gebruikt kunnen worden om op een bedrijfsmatige of grootschalige manier een hennepkwekerij in te richten en hennep te telen. Hij verkocht deze stoffen en voorwerpen via zijn bedrijf [bedrijf]. Daarmee heeft hij een illegale growshop geëxploiteerd. De verdachte heeft hiermee een bijdrage geleverd aan het in stand houden van illegale hennepteelt en de daarmee samenhangende criminaliteit en gevaren voor de gezondheid van personen.
Uit het strafblad van de verdachte blijkt dat hij eerder onherroepelijk is veroordeeld voor een soortgelijk feit. Dit weegt de rechtbank in het nadeel van de verdachte mee bij het bepalen van de op te leggen straf.
Gelet op de ernst van het feit, in combinatie met deze eerdere onherroepelijke veroordeling, is de rechtbank van oordeel dat in beginsel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van enige duur passend is.
In strafmatigende zin weegt de rechtbank het tijdsverloop in deze zaak mee. De rechtbank heeft geconstateerd dat de redelijke termijn als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van het EVRM met twee jaren en bijna vier maanden is overschreden. Bij de uitleg van dit grondrecht wordt als uitgangspunt genomen dat een strafzaak bij de rechtbank moet zijn afgerond met een vonnis binnen twee jaren nadat de op zijn redelijkheid te beoordelen termijn is aangevangen, tenzij van bijzondere omstandigheden sprake is. De verdachte is op 6 januari 2020 aangehouden en in verzekering gesteld. De rechtbank wijst in deze zaak pas op 24 april 2024 vonnis, terwijl er geen bijzondere omstandigheden zijn gebleken die dit tijdsverloop verklaren. Regel is dat overschrijding van de redelijke termijn wordt gecompenseerd door vermindering van de straf die zou zijn opgelegd als de redelijke termijn niet zou zijn overschreden. Gelet op de ruime mate van overschrijding van de redelijke termijn zal de rechtbank in plaats van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf opleggen.
Alles afwegende acht de rechtbank oplegging van een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden op zijn plaats. Daaraan zal de rechtbank een proeftijd verbinden van twee jaren om de verdachte ervan te weerhouden zich voor het einde van die proeftijd schuldig te maken aan een nieuw strafbaar feit. Daarnaast zal de rechtbank een taakstraf van 90 uren opleggen, met aftrek van de in verzekering doorgebrachte tijd.

7.Beslag

Bij gelegenheid van het onderzoek naar het aan de verdachte ten laste gelegde feit zijn in het pand aan de [adres 2] in Medemblik diverse hennep gerelateerde voorwerpen aangetroffen en in beslag genomen (vermeld in de kennisgevingen van inbeslagneming met de documentnummers PL1100-2020003630-21 en PL1100-2020003630-31). Op de zitting heeft de officier van justitie aangegeven dat het gaat om de voorwerpen die in de tenlastelegging zijn opgenomen. Ook is in het pand een hoeveelheid van zes gram hennep aangetroffen en in beslag genomen (goednummer 1103970).
De officier van justitie heeft gevorderd de hennep gerelateerde voorwerpen en de hoeveelheid hennep te onttrekken aan het verkeer. De raadsman heeft ten aanzien van de in het pand aangetroffen hennep gerelateerde voorwerpen verzocht te bepalen dat deze worden teruggegeven aan de rechthebbende.
De rechtbank is van oordeel dat de voorwerpen zoals vermeld in de kennisgevingen van inbeslagneming met de documentnummers PL1100-2020003630-21 en PL1100-2020003630-31 dienen te worden onttrokken aan het verkeer. Uit het onderzoek ter terechtzitting is gebleken dat het bewezen verklaarde feit is begaan met betrekking tot deze voorwerpen. De rechtbank beschouwt dit als een gezamenlijkheid van voorwerpen. Gezamenlijk zijn deze voorwerpen zodanig van aard, dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet.
Ook de in beslag genomen hennep zal de rechtbank onttrekken aan het verkeer. Nu de hennep bij gelegenheid van het onderzoek naar het door de verdachte begane feit in zijn bedrijf is aangetroffen, gaat de rechtbank ervan uit dat dit aan hem toebehoort. Naar het oordeel van de rechtbank is het bezit van deze hoeveelheid hennep in strijd met de wet en het algemeen belang.

8.Vordering tot tenuitvoerlegging

Bij vonnis van 31 oktober 2019 heeft de politierechter van deze rechtbank de verdachte in de zaak met bovengenoemd parketnummer veroordeeld voor overtreding van artikel 11a Opiumwet tot onder meer een voorwaardelijke gevangenisstraf van 90 dagen. Ten aanzien van deze voorwaardelijke straf heeft de politierechter de proeftijd op twee jaren bepaald, onder de algemene voorwaarde dat de verdachte zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een nieuw strafbaar feit. Deze proeftijd is ingegaan op 15 november 2019. De mededeling van de voorwaardelijke veroordeling, als bedoeld in artikel 366a Sv, is op 27 november 2019 aan de verdachte toegezonden.
De officier van justitie heeft gevorderd dat de rechtbank zal gelasten dat de voorwaardelijke straf alsnog ten uitvoer zal worden gelegd.
De raadsman heeft primair verzocht de vordering gelet op het tijdsverloop af te wijzen en subsidiair om de gevangenisstraf om te zetten in een taakstraf.
De rechtbank heeft bevonden dat zij bevoegd is over de vordering te oordelen en dat de officier van justitie daarin ontvankelijk is.
De rechtbank is van oordeel dat de vordering in beginsel (geheel) kan worden toegewezen, omdat uit de overige inhoud van dit vonnis blijkt dat de verdachte de voorwaarde dat hij zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig zou maken aan een nieuw strafbaar feit niet heeft nageleefd. Gelet op het grote tijdsverloop vindt de rechtbank het echter niet opportuun om de verdachte een gevangenisstraf van 90 dagen te laten ondergaan. Wel ziet de rechtbank aanleiding de gedeeltelijke tenuitvoerlegging te gelasten, voor de duur van een maand gevangenisstraf, en deze gevangenisstraf om te zetten in een taakstraf van 60 uren. De rechtbank heeft gelet op het grote tijdsverloop gekozen voor een lager aantal uren taakstraf dan wordt genoemd in de omzettingstabel zoals deze is opgenomen in de LOVS-oriëntatiepunten.

9.Toepasselijke wettelijke voorschriften

Van toepassing zijn de artikelen 9, 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, 36b, 36c en 47 van het Wetboek van Strafrecht en artikel 11a van de Opiumwet.

10.Beslissing

De rechtbank:
Verklaart bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde feit heeft begaan zoals hiervoor onder 3.4 weergegeven.
Verklaart niet bewezen wat aan de verdachte onder dit feit meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven als bewezen is aangenomen en spreekt hem daarvan vrij.
Bepaalt dat het bewezen verklaarde feit het hierboven onder 4. vermelde strafbare feit oplevert.
Verklaart de verdachte hiervoor strafbaar.
Veroordeelt de verdachte tot
een gevangenisstraf voor de duur van drie maanden en beveelt dat deze straf niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten op grond dat de verdachte voor het einde van de op twee jaren bepaalde proeftijd zich aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt.
Veroordeelt de verdachte tot het verrichten van
90 (negentig) uren taakstraf, bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid, bij het niet of niet naar behoren daarvan verrichten te vervangen door 45 dagen hechtenis.
Bepaalt dat de tijd die de verdachte vóór de tenuitvoerlegging van dit vonnis in verzekering heeft doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van deze taakstraf in mindering wordt gebracht, met dien verstande dat voor elke dag die de verdachte in verzekering heeft doorgebracht twee uren taakstraf, subsidiair één dag hechtenis, in mindering worden gebracht.
Onttrekt aan het verkeer:
  • hennep gerelateerde voorwerpen vermeld in de kennisgevingen van inbeslagneming met de documentnummers PL1100-2020003630-21 en PL1100-2020003630-31;
  • zes gram hennep (omschrijving: 1103970).
Wijst toe de vordering van de officier van justitie tot tenuitvoerlegging in de zaak met parketnummer 15.079237.17 en gelast de gedeeltelijke tenuitvoerlegging van de niet ten uitvoer gelegde gevangenisstraf opgelegd bij vonnis van 31 oktober 2019 van de politierechter in deze rechtbank, voor een deel van dertig dagen, met dien verstande dat in plaats van de tenuitvoerlegging van gevangenisstraf, wordt opgelegd een taakstraf bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid voor de duur van 60 (zestig) uren, subsidiair 30 dagen hechtenis.
Samenstelling rechtbank en uitspraakdatum
Dit vonnis is gewezen door
mr. N. Boots, voorzitter,
mrs. H.H.E. Boomgaart en N.M.L. Rogmans, rechters,
in tegenwoordigheid van de griffier, mr. P.H. Boersma,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 24 april 2024.
De griffier is buiten staat dit vonnis te ondertekenen.