Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.[eiser 1],
[eiser 2],
1.De procedure
- het tussenvonnis van 11 oktober 2023 en de daarin genoemde processtukken,
- de op 27 december 2023 ingediende aanvullende producties van [gedaagde],
- de mondelinge behandeling van 11 januari 2024, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt,
- de spreekaantekeningen van [eisers]
2.De feiten
op klacht: De volgorde van de communicatie is inderdaad niet in alle gevallen conform afspraak gegaan. Wij spreken af dat het zorgteam en andere betrokkenen in de school worden geïnformeerd over de communicatielijn: eerst ouders, dan CJG-coach en vervolgens eventueel andere instanties die nodig zijn om de (sociale) veiligheid van [betrokkene 1] te waarborgen. M.b.t. het niet meer spreken met [betrokkene 1] geeft[rector]
aan hieraan niet te kunnen en zullen voldoen. Er wordt wel afgesproken dat het initiatief voor een gesprek vanuit [betrokkene 1] zal komen en vervolgens geacteerd zal worden door de school. Daarnaast zal de school [betrokkene 1] altijd ook verwijzen naar de CJG-coach. (…)”
heeft gestuurd. Wij hebben voortdurend op advies van Veilig Thuis gehandeld. (…)”
Antwoord op vragen naar aanleiding van het MDO”:
We hebben zwaarwegende redenen waarom de huidige trajectbegeleiders niet passend is.”
3.Het geschil
4.De beoordeling
Procesbevoegdheid ouders
Ter zitting heeft de advocaat van [eisers] aangegeven dat [eisers] hun eis verminderen in die zin dat de vorderingen namens [betrokkene 1] niet worden gehandhaafd en dat de vorderingen moeten worden beschouwd als enkel uit naam van [eisers] te zijn ingesteld. De rechtbank ziet bij die stand van zaken geen aanleiding om [eisers] niet ontvankelijk te verklaren in hun vorderingen.
Absenties
Geen overleg met de ouders in weerwil van gemaakte afspraken[eisers] verwijten de school ook dat hij zich niet heeft gehouden aan de afspraken om voorafgaand aan een melding bij Veilig Thuis eerst te overleggen met zowel het CJG als met de ouders zelf, hetgeen ook een verplichte stap (stap 3) is in de Meldcode die geldt bij het doen van een melding door de school.
eerst overleg met ouders voordat melding wordt gedaan) alleen kan worden overgeslagen indien voorafgaand overleg met de ouders de veiligheid van [betrokkene 1] in gevaar zou brengen.
Onjuiste informatie in de meldingen bij Veilig ThuisDe school heeft in de meldingen bij Veilig Thuis te stellige uitlatingen van [betrokkene 1] opgenomen en nagelaten onderscheid te maken tussen feiten en meningen. De school is enkel afgegaan op hetgeen is verteld door [betrokkene 1] en heeft haar verhaal in de melding opgenomen. Dat het slechts gaat om de visie van [betrokkene 1] en niet om feiten, is onvoldoende in de melding naar voren gebracht. Door niet met ouders te overleggen heeft de school bewust het risico aanvaard dat onjuiste mededelingen over de ouders aan Veilig Thuis konden worden gedaan. [eisers] zijn hierdoor aangetast in hun eer en goede naam. De school heeft onzorgvuldig en onrechtmatig jegens [eisers] gehandeld.
Informatie over vaderDe school heeft informatie die in vertrouwelijke setting met haar is gedeeld (
vader staat op de wachtlijst voor diagnostiek in verband met een vermoeden van autisme) opgenomen in het leerlingendossier van [betrokkene 1], zonder dat die informatie is geverifieerd en zonder dat daarvoor toestemming is gevraagd. Daarmee handelt de school onrechtmatig nu het gaat om bijzondere persoonsgegevens, aldus [eisers]
zij begeleiden leerlingen met een extra onderwijs- en/of ondersteuningsbehoefte op het gebied van gedrag, werkhouding en sociaal-emotioneel welbevinden.Dat zulke gesprekken kunnen leiden tot meldingen bij Veilig Thuis ligt naar het oordeel van de rechtbank in het verlengde daarvan. De meldingen in het onderhavige geval zijn ieder voor zich, en ook in onderlinge samenhang bezien, niet onrechtmatig.
De zaken die [betrokkene 1] benoemt zijn in mijn ogen zeer zorgelijk”, “
Volgens [betrokkene 1] omdat de psycholoog haar niets kan brengen volgens haar vader” (waarom ze niet meer naar de psycholoog mocht) en “
Volgens [betrokkene 1] staat haar moeder altijd achter haar vader” moet het naar het oordeel van de rechtbank voor Veilig Thuis voldoende duidelijk zijn geweest dat de school niet alles klakkeloos als feiten heeft gepresenteerd en was het verder aan Veilig Thuis om nader onderzoek te doen, hetgeen ook is gebeurd. De laatste melding bij Veilig Thuis is niet door de school, maar door de politie gedaan. Het feit dat de politie door de school is ingeschakeld is onder de gegeven omstandigheden, omschreven in 2.13, niet onrechtmatig te achten. Dat de politie vervolgens op basis van wat zij heeft aangetroffen een melding heeft gedaan, valt de school niet aan te rekenen, nog afgezien van de vraag of die derde melding terecht of onterecht is gedaan.
1.228,00(0,0 punt × tarief € 614,00 )