2.9.Naast eerdergenoemde discussie over het vermeende meerwerk bestaat discussie over de kwaliteit van het door [eiser] uitgevoerde werk. In verband hiermee hebben [gedaagden] Bureau voor Bouwpathologie (hierna: Bouwpathologie) opdracht gegeven om een bouwkundig onderzoek uit te voeren. In het door Bouwpathologie opgemaakt rapport van 4 april 2022 zijn een achttal gebreken genoemd. Het rapport luidt – voor zover hier van belang – als volgt:
(…)
“Vraag 1:Welke gebreken treft u aan in het door [eiser] uitgevoerde werk?
Antwoord:Op aangeven van mevrouw [gedaagde 1] is een rondgang door en om de gerenoveerde schuur gemaakt. Daarbij zijn diverse vermoedelijke gebreken geduid. Onderstaand is per punt een oordeel gegeven en is aangegeven in hoeverre sprake is van een gebrek. Tevens is per gebrek aangegeven op welke wijze herstel dient te worden uitgevoerd, voor zover als dat noodzakelijk is. (…)
Punt 2:De dakpannen zijn slecht gelegd en diverse zijn verschoven. Ook is sprake van kapotte dakpannen en missen panhaken.
Oordeel: Met name aan de rechter zijde van het dakvlak is sprake van een op het oog vervorming van het dakvlak. Hier lijkt een deuk in het dakvlak aanwezig (foto 4 en 5). Verder zijn ook diverse dakpannen verschoven en is sprake van vele oude, slechte dakpannen. De dakpannen sluiten hierdoor niet meer goed op elkaar aan (foto 5 en 6). Dit is aan te duiden als een gebrek.
Onder de dakpannen is voor wat betreft het nieuwe dakdeel een waterkerende dampopen folie aanwezig. Deze sluit keurig aan op de oude dakplaten welke zijn blijven zitten (foto 7 en 8). De dakpannen zijn nergens voorzien van panhaken. Deze waren voor aanvang van de werkzaamheden ook niet aanwezig, omdat voor wat betreft het grootste deel van het dak niets is veranderd.
Herstel: Herstel zal moeten bestaan uit het nalopen van het dakvlak en de verschoven weer goed leggen en de slechte en kapotte dakpannen vervangen. Daarbij kunnen dan gelijk panhaken worden aangebracht. In de overeenkomst staat beschreven dat de oude dakpannen worden teruggelegd met nieuwe panhaken.
(…)
Punt 5:De afwatering van het platte dak laat te wensen over.
Oordeel: Aan de voorzijde van het platte dak van de verbouwde schuur bevindt zich de spuwer (afvoer). Aan de voorzijde van het dak blijft een laagje water staan (foto 9 en 10). Op zich is dit gezien de plaats en hoeveelheid water niet te duiden als een gebrek, de hoeveelheid water is beperkt en er blijft alleen aan de zijde van de afvoer water staan, zij het over de volle breedte van het dak. Het platte dak is verder rondom voorzien van een zeer minimale opstand van de dakbedekking (foto 11, 12 en 13). Hierdoor bestaat er een verhoogde kans dat water onder winddruk over de opstand wordt gestuwd. Dit water zal echter niet direct binnen komen. Aan de dakzijde (hellend dak) komt het vocht onder de dakpannen en zal over de aangebrachte folie omlaag stromen. Aan de gevelzijde zal het water in het overstek terecht komen en hier mogelijk tot schade leiden. Echter gezien de maximale hoogte van de dakrand is binnen die mogelijkheden het maximaal haalbare gerealiseerd. Hierin zitten enkele risico’s.
Herstel: Elke aanpassing, verandering aan de hoogte van de opstand, zal leiden tot te hoge dakrand, althans voor zover ondergetekende dat heeft meegekregen. Om toch te voorkomen dat opgestuwd water naar binnen treed, zal de dakbedekking moeten worden doorgezet tot over de rand. Dan zal opgestuwd water nooit naar binnen stromen maar over de randen worden afgevoerd. Het is dan wel van essentieel belang dat de folies onder dakpannen van de schuine dakvlakken, aaneengesloten onder de dakpannen aanwezig is. Om dit mogelijk te maken zullen de dakrandafwerkingen en de nokvorsten moeten worden verwijderd en een extra strook dakbedekking moeten worden aangebracht en doorgezet tot de voorzijde van de boeidelen en tot over de nok en doorlopen tot op de waterkerende folie op het schuine dakvlak.
(…)
Punt 7:Oude vochtige dakplaten zijn blijven zitten.
(…)
Punt 8:Vloer overstek vochtig en koud.
Oordeel: De vloer voelt ter plaatse koud aan maar is zeker niet vochtig. De vloer steekt hier ter plaatse door naar buiten waardoor deze sterk afkoelt. De onderzijde is volgens mededeling voorzien van isolatiedeken maar zeer waarschijnlijk niet van een dampopen waterkerende folie, omdat dit deel tot niet door neerslag wordt belast, Echter door de opbouw heeft wind wel vrij spel en zal dit als koud en vochtig worden ervaren.
Herstel: Herstel zal moeten bestaan uit het open maken van het overstek vanaf de onderzijde en dan de isolatie en de luchtdichting controleren en daar waar nodig aanpassen. Tevens is het raadzaam om toch een dampopen folie aan te brengen waarmee ook de wind minder vat heeft op de constructie. De constructie zal echter altijd kouder aanvoelen dan de rest van de vloer.
Punt 9:Kwaliteit van de deur naar het dakterras.
Oordeel: Hier is een massieve multiplex deur toegepast. Dit staat ook als zodanig in de overeenkomst. Dit is op zich te kwalificeren als een zeer deugdelijke en stevige deur. Er is hier dan ook geen sprake van een gebrek. De afwerking rond de deur laat op zich wel te wensen over. Het dak overstek is niet overal even breed en sommige planken, en rabatdelen zitten los.
Herstel: Wat betreft de afwerking rond de deur zal hier wel wat herstel aan moeten worden uitgevoerd. Het overstek zal gelijk moeten worden gemaakt en de loszittende delen zullen moeten worden vastgezet. Voornoemde werkzaamheden dienen gelijk met het herstel van punt 5, omdat de dakrand dan toch al moet worden aangepakt.
Punt 10:Riool in patio maakt vreemd geluid bij gebruik van bv het toilet.
Oordeel: In de patio is in de hoek een put aanwezig (foto 15). Deze put zit volgens mededeling aangesloten op het riool. In onderhavige geval is sprake van een zogenaamd gemengd stelsel, wat impliceert dat zowel het regenwater als het vuilwaterriool op het zelfde leidingstelsel lozen. Op het moment wanneer de wc in de woning wordt doorgetrokken zal dat waarneembaar zijn in het putje in de patio omdat het riool hier lucht vandaan gaat aanzuigen. Het putje werkt feitelijk als een soort beluchter. De put mag alleen niet volledig leeg worden gezogen anders zou het kunnen gaan stinken in de patio.
Herstel: Vooralsnog niet van toepassing.
Punt 13:Aansluiting zink muurafdekking op schuine dakvlak.
Oordeel: Op de bovenzijde van de voormalige gevels van de schuur welke nu dienst doen als ommuring van de patio, is een zinken kap aangebracht (foto 18). Deze kap sluit aan op de schuine kap van de schuur (foto 19). Het opgezette zink is koud tegen de boelboorden van het dakoverstek aan geplaatst (foto 19). De aansluiting is afgekit, maar deze staat al open (foto 20). Hierdoor is hier sprake van een potentieel inwateringspunt. Dit is te duiden als een gebrek.
Herstel: Herstel zal moeten bestaan uit het opgezette zink achter de boeidelen uit te laten komen. Daartoe zal het boeideel losgehaald moeten worden, iets worden ingekort en het zink hier onderdoor en er achter opzetten.
Punt 14:Vloer van patio loop door naar binnen.
Oordeel: De voormalige vloer van de schuur is van beton en loopt vanuit de
patio door in de schuur (foto 15 en 21). Om het water af te kunnen voeren zijn sparingen gemaakt. Echter ter plaatse van de pui loopt de vloer on-onderbroken door naar binnen. Hierdoor kan vocht relatief eenvoudig onder de pui door naar binnen trekken. Bovendien is hier sprake van een koudebrug.
Herstel: Feitelijk zal de vloer ter hoogte van de pul alsnog moeten worden ingezaagd. Het is niet geheel duidelijk welk effect dit zal hebben op de zetting van de schuur die grotendeels op de betonplaat zal rusten.
(…)
Punt 16:Lekkages rondom dakluik.
Oordeel: Er zijn twee aftekeningen van een lekkage rond het dakluik
waarneembaar (foto 22, 23 en 24). Bij de aftekening aan de rechterzijde is geen restvocht meer meetbaar. Deze lijkt te zijn opgelost na vervanging van de dakbedekking rond het luik. De andere plek, nabij de badkamer (foto 24) is nog meetbaar nat in de muur (foto 25). Hier wordt echter nooit water gezien dus zal de lekkage minimaal zijn, mogelijk is hier nog sprake van restvocht. Ook is niet uit te sluiten dat de lekkage zich ergens vanuit de aansluiting van de dakbedekking op het luik voor doet. Dit zal de komende tijd moeten worden gemonitord om hier omtrent meer duidelijkheid te verkrijgen. Als blijkt dat de muur na flinke neerslag toch echt weer nat is zal nader onderzoek moeten worden uitgevoerd, waarbij de vlonderdelen dan deels zullen moeten worden verwijderd.
Herstel: Vooralsnog niet van toepassing.
(…)
Punt 18:Het raam in de kopgevel van de aanbouw sluit te strak aan op het hout.
Oordeel: De onderdorpel van het gevelkozijnen van de zolder van de schuur sluit aan de onderzijde te strak aan op de rabatdelen.
Herstel: Herstel zal moeten bestaan uit het creëren van een opening en aanbrengen van een kleien waterslag zodat terugstromend water niet achter het rabat terecht kan komen. (…)”.